Anlık Bildirim

AMD-ATi: Radeon HD 4770 X2 mükemmel bir konsept fikri

AMD-ATi: Radeon HD 4770 X2 mükemmel bir konsept fikri

Mayıs ayında lanse ettiği Radeon HD 4770 modeliyle masaüstü sistemler için 40nm üretim teknolojisiyle hazırlanan ilk ekran kartını pazara sunan AMD-ATi cephesinden önemli bir açıklama geldi. Firmanın gelişmiş pazarlamadan sorumlu başkan yardımcısı Patrick Moorhead verdiği bir beyanatta çift grafik işlemcili Radeon HD 4770 X2 modelinin "mükemmel" bir fikir olduğunu, iş ortaklarına bu yönde herhangi bir sınırlama getirmediklerini ve pazara çift grafik işlemcili Radeon HD 4870 X2 modelinin sunulabileceğini belirtti.

Üretim stratejilerindeki değişikliğe bağlı olarak çift grafik işlemcili ekran kartı üretimine devam etmesi ve R800 kod aldı Radeon HD 5870 X2 modelini sene sona ermeden pazara sunması beklenen AMD-ATi'nin yine çift grafik işlemcili olan Radeon HD 4850 X2 ve 4870 X2 modelleri an itibariyle satış noktalarından temin edilebiliyor. 40nm üretim teknolojisinin sunduğu maliyet avantajına ek olarak performansıyla da dikkat çeken RV740 GPU'sunun çiftiyle hazırlanan Radeon HD 4770 X2 de bu açıdan firma adına önemli bir girişim olabilir.

Ancak AMD-ATi cephesinden konsept olarak mükemmel bir fikir olduğu açıklanan Radeon HD 4770 X2 modeli için önemli bir engel bulunuyor. TSMC'nin 40nm üretim teknolojisinde yaşadığı verimlilik problemi (%25-%30) firmaya yakın kaynaklardan alınan bilgilere göre Ağustos ayından önce aşılacak gibi görünmüyor. Hatta yaşanan verimlilik problemlerinden ötürü pazara yeteri miktarda Radeon HD 4770 sağlanamamasından kaynaklanan problemin telafisi için TSMC'nin AMD-ATi'ye yeni bir fiyatlandırma teklifi sunduğu da biliniyor.

Üretim noktasındaki sıkıntı nedeniyle Radeon HD 4770 X2 modelinin üretilse bile yaygın anlamda veya yeterli miktarda sağlanması, Radeon HD 4770 modeli için yaşananlar da göz önüne alındığında Ağustos öncesi pek mümkün görünmüyor. Ağustos sonrası ise AMD-ATi adına bir diğer önemli gelişmenin kapısını aralıyacak zira daha önceki haberlerimizde de belirttiğimiz üzere firma DirectX 11 desteği sunan yeni nesil ekran kartlarını Windows 7 lansmanından önce muhtemelen Eylül ayında lanse etmeyi planlıyor.

Radeon HD 4770 X2, fiyat-performans başarımıyla yeni model konusunda bir süredir derin bir sessizliğin yaşandığı ekran kartı pazarına DirectX 11 öncesi hareketlilik getirebilir ancak yukarıda belirttiğimiz nedenlerden ötürü kartın Radeon HD 4850 X2 modelinde (Sapphire) olduğu gibi belli bir üretici tarafından hazırlanması da söz konusu olabilir.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
25888 kez okundu.
20 kişi, toplam 22 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
amd, Ekran Kartı
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim