Anlık Bildirim

AMD'nin ultra-taşınabilir bilgisayarlar için hazırladığı yeni mobil işlemcisi yıl sonunda geliyor

Donanım dünyasının en önemli etkinliklerinden biri olarak kabul gören ve her yıl düzenli olarak Taipei, Tayvan'da gerçekleştirilen Computex fuarı bu yıl 3-7 Haziran tahileri arasında gerçekleştirildi. Yaşanan gelişmeleri anı anına sizler ile paylaşmaya çalıştığımız fuar dahilinde farklı segmentlere yönelik çözümler geliştiren kimisi sektör lideri yüzlerce firma hazırladıkları binlerce ürünü katılımcıların beğenisine sunarken tahmin edebileceğiniz gibi bunlardan bazıları gündem oluşturmayı ve fuara damga vurmayı başardı. Computex 2008'in bu seneki yıldızı maliyet odaklı ultra taşınabilir dizüstü bilgisayarlar oldu. Asus'un geçtiğimiz senenin son aylarında kullanıma sunduğu ve yüksek satış rakamlarına ulaşmayı başardığı Eee PC modelinden sonra pazardaki potansiyeli gören ve sektörün takip etmekte olduğu rotayı fark eden Acer ve MSI gibi iddialı üreticiler de Computex ile birlikte yine maliyet odaklı taşınabilir dizüstü bilgisayar pazarı için hazırladıkları mobil çözümlerinin dünya prömiyerini gerçekleştirdiler.

Konfigürasyon anlamında güçlü dizüstü bilgisayarların evimizde kullandığımız masaüstü bilgisayarların, Eee PC ve türevi ultra taşınabilir bilgisayarların ise önümüzdeki yıllarda mevcut dizüstü bilgisayarların yerini alacağı konusundaki öngörülerin tartışması uzmanlar arasında devam ederken sektörel araştırma yapan bağımsız kuruluşlar, mobil cihazların ve boyutu ufalan dizüstü bilgisayarların her geçen gün biraz daha yaygınlaşacağını ve pazar paylarını hız kesmeden arttıracağını işaret ediyorlar. Zaten geride bıraktığımız son birkaç yıla baktığımızda özellikle Intel'in Centrino platformu ile birlikte momentum kazanan ve hızla yaygınlaşmaya başlayan dizüstü bilgisayarların belki satış rakamı açısından olmasa bile artış hızı açısından masaüstü bilgisayarları geride bıraktığını söyleyebilmek mümkün. Tabi pazardaki bu potansiyel üreticilerin de iştahını kabartmıyor değil. Centrino platformu ile birlikte mobil pazarı uzunca bir süredir domine eden ve resmi duyurusunu Computex'de gerçekleştirdiği Atom platformu ile maliyet odaklı ultra-taşınabilir sistemleri kontrol etmek isteyen Intel'e karşı VIA'dan sonra AMD de rakip olmaya hazırlanıyor.

Masaüstü işlemcilerinin ar-ge çalışmalarına ağırlık veren AMD, uzunca bir süredir mobil pazara yönelik ciddi bir hamle gerçekleştirememişti. Intel'in Centrino platformu ile hem üreticilere hemde tüketicilere komple platform çözümleri sunduğu sırada Turion64 X2 işlemcileriyle pazarda var olan AMD, malesef rakibinin hamlelerine eş zamanlı olarak yanıt verme konusunda sıkıntılı günler geçiriyordu. ATi'nin satın alınması ile birlikte platform hazırlayabilme yeteneklerine sahip olan AMD, bu konuda planladığı adımları yavaş yavaş atmaya başladı. Geçtiğimz sene Kasım ayı içerisinde Phenom işlemci ailesi, 7 serisi yonga setleri ve HD 3800 serisi ekran kartlarından oluşan Spider kod adlı masaüsü platformunu lanse eden firma cephesinde gözler hazırlanacak mobil platforma çevrilmişti. Aylarca süren bekleyişin ardından AMD, bu ayın hemen başında bizim de sizler ile detaylarını paylaştığımız Puma kod adlı yeni nesil mobil platformunu resmen duyurdu. Firmanın Puma platformu yeni özellikler ile güçlenen Turion X2 Ultra işlemci ailesi, RS780M yonga seti ve gelişmiş özellikleriyle dikkat çeken HD 3200 kod adlı yeni entegre grafik işlemciden oluşuyordu.

AMD yeni mobil platformu ile oldukça iddialı. Firma özellikle sahip olduğu entegre grafik işlemcisinin rakip Intel'in benzer çözümleri karşısındaki 3D performansından ve çoklu ortam uygulamaları özellikle de yüksek tanımlı videolardaki başarımından oldukça emin. Puma platformuna yönelik olarak yapılan eleştrilerin bir kısmı zaten AMD'nin yeni platformuyla ilgil segmentlerdeki pazar payını yükseltebileceğini işaret ediyor. Puma platformu ile rakip Intel'in tecrübeli oyuncusu Centrino ve hatta yakında gelecek Centrino 2'ye rakip olan AMD, yine Intel'in Atom hamlesine nasıl yanıt vereceği merak konusu idi.Belirttiğimiz gibi Asus'un Eee PC'si, MSI'ın Wind modeli ve Acer'ın One'ı gibi maliyet odaklı ve kompakt boyutlu yeni nesil taşınabilir bilgisayarlar ile birlikte bu segmentin ihtiyaçlarını karşılayabilecek işlemci ve platform gereksinimi de ortaya çıkmıştı. Pazara giriş yapan ilk model olan Asus'un Eee PC modeli üzerinde ilk etapta Intel'in Celeron Mobile serisi düşük saat hızına sahip bir model kullanılmış olsa da bunun segment beklentilerini karşılayamayacağı anlaşılmış ve Intel, Atom kod adını verdiği yeni işlemci ailesini geliştirmişti.

Intel'in Atom serisi işlemcileri 45nm üretim teknolojisi ile hazırlanıyor ve masaüstü/standart mobil işlemcilerin aksine özel bir mimari kullanıyorlar. Düşük güç tüketimi, beklentileri karşılayabilecek performans ve maliyet gibi parametreler düşünülerek hazırlanan Atom işlemci ailesiyle pazardaki hakimiyetini pekiştirmek isteyen Intel'e ilk ciddi yanıt VIA'dan gelmiş ve şu sıralar Nvidia ile son derece sıkı ilişkilere sahip olan firma 65nm üretim teknolojisi ile hazırladığı yeni nesil Nano işlemci ailesini duyurmuştu.

VIA'dan sonra AMD de Intel'e rakip olmaya hazırlanıyor. İlk detaylarını geçtiğimiz hafta içerisinde sizler ile paylaştığımız firmanın yeni mobil işlemcisi hakkında yeni detaylar gelmeye devam ediyor. Firmanın MID yani mobil internet cihazları ve ultra-taşınabilir dizüstü bilgisayar pazarı için hazırlayacağı işlemcinin detaylarına ve yeni bilgiler ışığında kullanıma sunulacağı tarihi gelin birlikte masaya yatıralım. AMD'nin iş ortaklarına yolladığı bilgiye göre bu yıl sonunda duyurmaya hazırlandığı yeni işlemcisi teknik özellikleriyle de dikkat çekiyor.

Firmanın henüz modellendirmesini yapmadığı yeni mobil işlemcisi, Athlon işlemci ailesinde kullanılan K8 mimarisini esas alacak ve 65nm üretim teknolojisi ile hazırlanacak. Bu noktada Intel'in Atom işlemci ailesinin 45nm üretim teknolojisiyle hazırlandığını göz önüne aldığımızda AMD'nin de sene sonu itibariyle fabrikasyon sürecini ilerletip üretim bantlarını 45nm sürecine dahil etmesine paralel olarak gelecek sene içerisinde firmanın aynı segment için 45nm üretim teknolojisi ile hazırladığı işlemcilerini kullanıma sunması da beklenebilir. Mevcut tabloyu değerlendirdiğimizde işlemci teknik özellikler ve üretim süreci anlamında AMD'nin yen mobil işlemcisi ilk etapta VIA'nın Nano işlemci ailesiyle rakip olarabilir zira VIA da şu an için 65nm üretim teknolojisini kullanıyor ve tek çekirdekli modeller üzerinde duruyor. Öte yandan firmanın gelecek senenin ilk yarısı içerisinde 45nm üretim sürecine geçmek istediği ve çift çekirdekli modellerini duyurmayı planladığını biliyoruz. Intel ise muhtemelen yılın üçüncü çeyreği içerisinde çift çekirdekli Atom model veya modellerini kullanıma sunacak.

AMD'nin yeni mobil işlemcisi BGA formunda hazırlanacak ve 27mm x 27mm boyutlarında olacak. Tek çekirdekli olacak yeni işlemci 64-bit desteği ile birlikte gelecek. 256Kb seviye 2 belleğe sahip olacağı işlemcinin saat hızı firmanın resmi sunum dosyasına 1GHz olarak yansımış olsa bile elimize ulaşan yeni bilgilere göre işlemci 1.2GHz'lik frekans değeri ile kullanıma sunulabilir. Çünkü Intel'in hayli popüler Atom modeli olan ve 1.6GHz'de görev yapan N270 modelini düşündüğümüzde aradaki 600MHz'lik fark performans noktasında AMD'nin aleyhine de işleyebilir.Her ne kadar ultra-taşınabilir segmentte performanstan da önce düşük güç tüketimi ve uzun pil ömrü amaçlanıyor olsa da AMD rakibi karşısında performans anlamında da geri kalmak istemeyecektir. 16 hatlı ve 800MHz'de çalışan Hypertransport linkine sahip olacak işlemci DDR2-400MHz DIMM veya SO-DIMM bellek desteği ile gelecek. 65nm üretim teknolojisi ile hazırlanan işlemcinin güç tüketim seviyesiyle ilgili de bazı bilgiler gün ışığına çıkmış durumda.

AMD'nin resmi dökümanına göre firmanın kullanıma sunacağı yeni mobil işlemcisi 1GHz hızında 8 watt'lık ısıl güç tasarımına sahip. Rakip Intel'in 45nm üretim teknolojisi ile hazırladığı Atom N270 modelinin ısıl güç tasarımı ise 2.5 watt. Tabi bu noktada AMD'nin kullanıma sunacağı işlemcinin güç tüketim değeri Intel'den farklı olarak entegre bellek kontrolcüsü ve kuzey köprüsünü de kapsıyor. Intel cephesinde ise 1.6GHz'lik işlemci ile bellek kontrolünden ve entegre grafik işlemciden de sorumlu olan 945GSE yonga setinin toplam 6.5 watt'lık TDP'ye sahip olduğunu da belirtmekte yarar var. Görüldüğü üzere 45nm üretim teknolojisinin sağladığı avantaj ile hem maliyet hemde ısı ve güç tüketimi konularında Intel'in rakip AMD'ye göre daha avantajlı şu an için daha avantajlı olduğu son derece net bir şekilde görülmekte. Zira Intel, AMD'nin 8 watt'lık işlemcisine aynı TDP seviyesinde 2GHz'de çalışan yeni bir Atom işlemcisiyle de yanıt verebilir. Rekabetçi olmak isteyen AMD'nin 45nm üretim sürecine yönelik geçiş sürecini hızlı bir şekilde tamamlayıp masaüstünden sonra mobil platformda da önümüzdeki yıl yeni üretim teknolojisiyle hazırlanan modellerini kullanıma sunması firmanın hedeflediği pazar payı açısından son derece önemli.

Intel'in sahip olduğu 45nm avantajı ile ısı, güç tüketimi, saat hızı ve maliyet açısından en azından şu an için dezavantaj sahibi olan AMD, 45nm üretim süreci ile birlikte ATi'nin grafik tecrübesini Puma platformundan sonra ultra-taşınabilir bilgisayarlara da aktarabilirse firma yeni yeni popülerleşen bu pazarda ciddi pazar paylarına ulaşabilir. Zira özellikle çoklu ortam nitelikleri gelişmiş MID ve UMPC'ler, hafif ve kompakt boyutlu bilgisayar sahibi olmak isteyen kullanıcıların dikkatini çekebileceği düşünülüyor.Peki AMD'nin yeni işlemcisi ne zaman duyurulacak, sistemlerde ne zaman kullanılmaya başlanacak? Bilindiği üzere Intel bu ayın hemen başında Atom işlemci ailesini resmen duyurdu. Keza VIA da haberleriniz sizler ile paylaştığımız üzere Nano işlemci ailesini duyurdu ve muhtemelen Temmuz ayı içerisinde hacimli üretimine başlayacak. Uzakdoğu'dan gelen yeni haberlere göre AMD'nin bu sürece dahil olması için sektörün biraz daha beklemesi gerekecek.

AMD'nin partnerlerini bilgilendirmesine göre firma yeni mobil işlemcisini resmi olarak bu yılın sonunda duyurmayı planlıyor. Yıl sonunda duyurulacak işlemcinin ilgili sistemlerde kullanılmaya başlanması ise PC üreticilerinden gelen bilgilere göre önümüzdeki yılın ilk yarısını bulacak. Intel'in Atom işlemcilerinden daha uygun fiyatla pazara girmeyi hedefleyen AMD'nin Micro-Star International (MSI), Hewlett-Packard (HP), Acer ve Çin merkezli bazı üreticilerle yeni mobil işlemcisinin kullanımı konusunda görüşmelere başladığı da bildiriliyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim