Anlık Bildirim

Ati ciddi anlamda kan kaybediyor - PC'lere yönelik ilk HD-DVD sürücü duyuruldu

ATi Pazar Payını Kaybediyor

Özellikle sinema ile ilgilenenler bilirler, Holywood sinema endüstrisinin tekrar tekrar yapmaktan çekinmediği bir durum vardır. Genelde başarılı olan filmlerin ardından hiç vakit kaybetmeden devam filmi için motor derler. Fakat yine aynı endüstri içindeki kişiler ve uzmanlar Matrix, Yüzüklerin Efendisi, Harry Potter vb. gibi istisnai durumları bir kenara bırakırsak eğer devam filmlerinin ilk film kadar başarılı olamayacağını da bilirler. Buna benzer bir durum uzun bir süredir bilgisayar dünyası içinde geçerli. İnternetin de etkisi ile 90'lı yıllar ile birlikte ciddi şekilde ivmelenen bilgisayar sektörü bir süredir bu dünyanın baş aktörü olan yüksek bütçeli şirketlerin, rakip yada daha ufak çaplı şirketler ile evliliklerine tanık olmaya başladı. Fakat bilinen bir gerçek varki yine istisnaları bir kenara bırakırsak, şirket evlilikleri genelde pek istenen ve hedeflenen sonuçları gerçekleştiremiyor, hatta yapılan evlilik ve birleşmeler boşanmaya kadar gidebiliyor. Bunun en son örneğini Creative ve 3D Labs arasında gördük. 3D Labs Creative'den ayrıldığını açıklar açıklamaz yeni medya işlemcisinin duyurusunu bile yaptı.

Asus ve Gigabyte'da benzer bir operasyon geçirmelerine rağmen son dönemin en önemli ve büyük satın alma operasyonunu AMD Ati'yi alarak gerçekleştirdi. Yaz aylarında başlayan satın alma operasyonun son aşaması da geçtiğimiz günler içinde tamamlanarak Ati resmen AMD çatısı altına girmişti. Fakat daha AMD-Ati arasında yakınlaşmalar resmiyet kazanmadan, spekülasyon vaziyettindeyken bile sektör içindeki uzman ve analistler bu evliliğin iki şirketin her ikisine yada en azından birine olumsuz etki yapacağını söylüyorlardı. Son gelen raporlar da aslında bu analistlerin öngörülerini doğrular nitelikte. Özellikle yurt dışında detaylı ve tutarlı analizleri ile bilinen Jon Peddie Research firmasının son raporlarına göre Ati'nin ekran kartlarına yönelik olarak, toplam pazardaki payı geçtiğimiz aylarda %28'den %23'e düştüğü belirtiliyor. Ati pazar payını kaybederken aynı dönem içinde Nvidia, SIS ve VIA pazar içindeki paylarını arttırmayı başarabildiler. Toplam pazarın yanı sıra Ati oldukça sağlam bir konumda olduğu diz üstü piyasasına yönelik pazarda da ciddi oranda sıkıntı yaşamaya başladı diyebiliriz. Diz üstü pazarında firmanın pazar payı %63'den %47'ye düşmüş durumda. En büyük rakip NVIDIA ise aynı dönemde %37 olan pazar payını %53'e çıkarmayı başarabilmiş. Tabii takip edenler bilir özellikle Nvidia son dönemde diz üstü piyasasına yönelik olarak sürekli yeni model takviyesi yaparak kullanıcılara ciddi alternatifiler sunmaya başladı. Hatta firma en son Quadro FX 3500M modelini duyurdu ki özellikle diz üstü bilgisayar üzerinde CAD ve benzeri tasarım uygulamalarını kullananlar için önemli bir gelişme.

Ati'nin pazar payına yönelik olarak sıkıntının bir süre daha devam etmesi bekleniyor. Zira AMD'nin firma içi yeniden yapılanma süreci tam gaz devam etmekte. Hatta hala Ati markasının yola devam edip etmeyeceğine dair spekülasyonların bile yapıldığını düşündüğümüzde iki firmanın yeniden yapılanma sürecinin tamamlanması için en azından bir süre daha geçmesi bekleniyor. Bu arada AMD'nin Ati'yi satın alma operasyonu kısa vadede en çok AMD'nin işine yaradı diyebilirz. Zira Ati'nin de olumlu katkısıyla AMD her sene açıklanan dünyanın en büyük çip üreticileri listesine bu sene 7.sıradan girmeyi başarabildi.

PC'lere Yönelik İlk HD-DVD Oynatıcı Japonya'da Duyuruldu.

Daha çok Japonya piyasasında bilinen Buffalo firması, bilgisayarlara yönelik ilk HD-DVD oynatıcıyı hazırladığını duyurdu. Firmanın duyurusunu yaptığı yeni HDV-ROM2.4FB modeli, 30GB'lık HD-DVD formatındaki medyaların okunabilmesine olanak kılıyor. ATAPI formatındaki yeni sürücü Aralık ayının sonuna doğru Japonya'da yaklaşık 37,000 Yen - $322'lık fiyat etiketi ile piyasaya çıkmaya hazırlanıyor. Bu rakam HD-DVD formatının en büyük rakibi olan Blu-Ray sürücülere göre nispeten daha kabul edilebilir düzeyde.

Buffalo'nun HDV-ROM2.4FB modeli aslında temel olarak Toshiba'nın SD-H802A HD-DVD sürücüsünü baz alıyor. Firmanın yeni ürünü tek katman (15GB) ve çift katman (30GB) HD DVD-ROM medyaları 2.4x (CLV, 10708.8 KB/s) hızında okuyabiliyor. Buna ek olarak DVD-ROM ve DVD±R (SL-DL) medyaları 5x, CD-ROM, CD-R ve CD-RW medyalarını ise 15x hızında okunabiliyor. Her ne kadar daha önce NEC(HR-1100A) ve HP(hd100) kendi HD-DVD sürücülerini duyursalar bile her iki firmada, duyurudan bir adım öteye daha giemediler. Japonya'da piyasaya sürürlecek olan pc'lere yönelik dünyanın ilk HD-DVD sürücüsünün kısa bir süre sonra Avrupa ve Amerikayı'da ziyaret etmesi bekleniyor.

Bu arada HD-DVD ve Blu-Ray arasında sıkı rekabeti merak edenler, haber editörlerimizden enderc'nin yazdığı son habere buradan ulaşabilirler.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim