Anlık Bildirim

Be Quiet, ses izolasyon malzemesi inceleme yazısı

PC sessizleştirmeye yönelik donanımlar son bir kaç senedir kullanıcıların yoğun ilgisini çekmekteler. Yeni ekran kartları ve işlemcilerin beraberlerinde gelen fanların, oldukça fazla gürültü çıkartmaları sessizleştirmeye yönelik ürünlere olan ilgiyi arttırmakta. Kullanıcılara ekran kartı, işlemci ve çipset üzerindeki fanları sessizleştirebilmeleri için bir çok seçenek sunulmuş durumda. Arctic Cooling ve Zalman, sessizleştirmeye yönelik ürünleriyle kullanıcıların yakından tanıdıkları firmalar arasındalar.

Sessizleştirme, PC başında uzun süre kalıyorsanız artık bir zorunluluk halini almış durumda fakat ses çıkartan her fanı, daha sessiziyle değiştirmek hem zahmetli hem de yüksek maliyet gerektiren bir iş. Ayrıca PC kasanızda sadece fanlar gürültü yapmamakta sabit diskler, optik okuyucularda zaman zaman can sıkıcı olabilmekteler. Aslında bu donanımlarla tek tek uğraşıp zaman ve para kaybetmek yerine kasanızı ses izolasyon malzemeleri ile kaplayıp ses sorununu toptan çözme yoluna da gidebilirsiniz.

Be Quiet, ülkemizde temin edip kasanızı, ses geçirmez kılmak için kullanabileceğiniz izolasyon malzeme setlerinden biri. Setin kutu içeriği, 4 adet 40x24 cm ebatlarında 2.2mm kalınlığında, 1 adet 40x24 cm ebatlarında 20mm kalınlığında kendinden yapışkanlı yalıtım malzemesi ve kullanım kılavuzundan oluşmakta.

Be Quiet, ses izolasyon malzemesi inceleme yazısı
 

Her biri kendinden yapışkanlı olan yalıtım malzemeleri, bal peteği şeklinde ufak kabarıklıkları bulunan sünger bir tabaka ve bu süngerin altında bulunan ve dayanıklılık veren plastik yüzeyden oluşuyor. Parçalardan 20mm kalınlığında olan ise sadece süngerden oluşmakta.

Be Quiet, ses izolasyon malzemesi inceleme yazısı

Maket bıçağı ile kolayca kesilerek kasa bileşenlerine uygun hale getirilebilecek yalıtım malzemeleri, yapışkanlı olmaları sayesinde her yüzeye kolayca tutturulabiliyorlar. Ofisimize gelen örnekle yaptığım denemelerde bir kaç kez söküp taksanız dahi malzemenin yapışma özelliğinin kaybolmadığını gördüm. Ayrıca malzemenin söküldüğü metal yüzeyde de her hangi bir kirlilik oluşmamakta.

Buraya kadar ürünün kutu içeriği, malzeme yapısı ve uygulama şekli hakkında bilgiler verdikten sonra sıra bir çoğunuzunda asıl merak ettiği konuya ürünün performansından söz etmeye geldi. Öncelikle şunu belirtmekte fayda var ki iyi bir ses yalıtımı için mutlaka kasanızın her noktasını ince bir işçilikle kaplamanız gerekmekte. Yukarıdaki resimde kasa kapağının ve 5.25" yuvaları kapatan kapakların yalıtım uygulanmış hallerin görebilirsiniz.

Yaptığımız incelemede Be Quiet'ın dışarıdan içeriye hava üfleyen bir çok fana sahip olan sistemlerde, pek etkili olmadığını gördük. Bunun nedeni sisteme dışardan hava çeken veya içerideki havayı dışarı üfleyen bir çok fanın olduğu kasalarda, doğal olarak sesin dışarı çıkabileceği bir çok boşluk oluyor (hava çıkışı için kanallar vb). Ayrıca bu fanların motorları zaten yalıtılamıyacak bir yerde, tam hava çıkışının bulunduğu noktada olduğundan, yalıtımdan verim alamıyorsunuz. Kısaca Be Quiet, sistemini hava yoluyla fazla miktarda soğutmak zorunda olan kullanıcılara (örneğin hız aşırtma ile uğraşanlara) bir getiri sağlamamakta.

Fakat ofis ortamında kullandığınız bilgisayarın, sabit diskinin, optik okuyucusunun, işlemcisinin, ekran kartının ve güç kaynağının çıkardığı gürültüden kurtulmak için oldukça etkili bir yol. Bu tip sistemlerde Be Quiet %50 ve üzeri oranda gürültüyü azaltmakta. Genel sistem sıcaklığından 4-5 derecelik artışlar yaşansa da bu tamamen sessiz bir makina için göz ardı edlebilecek bir şey. Ülkemize Firebal tarafından ithal edilen seti, firmanın WEB sitesinden 27.5$+KDV ödeyerek temin edebilirsiniz.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim