Anlık Bildirim

Çift çekirdekli AMD işlemcilerin testleri ve yorumları

Geçtiğimiz ay çift çekirdek Opteron ile sunucu dünyasında tartışmasız performans liderliğine oturan AMD şimdi de masa üstü için olan çift çekirdek serisini tanıttı. Çift çekirdek Opteron'lar sunucu dünyasında kökten bir değişme yol açacağı kesin zira artık aynı boyutlara ve güç gereksinimlerine bir anda iki kat performans elde etmek mümkün oldu. Üstelik çift çekirdek Opteron'lardan bir tanesi tek çekirdek iki soket Dual Opteron sisteminden bile daha verimli zira çift çekirdekler kendi aralarında daha az erişim süresi ile ulaşabiliyorlar.

Masa üstünde ise yıllardır Intel'in Hyper Threading teknolojisinin bir benzerini bile kullanmayan AMD şimdiki tek çekirdek işlemcilerinden daha hızlı olacak her işlemicisini çift çekirdek olarak sürdürecek. Yani Intel'in ki gibi bir şekilde yavaş yavaş geçiş yerine tam bir geçiş söz konusu. Zaten tanıtım anında olacak adlandırmalar da Athlon 64 X2 4200+' dan 4800+ 'a kadar gitmekte. Ayrıca Opteron'lardaki gibi maksimum seviye tek çekirdeklere göre iki seviye aşağıda değil tek seviya aşağıda bu da demek oluyor ki 4800+ aslında iki adet 1 Mb L2 ön bellekli 2.4 Ghz çekirdeği.

AMD Athlon 64
Saat Hızı
İşlemci Başına Düşen L2 Önbellek Miktarı
Fiyat
 X2 4800+
2.4GHz
1MB
1001$
 X2 4600+
2.4GHz
512KB
803$
X2 4400+
2.2GHz
1MB
581$
X2 4200+
2.2GHz
512KB
537$

Güç tüketimi olarak ise AMD gerçekten bir imkansıza imazasını atmış durumda. Çünkü aynı hızlarda çalışırken çift çekirdekli Athlon X2 işlemcisi, 130 nm'lik tek çekirdek işlemcisine göre daha az ısı üretmekte ve 90 nm tek çekirdek işlemcisine göre sadece %20 daha fazla enerji tüketmekte.

Amd'nin çift çekirdek teknolojisinin belkide en büyük avantajı olan iki çekirdeğin birbiri ve birbirinin bellekleri ile hızlı haberleşmesi verimliliği en üst düzeyde tutmakta. Ayrıca zaten Athlon 64 mimarisinin üst hızlarından sunulduğundan sadece tek çekirdeğin kullanıldığı durumlarda hala oldukça hızlılar. Hatırlarsanız Intel'in maksimum 3.2 Ghz'lik çift çekirdeği bayrak gemisi 3.6 Ghz'e göre geride kalmakta idi hatta Athlon 64'ler son zamanlarda zaten önde olduğundan durum Intel'ler için çift çekirdekte daha da vahimleşti.

Saat Hızı/L2 Tampon Bellek Miktarı
Tek Çekirdek Fiyatı
Çift Çekirdek Fiyatı
İkinci Çekirdek Maliyeti
2.4GHz / 1MB
643$
1001$
358$
2.4GHz / 512KB
424$
803$
379$
2.2GHz / 1MB
329$
581$
252$
2.2GHz / 512KB
272$
537$
265$

Sunucu dünyasında yakında AMD'nin hız arttırımına gidecek olması ve Düşük Voltaj'da çalışan çift çekirdekleri tanıtacak olması Intel'in aslında tam bir kabus. Zira zaten yeni sağladıkları çift işlemci platformundaki eşitlik şimdiden çift çekirdek ve çift soket mimarisi ile Intel'in pahalı Xeon MP serisine fark atmakta. Ayrıca blade sunucularda yani düşük voltaj ve elektrik harcayan bu sayede ufak alana çok işlemci gücü gereken durumlarda düşük voltajlı çift çekirdekler tam bir üstünlük kuracaklar.

Bu arada Anantech'in hazırladığı gerçek dünyada yapılan oyun olmayan yazılım testlerinde çift çekirdeklerde Intel'lerin biraz daha başarılı olması dikkat çekici. Diğer yandan Amd hep başarısız oldu Multi Tasking yani aynı anda bir sürü iş yapma potansiyelinde %400'lere varan gelişmeler göstermeyi başarmış. Fakat AMD bir yandan oyun bir yandan yazılım çalışan durumda (yani siz oyun oynarken aynı anda başka bir ağır şeyleride yapıyor olduğunu düşünelim) Intel'e göre çok yüksek performans göstermiş. Bunun en önemli nedeni zaten tek çekirdek hızının göreceli olarak yüksek olması gösterilebilir.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim