Anlık Bildirim

Crysis'in ilk test sonuçları: Sistemleri zorlu günler bekliyor - Intel'den dizüstüne Merom XE

DirectX 10 Tabanlı Crysis'in İlk Test Sonuçları

Microsoft'un 5 yılı aşkın süredir geliştirme çalışmalarını devam ettirdiği Windows Vista bugün itibariyle piyasada. Bu önemli çünkü yeni nesil işletim sistemi ile birlikte hayatımıza girecek en önemli kavramlardan biri de DirectX 10 olacak. DirectX 10 desteği konusunu donanım tarafında zaten yaklaşık 3 aydır hemen herşey yolunda. Zira Nvidia DirectX 10 destekli ilk grafik işlemcisi olan G80 ve G80'i baz alan ekran kartları GeForce 800GTX ve GeForce 880GTS'i geçtiğimiz Kasım ayında piyasaya sürmüştü. Wndows Vista'nın da gelmesi ve Nvidia'nın da sürücü sorunun aşması ile birlikte gerçek anlamda DirectX 10'a geçişin ilk adımları da atılmaya başlanacak. Tabii bu konu da ATi'nin de çalışmalarını sürdürüdüğünü ve son gelen bilgiler ışığında Mart ayında uzun süredir üzerinde çalıştığı DirectX 10 destekli yeni nesil grafik işlemcisi R600'ü duyuruacağını da biliyoruz.

Fakat özellikle sıkıntının kısa vadede DirectX 10 desteği veren uygulama ve oyunlar konusunda olacağını sektördeki birçok uzman belirtmekteydi. Zira gelen bilgilere göre, DirectX 10 üzerine kurulmuş olan oyunların piyasaya çıkış zamanları yılın 2.yarısını bulacak gibi. Bu noktada Direct X 10 desteğini kullanıcılara sunması beklenen İlk oyun Company Of Hereos olacak ki bu oyunda zaten DirectX 9 mimarisi üzerine kurulmuş olan bir oyun ama yapımcı firma Mart ayı içerisinden DirectX 10 yeteneklerinden faydalanacak ve oyuna bu desteği kazandıracak bir yama çıkaracaklarını duyurarak bu açıdan bir ilki gerçekleştirme hedefindeler. Fakat kullanıcılar ve özellikle oyuncular uzun süredir yüksek tanımlı ekran görünütüleri ve videoları ile heyecanlandıkları ayrıca FarCry'ı da yapan Türk yapımcıların sahip olduğu firmanın hazırladığı yeni nesil iddialı FPS oyunun Crysis'i beklmekteler. Oyunun çıkış tarihine daha bir süre var fakat şimdiden oyunun Windows Vista altında gösterdiği DirectX 10 performansına dair test sonuçları çıkmaya başladı. Test sonuçlarının ilk verdiği izlenim, DirectX 10 heyecanını gerçek anlamda yaşamak isteyen birçok kişi sistem yenileme veya değişiliğine gidecek gibi.

Önce test sistemine bakalım;

- İşlemci: Intel Core 2 Quad QX6700 ( 4 Çekirdekli )
- Asus Striker Extreme
- GeForce 8800GTX SLI
- 4GB DDR2-800
- 2 x 150GB WD Raptor RAID 0
- BFG PhysX Kartı
- Windows Vista w/ Forceware 100.30

Testler 2.88GB'lık Crysis test demosu üzerinde yapıldı. Testler sırasında açık ve kapalı olan detay özellikleri ise şu şekilde; HQ, no AA/AF, Phys On. Gelin şimdi hep birlikte test sonuçlarına bakalım;

İlk test sonuçları ışığında şunu söyleyebiliriz ki, özellikle teste ve test sistemine baktığımızda gerçekten de birçok kişi için gelecek karanlık. Zira yenin esil DirectX 10 uygulamlarının ciddi anlamda donanımsal güç istediği daha önce birçok kez yazılmış ve çizilmişti. İlk testlerden biri olan Crysis test demosu da en azından şimdilik bunu doğruluyor. Bakalım zaman neler gösterecek.

Intel'den dizüstü Bilgisayarlara Extreme İşlemci

Geçtiğimiz Temmuz ayında yeni Core mimarisini esas alan Core 2 Duo "Conroe" işlemcilerini masaüstü ve dizüstü platformları (Merom) için piyasaya süren Intel, daha sonraki süreçte özellikle masaüstü bilgisayarlara yönelik ürün gamını iyice geliştirdi. Windows Vista'nın da çıkması ile birlikte firmanın daha önce hazırlıklarına başladığı Santa Rosa platformu da ciddi anlamda önem kazanmaya başladı. Yılın 2. çeyreğinde duyurulacak olan bu paltform hakkında haber editörlerimiznde NebiForever'ın yaptığı detaylı haberden gerekli bilgileri de alabilirsiniz.

Crysis'in ilk test sonuçları: Sistemleri zorlu günler bekliyor - Intel'den dizüstüne Merom XE

Santa Rosa platformuna ciddi anlamda önem veren Intel masaüstü platformları içn hazırladığı Extreme serisi işlemciler dizüstü bilgisayarlara da sunmayı planlıyor. Core 2 Extreme serisi masaüstü işlemcilerin dizüst tarafındaki muadili olacak olan Merom XE kod adlı yeni işlemcil Intel'in yeni soket P formunda tasarlanacak. Bu yeni ürün gamının ilk işlemcisinin X7800 olması bekleniyor. 2.6GHz hızında çalışan işlemci 800MHz FSB ve 4MB L2 belleğe sahip. Dizüstü platformlarının en önemli sorunu olan güç tüketimine yönelik olarak TDP değerleri henüz açıklanmayan bu işlemcinin yılın 2 veya 3. çeyreğinde seri üretime geçmesi ve 795$'lık fiyat etiketi ile satışa sunulması bekleniyor. Ayrıca yılın sonuna doğru serinin daha da iddialı modeli olan 2.8GHz'de çalışan X7900 modelinin de piyasaya sürülmesi hedefleniyor. Anlaşılan Intel rakibi AMD'yi dizüstü tarafında da ciddi şekilde iyice köşeye sıkıştırma hedefinde.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim