Anlık Bildirim

Komplo teorilerine matematiksel çözüm

Neil Armstrong’un hiçbir zaman Ay’a ayak basmadığını ve iklim değişikliğinin koca bir yalandan ibaret olduğunu mu düşünüyorsunuz? Maalesef matematik sizinle aynı fikirde değil.
 
Komplo teorilerine matematiksel çözüm
Oxford Üniversitesi'nde görev yapan bir fizikçi, binlerce insanın inandığı ünlü komplo teorilerinin bugüne kadar ulaşma olasılığını bir denklem yardımıyla hesapladı. Armstrong'un Ay'a yolculuğu ve iklim değişikliği gibi konuların yalnızca birer düzmece olduğunu düşünenler için sonuç pek de iç açıcı görünmüyor.

Dr David Grimes denklemini oluştururken olaya dahil olan insan sayısı, olayın üzerinden geçen zaman, herhangi bir sızıntı ihtimali ve hatta olayın içindeki insanların zamanla ölmesi gibi etkenleri göz önünde bulundurmuş. Grimes'ın denklemine göre üzerinden 10 yıl geçmiş bir komplonun hala saklanabiliyor olması için olaya en fazla 1000 kişi dahil olabilir. Üzerinden 100 yıl geçmiş bir komplo içinse bu sayı yalnızca 125. Birçok ünlü komplo teorisinin binlerce insanı dahil ettiği düşünüldüğünde, ihtimallerin epey az olduğu görülebiliyor.

Grimes The Guardian gazetesine verdiği röportajda, birkaç yüz insandan daha fazlasının tanık olduğu herhangi bir komplo teorisinin otomatik olarak geçersiz niteliği taşıdığını belirtti. Dr David Grimes röportajına şöyle devam ediyor: "Komplo teorilerini ve savunucularını görmezden gelmek zaten çok yaygın bir davranış ancak ben tam tersi şekilde yaklaşmak istedim. Tüm bu komplo teorilerinin doğru olma olasılıklarını görmek istiyordum."

Denklemini Ay yolculuğu, iklim değişikliği, kanser tedavisi ve aşı-otizm arasındaki ilişki gibi konularda üretilen 4 büyük komplo teorisi üzerinde deneyen Grimes'ın ulaştığı sonuçlar ise şöyle:

- Eğer Neil Armstrong'un Ay yolculuğu gerçekten bir yalansa, bunu yaklaşık 411 bin NASA çalışanı biliyor olurdu. Bu şartlar altındaki bir yalanın yalnızca 3.7 yıl içerisinde ortaya çıkması gerekir.

- Aşı ve otizm arasındaki ilişki 3.2 ila 34.8 yıl içerisinde ortaya çıkar.

- İklim değişikliği "aldatmacasının" 3.7 ila 26.8 yıl içerisinde ortaya çıkması gerekir.

- Kanser hastalıklarının tedavisi aslında bulunmuş ancak saklanıyor olsaydı büyük bir ilaç firmasının bunu sızdırması yalnızca 3.2 yıl alırdı.

Denklemini oluştururken daha önce ortaya çıkarılan komploları da birer veri olarak kullanan Grimes, aslen kanser araştırmaları yapan bir fizikçi. Grimes PLOS One online dergisi üzerinden yayımladığı çalışmasıyla birlikte bu tür bilimsellikten uzak düşüncelere inanan bazı insanların da görüşlerini tekrar gözden geçireceğini umuyor.
Bu yazı Hasan Aygünoğlu tarafından DonanımHaber için hazırlanmıştır.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
7057 kez okundu.
20 kişi, toplam 23 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
komplo teorileri, dr david grimes ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim