Dünya çapında şirketler pandemi sonrası çalışma düzeni ve artan iş gücü lojistiği üzerinde çalışmaya başladı. Google, salı günü ofis değiştirmek veya tamamen uzaktan çalışma ortamına geçiş yapmak isteyen çalışanları için bir araç yayınladı.
Geçtiğimiz Mayıs ayında CEO Sundar Pichai şirketin %20 oranında uzaktan çalışma sağlayacağı şeklinde bir plan açıkladı. Şirket, eğer isterlerse %20 oranındaki çalışanın gönderildiklerinden farklı bir Google ofisinde çalışmalarına izin vereceklerini söyledi. Geriye kalan %60 ise çalışmalarına kampüsteki ofislerinde haftada birkaç gün olacak şekilde devam edebilekcekler.
Şirket çalışanları eğer yeni marketler için transferlerini isterlerse yerleri, bölgelerdeki çalışanların oranları doğrulusunda doldurulacak. Daha küçük marketlere geçiş yaptıkları taktirde bu, San Francisco’da veya New York’taki çalışanların azalacağı anlamına gelmekte. Work Location Tool (İş yer/konumu aracı) adındaki araç, çalışanlara bulundukları bölgelere göre maaşlarının ne kadar olabileceğini gösterecek.
Google sözcüsü, piyasadaki üst seviye çalışanlar ve Amerika’daki yer değişikliği yapan çalışanlar için eşitliğin bozulmayacağını söyledi. Ücret kesintileri ve transfer sonrasında çalışanların bonuslarının kesilip kesilmeyeceği sorusuna cevap verilmedi.
Çalışmak İstedikleri Yeri Kendileri Seçebilecek
Google sözcüsü “Karma işyeri anlayışımızdan sonra çalışanlarımız nerede ve nasıl çalışacaklarına karar veriyor” dedi ve “…çalışanlarımız uzaktan mı çalışacaklarına veya transfer mi isteyeceklerine karar verebilecekler” diye ekledi.
Work Location Tool (İş yer/konumu aracı) karma çalışma ortamına geçildiğinde şirketlerin ne gibi konulara dikkat etmeleri gerektiğine yer veriyor. Esneklik, özellikle 1 yıldan fazla bir süre uzaktan çalışmadan sonra şirketler için sorun olmakta. Reddit gibi bazı şirketler çalışanları San Francisco veya New York gibi pahalı şehirlerden ayrıldıklarında maaşlarında kısmaya gitmeyeceklerini açıkladı.
Google, Covid-19 pandemisi çıktığında büyük miktardaki çalışanının evde çalışmasına izin veren öncü firmalardan birisi. Şirket, bu eylül ayına kadar çalışanlarının ofislerine dönmelerini istemeyecek.
Google dışında bazı şirketler de pandemi sonrasında çalışanların normal çalışma düzenlerine döndüklerinde neler olabileceğini merak etmekte. Facebook’un CEO’su Mark Zuckerberg geçen sene, bazı çalışanlarına kalıcı olarak evden çalışmalarına izin vereceğini ve Facebook’un iş gücünün yarısının 5 ila 10 yıla kadar uzaktan çalışmaya elverişli olduğunu söylemişti. Twitter da daha önce benzer bir açıklama yapmıştı. Şirketin CEO’su Jack Dorsey bir başka şirketi olan mobil ödeme şirketi Square için bu konu hakkındaki kararı uzattığını bildirmişti.
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
Ovv fena atıştı, deliksiz soktu
paramla yapılıp yine paramla geçtiğim köprü var o köprünün bacaklarını senin gibilere...
Heykel var yer misin kanka?
bizimkiler tahareti tartışıyor