Anlık Bildirim

Güncel Socket 940 (AM2) soğutucuları mercek altında

Socket 940 AM2 sistemler artık yeni olmaktan çıktı denilebilir. Bu platformu kullanan ve soğutma işi ile biraz da olsa ilgilenen meraklılar, muhtemelen sıcak yaz aylarında sistemlerini nasıl sessiz ve serin tutacaklarının çözümlerini aramaktalar. HardOCP adlı site güncel AM2 soğutucularını incelemiş. Ülkemizde de satılan ürünler olduğundan dolayı sonuçların sizin için oldukça faydalı olacağını düşünüyoruz. Öncelikle soğutucuları tanıyalım;


AMD' nin yeni işlemcileri ile beraber vermeye başladığı bakır tabanlı ısı borulu stok soğutucu

Testin ilk üyesi, AMD' nin yeni çift çekirdekli işlemcileri ile beraber sunucu sistemlerde kullandığı 4 adet ısı borusuna sahip bakır tabanlı stok soğutucu. Socket 939 soğutucu yuvalarına da takılabilen bu yeni soğutucu, bakır taban ve ısı borularından oluşuyor. Bu şekilde emilen ısı aliminyum kanatlara iletiliyor ve 80mm' lik ince Delta fan ile soğutuluyor. Fanın ısı algılayıcı sensörü var ve 3000 ila 5000 devir/dk aralığında çalışıyor.


İşini sessiz halletmeyi seven Arctic Cooling' in Freezer 64 Pro' su

İkinci soğutucu, ekran kartları için çok başarılı Silencer serisi soğutucuları üreten firma olan Arctic Cooling' den. Freezer 64 Pro, adından da anlaşılabileceği gibi bütün Athlon 64 işlemciler ile uyumlu (socket 754,939 ve AM2). 2 katmanlı bakır tabana "U" şeklinde bağlanan 3 adet bakır ısı borusu, 92mm lik fan tarafından soğutulan alimiyum ısı kanatlarına bağlanarak ısı transferini gerçekleştiriyor. Fan bir Arctic Cooling klasiğinden beklendiği gibi 2300 devir/dk ile dönüyor ve oldukça sessiz. Ayrıca bakır tabanıda çok iyi düzleştirilmiş.


Ninja gibi bir ürüne sahip olan Scythe' in kalitesine yakışmayan Samurai Z

Ülkemizde Ninja ile adını duyuran Japon kaynaklı soğutucu firması Scythe, bu teste Samurai Z modeli ile dahil edilmiş. Bakır tabanın üzerine direk temas eden aliminyum yapraklara ek olarak 2 adet "U" şeklindeki bakır ısı boruları ile de soğutma yapan Samurai Z, testin en hafif ürünü. Intel (LGA775, socket 478) ve AMD (Socket 939, AM2) işlemcilere destek veren soğutucu 92mm lik çok sessiz çalışmasına rağmen soğutucunun genel performansı bazı yerlerde stok soğutucunun bile altında kalarak hayal kırıklığı yaratıyor.


Montaj sorunları olsada uygun fiyatı ve performansı ile dikkat çeken Thermaltake Blue ORB 2

Teste iki ürünü ile katılan Thermaltake' in ilk modeli devasa boyutları ile Blue ORB 2. Bakır göbeğe bağlanan mavi renkli aliminyum kanatlar ve bunları soğutan ortadaki 120mm' lik fan ile bir çok anakart için sorun yaratacak gibi duran Blue ORB 2 ile beraber Intel (LGA775, socket 478) ve AMD (Socket 939, AM2) işlemcilere uyumunu sağlayan aparatlar geliyor. Mavi ledli fanı sayesinde kasa içinde oldukça şık bir görüntü oluşturan soğutucu büyük fanı sayesinde işini oldukça sessiz görüyor ve 20 db ses seviyesinin altında kalmayı başarıyor. Fakat bu soğutucuyu almaya karar vermeden önce anakartınıza herhangi bir montaj sorunu yaratıp yaratmacağını araştırmanız gerekebilir.


Stok soğutucunun çok az üzerinde bir performans sergileyen Thermaltake Mini-Typhoon

Thermaltake' in diğer ürünü ilginç dizaynı ile dikkat çeken Mini-Typhoon. Bakır tabana bağlanan birbirinden bağımsız 6 adet nikel kaplama ısı borusu yine bakır ısı kanatlarına bağlanıyor ve 92mm' lik fan soğutma görevin üstleniyor. ("U" şeklinde olmayan ısı borularının performansı genelde pek parlak olamıyor) 2800 devir/dk ile dönen fanın 18db gürültü seviyesine sahip olduğu söylensede test sırasında duyulan sesin bundan biraz daha fazla gibi olduğu belirtilmiş. Bakır tabanın yüzeyi tam anlamıyla pürüzsüz değil, becerikli kullanıcıların yapacağı ince zımpara işlemi ile daha temiz sonuç alınabilir. LGA775 ve tüm Athlon64 işlemciler ile uyumlu olan soğutucu stok fanın biraz üzerinde performans göstererek bizi yanıltmadı.


Her zamanki Zalman kalitesi ve zerafetini taşıyan testin en iyisi CNPS 9500

Soğutucu denilince Zalman' sız bir test olmayacağı aşikar. CNPS 9500' yi AM2' ye göre revize eden Zalman, ısı kanatlarını metalik renge boyamış ve yeşil led taktığı fana nVidia logosu eklemiş. Testteki tek fan kontrolcüye sahip olan soğtucu olan CNPS 9500, maksimum düzeyde fanı sessiz çalışsada kanatlardan geçen havanın çıkardığı ses çok az da olsa duyulur hale geliyor diye belirltilmiş. Yarı hıza ayarlandığında ise tamamen sessiz bir soğutucu halini alan CNPS 9500 3 adet devamlı ısı borusuna sahip ve tessteki en pahalı soğutucu. Bütün Athlon 64 anakartlarına uyumlu olmasının yanında performansı ile göz dolduran CNPS 9500' i herkes kendine göre farklı şekilde fiyat/performans yorumu yaparak düşünecektir.


Yaşlı kurt ThermalRight XP-90 genç rakiplerinden hiçte aşağı kalır değil

Testin son üyesi ThermalRight' ın XP-90' ı. Yeni bir ürün olmasa da yeni AM2 adaptörü ile eski dizaynın diğer ürünlere göre nasıl performans göstereceğini incelememiz açısından güzel bir örnek teşkil ediyor. Thermaltake genelde fansız çözümler sunduğu gibi bu üründe de geleneğini bozmuyor ve bu tercihi size bırakıyor. 80 yada 92mm' lik fan kullanabileceğiniz XP-90 için HardOCP 92mm' lik 2500 devir/dk lık bir fan tercih etmiş. Tamamen aliminyumdan üretilen soğutucuda 4 adet nikel kaplama bakır ısı borusu soğutmaya yardımcı olarak çalışıyor. Bu arada tabanın işçiliğinin tipik ThermalRight kalitesinin sonucu olarak çok iyi olduğu belirtilmiş. İşin ilginç yanı, eski dizayn olmasına rağmen uygun fiyatlı XP-90' ın üst düzey performans göstermiş olması.

Athlon 64 X2 4200+ kullanılarak 24 derece oda sıcaklığında yapılan test sonuçlarına bakıldığında Zalman kalitesini ortaya koyuyor, yüksek fiyatınıyla doğru orantılı performans gösteren CNPS 9500 test birincisi olmuş fakat yüksek fiyatını göz ardı etmemek lazım. Eski dizaynına rağmen 2. olmayı başaran Thermalright XP-90 uygun fiyatı ile editörün seçimine layık görülmüş. Thermalteke' in Blue ORB2 ' si performans olarak göz doldursada büyük yapısı ve montaj zorluğu dolayısı ile çok tercih edilmeyebilir. En iyi soğutmaya ihtiyacı olmayan fakat sessiz bir çözüm isteyen kullanıcılar AC Freezer 64 Pro' yu da düşünebilirler. Sıralamada performans olarak stok soğutucuya yaklaşmaya başladıkça ürünler satın alınabilir olmaktan çıkıyorlar. Ülkemizde Firebal tarafından Thermalright XP-90, Zalman CNPS 9500 ve AC Freezer 64 Pro satılıyor. Ayıca Vega Teknomarket' te Thermalright' ın Blue ORB2 ve Mini-Typhoon modellerini satıyor. Bütçenize ve ihtiyacınıza göre en iyi tercihi yapmak size kalmış

 

 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim