Anlık Bildirim

İşlemci pazarında son durum: Intel yeniden %80'in üzerinde

Piyasa analizleri yapan IDC, işlemci pazarıyla ilgili üçüncü çeyrek sonuçlarını açıkladı. İşte detaylar.

Küresel ekonomik krize bağlı olarak özellikle ilk çeyrekte satışlarında ciddi bir daralma yaşanan yarıiletken endüstrisi, yılın ikinci yarısıyla birlikte hızlı bir toparlanma sürecine girdi ve yeniden büyüme rakamları telaffuz edilmeye başlandı. Piyasa analizleri yapan bağımsız araştırma kuruluşlarından IDC, işlemci pazarıyla ilgili üçüncü çeyrek sonuçlarını yayımladı. Yaz dönemini kapsayan üç aylık üçüncü çeyrek sonuçları merakla beklenen işlemci pazarında, AMD'nin endüstride ilk defa 99$ seviyesinden dört çekirdekli işlemci lanse etmesi ve Intel'in Core i5/Core i7 serisini duyurmasının satış rakamlarına nasıl etki edeceği merakla bekleniyordu. Her ne kadar her iki üretici için de yüksek satış hedefi koyulan işlemciler, Eylül ayında yani çeyrek dilimin sonlarına doğru anons edilmiş olsa da gelen bilgiler, satışların arttığını ve büyüme hızı açısından yeniden çift haneli rakamlara ulaşıldığını işaret ediyor. Gelin şimdi hep birlikte IDC'nin rakamları ışığında işlemci pazarının üçüncü çeyrek sonuçlarına bakalım.

Intel - AMD rekabetinde 3. çeyrek sonuçları

Yapılan pazar araştırmasına göre işlemci üreticilerinin gelirleri üçüncü çeyrekte %14 artarak 7.4 milyar dolar seviyesine ulaştı. İkinci çeyrek sonuçlarıyla kıyaslandığında özellikle mobil işlemci pazarında satışların ciddi şekilde arttığı ve %35.7'lik büyüme hızına ulaşıldığı belirtildi. Tabii mobil işlemcilerdeki büyüme hızı doğal olarak Intel'i akıllara getiriyor zira masaüstü ve sunucu pazarından farklı olarak özellikle mobil pazarada firmanın ciddi şekilde üstünlük kurduğu biliniyor. IDC tarafından sağlanan rakamlara göre Atom işlemci ailesinin elde ettiği yüksek satış rakamlarıyla üçüncü çeyrekte pazar payını %2.2 oranında arttırarak %81.1 seviyesine yükselten ve yeniden %80'lerin üzerini görmeye başlayan Intel'in pazar payını AMD'den aldığı zira açıklanan sonuçlara göre AMD'nin %2 pay kabederek %18.7 seviyesine gerilediği belirtildi. Nano 3000 serisi yeni işlemci ailesini duyuran VIA'nın da Intel'den sonra pazarın ikinci kazanını olduğu ve mevcut pazar payını %0.2 seviyesine çıkartığı açıklandı.

Intel - AMD rekabetinde 3. çeyrek sonuçları

Hazırlanan raporda masaüstü ve sunucu işlemcilerindeki büyüme hızlarında değinen IDC, masaüstü işlemci pazarında %11.4, sunucu işlemcilerinde ise %12.2 artış yaşandığını belirtti. IDC'nin Yarıiletkenler: Kişisel Bilgi-İşlem Araştırmaları bölüm yöneticisi Shane Rau açıklamasında, işlemci pazarındaki üçüncü çeyrek hikayesinde Çin'de üretilen ve yine Çin'de satılan netbook'lar sayesinde başrolün Intel Atom işlemcilerine ait olduğunu söyledi. Ancak yüksek satış rakamlarına rağmen ortalama satış fiyatlarının (ASAP) düşük olması nedeniyle Atom işlemcilerinin fiyat erozyonu yarattığına dikkat çeken Shane Rau, üçüncü çeyrekle ilgili en önemli noktanın; işlemci satış rakamlarının bir önceki yılın aynı dönemini hafifçe geride bırakması olduğunu zira bu durumun pazardaki toparlanmanın işaretçisi olarak değerlendirileceğini belirtiliyor. Üçüncü çeyrekteki güçlü sonuçlarla birlikte 2009 genel öngörüsünü de açıklayan IDC, 300 milyondan fazla işlemci satılarak %1.5 büyüme yaşanacağını tahmin ediyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
4824 kez okundu.
21 kişi, toplam 21 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
amd
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim