Anlık Bildirim

MP3'ün yaratıcısı fraunhofer firmasından Surround/Çevresel MP3 formatı

Mp3 sıkıştırma formatının oluşturucusu firma şimdi formatı geliştirerek başka alanlarda kullanımını arttırmaya çalışıyor. Bildiğiniz gibi Mp3 dinlemek gelince akla ya bilgisayar yada Mp3 Player gelmekte idi ama şimdilerde bilgisayarların çoğunda yüksek kaliteli ses sistemleri ve 7.1 çözücüler mevcut. Firma bu gelişmeden faydalanarak şimdi 5.1 destekli bir Mp3 formatını Temmuz ayı gibi sunacak. Hemde şimdiki Mp3'lere yakın büyüklükteki dosyalarda.

Ayrıca bu yeni formatı desteklemeyen yerlerde Mp3 yine çalınabilecek yani çift kanal yani Stereo olarak dinlenmeye devam edecek ama destekleyen cihazlar artısının faydasını görecek. Şimdiki cihazların çoğu ise yeni formata güncellenebilecek. Yalnız belirtmek gerek ki bu format tamamen birbirinden bağımsız 5.1 çözümü sunmak yerine farklılıkların üste eklendiği daha ziyade farklı bileşikler yapan bir format olacak.

Firma aynı zamanda yeni yeni yaygınlaşmaya başlayan DVD-Audio (DVD-A) ve Super Audio CD (SACD) formatları içinde bilgisayar sürümünü çıkartmış oluyor. Gerçi bu formatlar bilgisayarda yedek dosyalarınız olarak saklamanıza karşı çok korumalı ama aşılmayacak cinsten de olamaz. Özellikle DVD-Audio 24-bit/96 Khz 6 Kanal müzik yayını yapabilmesi ile geleceğin kesin formatı. (aslında 2 kanalda 24-bit ve 192kHz desteği bile mevcut)

Aslında Mp3 formatı bu konuda en geç kalan format, bu Ocak ayında Real Networks'ün çevresel ses formatı çıkmış fakat yayılamamıştı. Bundan farklı olarak sıkıştırma piyasasına hayli ilgili olan Microsoft'un Windows Media 9 Pro'nunda çevresel ses formatı çıkmıştı ama oda şimdilik bazı özel çıkartılan albümler dışında pek etraflarda gözükmüyor.

Bizim gibi son kullanıcılar için bu formatın en büyük artısı 5.1 destekli DVD filmlerimizden yapacağımız yedek Divx dosyalarının artık 5.1 korunarak çevrilebilecek olması. Bunun dışında araba ve salon müzik sistemlerinde de Mp3'ler artık daha ilgi çekici ve verimli olacaklar. Formatın ekstra kanalarlardan gelen ekstra bilgiye rağmen benzer şekilde dosya büyüklüğünü korumasını ise tahminen Mp3 Pro formatından yapılan alıntılara bağlı.

Divx üretminde 5.1 özelliği korunmak istendiğinde şimdiye kadar AACPlus dışında bir şey kullanmak çok mümkün değildi ve bu AACPlus'da donanımsal çözümlerde farklı varyasyonlarının olması yüzünden sorun yaratmakta idi (üreticiler desteklemedi). Mesela destekli bir Divx Video Çalar/Oynatıcı olan Vestel'in son ürünü DVD4500 Ultra Slim DVD DivX AAC destekli filmlerde sesi çözemiyor. En azından şimdi Mp3 Surround ile bu tür sistemler destekleyinceye kadar, formatın geriye doğru uyumluluğu sayesinde stereo olarak izleme şansımız mevcut. Ayrıca Mp3 çok standartize olmuş bir sistem olduğundan desteğin hızla gelmesi çok muhtemel.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim