Anlık Bildirim

Şimdiye kadarki ölçülen en kısa süre: 247 zepto saniye

Bir grup bilim insanı, bir fotonun bir hidrojen molekülünü geçmesi için geçen süreyi ölçerek şimdiye kadarki en kısa zamanı ölçebilmiş oldular

Şimdiye kadarki ölçülen en kısa süre: 247 zepto saniye

Goethe Üniversitesi'nden Profesör Reinhard Dörner liderliğindeki bir atomik fizikçi ekibi, helyum atomları ile yapılan çalışmada bulunan 850 zepto saniye(zepto saniye= bir saniyenin milyarda birinin trilyonda biri) olarak kaydedilen bir önceki rekoru geçmeyi başardı. 850 zepto saniye olan eski rekor 2016 yılında kaydedildi ve o zamandan beri araştırmacılar, daha fazla hassasiyet elde etmek için ölçüm araçlarını iyileştirmeye çalışıyorlar.

2016 yılından önceki çalışmalarda ise 1999 yılında femto saniye ölçülmüş ve bu ölçümü yapan bilim insanları bu başarıları ile Nobel ödülü kazanmışlardı.

850 zepto saniyelik süreyi geçmek için bilim insanları, bir fotonun bir hidrojen molekülünü geçmesinin ne kadar sürdüğünü ölçtü. Kimyasal bağların kopması ve oluşması femto saniye sürüyor ancak ışığın tek bir hidrojen molekülünden geçmesi için 247 zepto saniye gerekiyor. (247 zepto saniye gösterim olarak: 0.000000000000000000247 saniye)

Ölçülebilen en kısa süre

Hamburg'daki bir parçacık hızlandırıcıda, bir grup araştırmacı bu aşırı kısa süreyi ölçmeyi başardı. Bunun için Goethe Üniversitesi'nden araştırmacılar, bir hidrojen molekülü(H2) üzerine foton gönderdiler.

Araştırmacıların, hidrojen molekülüne gönderdikleri foton ilk atoma ulaştığı anda bir dalga oluşturdu ve daha sonra aynı şey ikinci atomda da oldu. Araştırmacılar, iki dalganın birbirini söndürmesi için ne zaman çarpıştığını ölçebildiler. Bunu ve molekülün ışığa göre uzaysal konumunu kullanarak, fotonun molekülü geçmesi için geçen süreyi belirleyebildiler: 247 zepto saniye. 247 zepto saniye şu an için ölçülebilmiş en kısa zaman oldu.Araştırmacılar bu süreyi ölçebilmek için COLTRIMS reaksiyon mikroskobu adı verilen son derece hızlı atomik ve moleküler reaksiyonları kaydedebilen çok hassas bir parçacık detektörünü kullandılar.

Rostock Üniversitesi'nden Sven Grundmann: "Hidrojen molekülünün uzamsal yönelimini bildiğimiz için, iki elektron dalgasının girişimini, fotonun birinci ve ikinci hidrojen atomuna ne zaman ulaştığını kesin olarak hesaplamak için kullandık ve bu, molekülde iki atomun ışık perspektifinden ne kadar uzak olduğuna bağlı olarak 247 zepto saniyeyi ölçmemizi sağladı." dedi.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
7097 kez okundu.
10 kişi, toplam 12 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
zepto saniye, hidrojen molekülü ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim