Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlhan Çetin'in aktardığına göre geçtiğimiz iki yıldan bu yana Sivas'ta ciddi bir kene artışı var. Çetin'e göre vahşi hayat ile komşuluğu olan illerimizde kene sayısı 4-5 kat artış gösterdi.
Son yıllarda zoonotik (hayvan kaynaklı) hastalıkların artışının en yüksek noktası kuşkusuz Covid-19 pandemisi oldu. Ancak zaten bir süredir bu hastalıkları insanlığı yavaş yavaş yokladığı biliniyordu. Kuş gribi, domuz gribi ve elbette Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA). Hayvanlardan insanlara geçen bu hastalıklar ciddi endişe yaratmakta. Prof. Dr. İlhan Çetin kenelerdeki bu popülasyon artışıyla bölgedeki KKKA vakasının artışının paralel seyrettiğini söylüyor.
Sivas, Yozgat, Çorum, Tokat, Giresun, Gümüşhane, Bayburt ve Erzincan şehirlerinden yoğun bir şekilde KKKA vakası haberleri geliyor. Şimdiye kadar rapor edilen 200'e yakın vaka haberi bulunuyor. Bununla birlikte 9 kişi de hayatını kaybetti. Havalardaki sıcaklıkların artmasıyla bu sayılar muhtemelen artacak.
Çetin daha çok tarımla ilgilenen hanelerde görülen kene vakaları engellemek için daha önceden kenelerin popülasyonunun azaltılması için uğraşmak gerektiğini söylüyor. Çetin'in aktardığına göre sırf bu yıl %50'ye varan bir artış söz konusu. Normalleşmeyle birlikte insanların doğaya yöneldiğini söyleyen Çetin, korunmak için herkese açık renkli kıyafetler giymesini öneriyor.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz: