Anlık Bildirim

Teknoloji editörü nasıl olunur?

"Nasıl teknoloji editörü olunur?" sorusu başta olmak üzere, teknoloji yazarlığıyla ilgili merak edilenler teknoloji editörü olma rehberinde!                      

naısl teknoloji editörü olunur Tam Boyutta Gör

Teknolojik gelişmelere paralel olarak İnternet’in de beraberinde getirmiş olduğu alternatif iletişim kanalları, “Yeni medya” türünü ortaya çıkardı. Bilgisayarların işlem gücü olmadan oluşturulması ve kullanılması mümkün olmayan ortamlarda(web siteleri, sosyal medya vb.), kaynak ve alıcı arasında etkileşim sağlanarak ifa edilen “Yeni medya” anlayışıyla birlikte, yepyeni meslekler türedi.

Teknoloji editörlüğü de yeni medya türünün ortaya çıkmasıyla birlikte kendine yer edinen mesleklerden oldu. Peki teknoloji editörü nedir, bu unvanı taşıyan kişiler tam olarak ne iş yapar?

Teknoloji Editörü Ne İş Yapar?

İçerik üreticisini; “insanların okuyabileceği, izleyebileceği ya da dinleyebileceği ürünler üreten kaynak” olarak tanımlayabiliriz. İçerik üreticisinin hedef kitlesini “teknolojiyle ilgilenenler” şeklinde daraltırsak da teknoloji editörlerinin aslında herkes gibi bir içerik üreticisi olduğunu söylemek yanlış olmaz. Zira aslında yazdığımız, çizdiğimiz hemen her şeyle hepimiz birer içerik üreticisiyiz.

O zaman “Teknoloji editörü nedir?” sorusuna şu şekilde cevap verebiliriz: Teknoloji editörü; teknoloji ve diğer teknoloji disiplinleri içerisinde yer alan ürün ve hizmetler hakkında görüntülü, yazılı ya da sesli olacak şekilde çeşitli içerikler hazırlayan içerik üreticisidir.

Teknoloji Editörlüğü ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Günümüzde teknoloji editörlüğü, özellikle yazılı veya görüntülü olarak ifa ediliyor. Yazılı mecra, editörlük kariyerinin ilk basamaklarını oluştursa da YouTube gibi görüntülü mecraya giden yolun da teknoloji yazarlığından geçtiğini söylesek yanlış olmaz.

Teknoloji Editörü Nedir, Nasıl Olunur? Tam Boyutta Gör

Nasıl teknoloji editörü olunur?

Teknoloji editörü olabilmek için bilim ve teknoloji camiasında yaşanan gelişmeleri yakından takip etmek gerekiyor. Bunun için DonanımHaber gibi teknoloji haber sitesi mecraları bulunmaktadır. 

Bir teknoloji editörünün okuduğunu anlayabilecek seviyede İngilizce dil yetkinliğinin olması gerekiyor. Ayrıca editör yapmış olduğu araştırmalar sonucu edindiği bilgileri, kendi deneyimleri ve yorumuyla birlikte bir içeriğe dönüştürebilmelidir. Dolayısıyla alıcıya göndermek istenilen mesaj, konuyu neredeyse hiç bilmeyen bir kişinin dahi anlayabileceği şekilde açık, anlaşılabilir ve etkili bir dil ile aktarılabilmeli.

Bu noktada yazılı bir içerik üretiyorsanız yazım ve imla kurallarına hakim olmalı, Türkçe'nin dil kurallarını iyi bir şekilde bilmelisiniz.

Teknoloji sürekli gelişirken, içerik trendleri de bu gelişmelerle birlikte sürekli olarak değişiyor. Dolayısıyla teknoloji editörü, bu gelişmeleri takip edip, değişime ayak uydurabilmelidir.

Teknoloji editörü olmak için ne yapmak gerekiyor?

Başlangıç için kendinize bir teknoloji blogu ya da YouTube kanalı açabilirsiniz. Kendi blogunuz veya YouTube kanalınızdan çeşitli içerikler paylaşarak, hem kendinizi geliştirip kanıtlayabilir hem de haber sitelerinde teknoloji editörlüğü yapmak için kendi YouTube kanalınızı ve teknoloji blogunuzu referans gösterebilirsiniz.

Web sitesi forumları da başlangıç için biçilmiş kaftan olabilir. DonanımHaber Forum gibi platformlarda çeşitli konu başlıkları açıp, içerikler paylaşmanız ya da konulardaki soruları yanıtlamanız durumunda belirli bir kitle edinerek, tanınırlığınız artacaktır. Bir sonraki aşamada ise teknoloji haber sitelerinde freelance olarak çalışarak çeşitli teknolojik haberler yazabilirsiniz.

Teknoloji editörü olmak için aranan nitelikler neler?

Teknoloji editörü olmak için sahip olunması gereken özellikleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Teknolojiyi yakından takip etmek ve belirli bir oranda bilgi birikimine sahip olmak
  • Okuduğunu anlayacak düzeyde İngilizce yeterliliğine sahip olmak
  • Araştırmacı ve meraklı bir kişiliğe sahip olmak
  • Yaratıcı ve üretken olmak
  • Açık, akıcı ve etkili bir anlatım yeteneğine sahip olmak
  • Türkçe'nin dil kurallarına ve yapısına hakim olmak

Ek olarak temel düzeyde fotoğraf ve video düzenleme programlarını kullanabiliyor olmak, kurgu yapabilmek, yazılı içerikleri SEO uyumlu olacak şekilde üretebilmek de tercihen sahip olunması gereken nitelikler arasında sıralanabilir.

Teknoloji editörü olmak için ne okumak gerekiyor?

Teknoloji editörü olmak için belirli bir bölümde eğitim görme zorunluluğu bulunmuyor. Kaldı ki bunun için özel bir lisans programı da bulunmuyor. Ancak ille de bununla ilgili bir eğitim almak istiyorsanız; üniversitelerin “basın yayın ve gazetecilik” veya “yeni medya” lisans programlarını tercih edebilirsiniz.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim