Anlık Bildirim

Temizlik robotları, RFID ve akıllı halılar

Teknoloji hergün insanların hayatını biraz daha kolaylaştırıyor. Tek noktadan kumanda sistemleri, otomatik temizlik cihazları, Internet üzerinden alışveriş ve benzeri teknolojiler sayesinde oturduğumuz yerden kalkmadan yada çok fazla vakit harcamadan bir çok işin üstesinden gelebiliyoruz. Gelecekte şu ankinden dahada az hareket etmek zorunda kalacağız zira yapay zeka ve robotlar hızlı bir gelşim sürecindeler. İleride içecek birşeyler almak yada yemek servisi gibi işlerle uğraşmak zorunda kalmayıp diğer konulara daha fazla vakit harcayabileceğiz. Bazılarınızın git gide tembelleşiyoruz dediğini duyar gibi oluyorum fakat çalışmak ve okumak için ek vakte kimse hayır demiyecektir.

Yemek servisi veya içecek servisi yapan gelişmiş yapay zekaya sahip robotlar yakın gelecekte görünmeselerde şu an piyasadan siz evde yokken dahi yerleri süpürecek ve işi bittiğinde duracak bir robot satın alabilirsiniz. Amerika bazlı ve bu güne kadar ordu, enerji şirketleri, oyuncak firmaları için robotlar tasarlamış bir firma olan iRobot'un uzunca bir süredir piyasada bulunan ve 200$ gibi düşük bir fiyata satın alabileceğiniz Roomba isimli temizlik robotu, başka işlerle uğraşırken evinizi temiz tutmanızda size yardımcı oluyor.

Üzerindeki algılayıcılar sayesinde çevresindeki duvar, insan veya hayvan gibi çeşitli engelleri algılayabilen cihaz odanın büyüklüğüne göre beli bir süre çalıştıktan sonra temizlik işine tekrar çalıştırılana kadar son vermekte. Algılayıcıları sayesinde merdiven, duvar, masa veya sandalye gibi engelleri algılayan Roomba eğer bir duvara rastlarsa duvarı takip ederek köşe temizliği yapıp daha sonrasındada oda içerisindeki diğer bölgelerde görevine devam edebilmekte.

Robot bulunduğu odayı ilk başta tanıyan radar benzeri gelişmiş bir sisteme sahip değil hatta çalıştırmadan önce üzerinde daha önceden tanımlı bulunan üç (3) tip oda büyüklüğünden birini elle seçmeniz gerekmekte cihaz sadece engel karşısına çıktığı zaman yön değiştirme ve bir daha ki engele kadar temizlik işlemine devam etme gibi basit bir mantıkla çalışmakta. iRobot, Roomba'nın çok karmaşık ve dağınık odalarda ve ya uzun ve sert tüyleri olan halılarda kullanılmaması gerektiğini, sistemin geniş, az engelli ve yüksek olmayan halıların bulunduğu yerler için daha uygun olduğunu belirtiyor. Yer tanıma veya harita oluşturma gibi özellikleri olmayan robot çalıştırıldığı ilk anda sipiral bir rota izleyerek merkezi temizliyor ve daha sonrasında bir duvar buluncaya kadar ilerleyip duvar diplerini ve çevresini temizliyor.

Temizlik robotları, RFID ve akıllı halılar

Almanya bazlı bir firma olan Vorwerk, akıllı halı adı verilen ve sizlere daha öncede tanıttığımız RFID teknolojisinden yararlanan, bünyesinde her 33 santimetre karede bir yerleştirilmiş RFID chipleri bulunan halı sistemlerinden faydalanarak, Roomba'nın aksine bulunduğu yeri tam olarak bilen ve temizlediği alandan tekrar geçmeyen yeni temizlik robotları üzerinde çalışmalar yapmakta.

Henüz çok yeni bir teknoloji olan akıllı halılar sayesinde bu tip ev işleri için tasarlanan hareketli robotlar hem bulundukları alanın yatak odasımı yoksa mutfakmı olduğunu ayırt edebilecekler hemde bulundukları alanın sanal bir haritasına sahip olacaklar.

Temizlik robotları, RFID ve akıllı halılar

Vorkwerk'in akıllı halılar üzerinde çalışması için geliştirdiği yeni temizlik robotu üç (3) yıldır piyasada satılmakta olan Roomba'nın en büyük rakibi olarak görülüyor. Rakibine göre yer tanıma ve geçtiği yerden tekrar geçmeme gibi üstünlükleri olsada, çalışabilmek için özel döşenmiş halıya ihtiyaç duyması ve henüz prototip aşamasında olup seri üretime geçmemesi ürünü rakibine göre oldukça geride bıraksada ileride aradaki farkı kapatacağı söylenebilir.

RFID teknolojileri konusunda oldukça tecrube sahibi olan ve çalışmalarına İlgiltere Carnegie Mellon Üniversitesinde devam eden Asistan Profesör Burcu Akıncı, akıllı halı teknolojisinin bu tip robotlar için yön bulma ve konum tanımlama işlemleri için oldukça yararlı olduğunu fakat halıların üzerlerinde barındırdıkları RFID entegreleri nedeniyle suya ve aşırı yüke dayanıksız oldukları için geliştirilmeleri gerektiğini söylüyor.

Teknoloji hızla gelişiyor, Sony, Honda gibi firmaların insansı robotları bulunsada şu an için tek iş gören robot özelliğini üzerinde bulunduran Roomba, bu tip akıllı cihazların işimizi ne kadar kolaylaştırabileceklerinin göstergesi. Şu bir gerçek ki gelecekte yapılması gereken işler herkez tarafından günümüzdekinden kat kat hızlı bir şekilde ve hiç enerji sarfetmeden yapılacaklar.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim