Anlık Bildirim

Web Sitesi Kurarken Neler Gerekiyor?

İnternette dolaştığınız esnada "Ben de web sitesi kurabilir miyim?" sorusu aklınıza gelebilir, ya da bu alanda ilgili olanlar, inceledikleri web siteleri hakkında, "Ben olsam sitede şunlara...

İnternette dolaştığınız esnada "Ben de web sitesi kurabilir miyim?" sorusu aklınıza gelebilir, ya da bu alanda ilgili olanlar, inceledikleri web siteleri hakkında, "Ben olsam sitede şunlara da yer verirdim." gibi değerlendirmeler yapabilirler. Uzman olduğunuz alanla ilgili paylaşım yapmak için sosyal medya platformlarının yeterli olmadığını düşünüyorsanız ya da içeriklerinize daha fazla kişinin ulaşmasını istiyorsanız siz de bir web sitesi kurabilirsiniz.

Web sitesi sahibi olmak için birçok nedeniniz olabilir. Bunlardan bazıları, ticari faaliyetlerinizle ilgili gelir elde etmek, içeriklerinizi insanlarla paylaşmak ya da reklam yaparak para kazanmaktır. Domain sorgulama ile web sitesi kurulum işlemine başlayabilirsiniz. İşin sonunda web sitesi kurmanın hiç de tahmin ettiğiniz gibi zor bir işlem olmadığını göreceksiniz.

Gerekli adımları takip ettikten sonra 1 saat içinde dahi web sitesi sahibi olmanız mümkün.

Web sitesi kurmak için öncelikle, yukarıda da belirttiğimiz gibi domain sorgulama yapmanız, hosting ve script ihtiyacınızın olduğunu bilmeniz gerekir.

Domain Sorgulama ve Belirleme

Web Sitesi Kurarken Neler Gerekiyor? Tam Boyutta Gör

Web sitesi kurulumu faaliyetlerinde göz önünde bulundurulması gereken hususların başında akılda kalıcı bir domain satın alma gelir. Bunu yapmak için de işlemle ilgili bilgi sahibi olmanıza ihtiyaç vardır. Öncelikle domain sorgulama yaparak web siteniz için düşündüğünüz alan adının boşta olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Domain sorgulama ve belirleme için aşağıdaki işlem sırasını takip edebilirsiniz:

  • Güvenilir bir domain yetkilisi seçin.
  • Domain sorgulama aracını bulun.
  • Bu arama motorundan seçtiğiniz domaini sorgulayın.
  • Kullanılabilir en iyi seçeneği belirleyin.
  • Belirlediğiniz domaini satın alarak kayıt işleminin tamamlanmasını sağlayın.
  • Domain adresini onaylayın.

Domain satın almadan önce bir kısım ipuçlarını göz önünde bulundurmanızı tavsiye ediyoruz. Yıllık ya da daha uzun süreyle hizmet alacağınız bir hosting firması ile çalışarak ücretsiz domain sorgulama ve domain satın alma hizmetinden de yararlanabilirsiniz. Belirlemek istediğiniz alan adının aşağıdaki uzantılardan birine sahip olması, ilerleyen sürede menfaatinize olacaktır:

  • .com
  • .net
  • .xyz
  • .info
  • .online
  • .site
  • .shop
  • .store
  • .space
  • .website
  • .tech

 

Domain Sorgulama Aracı

Web Sitesi Kurarken Neler Gerekiyor? Tam Boyutta Gör

Domain sorgulama aracı olarak kullanabileceğiniz birçok platform vardır. Söz konusu kanallardan istifade ile domain sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Web sitenizin adı, ziyaretçileriniz tarafından dikkat edilecek hususların başında gelir. Bu nedenle domain sorgulama işleminden önce aşağıdaki tavsiyeleri göz önünde bulundurmanızı tavsiye ediyoruz:

1. Çok iyi bir araştırma yapın. Domain sorgulama işleminden önce potansiyel ziyaretçi kitlenizin web sitenizden ne beklediğini bilmeniz gerekir. Anahtar kelime ya da arama terimlerinize uygun bir alan adı ile sektör faaliyetlerinizde başarı şansınızı artırabilirsiniz. Anahtar kelime içeren bir alan adının SEO açısından da çok önemli olduğunu göz önünde bulundurmalısınız.

2. İnsanların aklında kalıcı bir alan adı seçin. Mümkün olduğu kadar kısa ve sektör faaliyetlerinize uygun bir alan adı, insanların aklında daha kolay kalacaktır. Bu anlamda domain sorgulama yaparken uzun ve zor akılda kalan alan adlarından uzak durun.

3. Mümkün olduğu kadar ".com" uzantılı domain seçin. Günümüzde en yaygın kullanılan ve güçlü bir pozisyona sahip olan alan adları, ".com" uzantılıdır. Bunun yanında, ".com" uzantılı alan adlarının daha kolay hatırlandığını da belirtmekte fayda var.

4. Marka ve patent ihlallerini göz önünde bulundurun. Popüler ve marka geçmişi olan domain almanız durumunda patent ihlali sorunu ile karşılaşabilirsiniz. Domain sorgulama işleminde bu durumu göz önünde bulundurun.

5. Rakam ve tire işaretlerinden sakının. Rakam ve tire işaretlerinin bazı durumlarda faydadan çok zararı olabilir. Örneğin rakam olarak yazılan (0) ile harf olan (o) birbirine karışabilir. Bunun yanında tire işareti de kafa karışıklığı yaratacaktır.

6. Alternatifleri değerlendirin. Domain sorgulama işleminde aklında olan alan adının yakın alternatiflerini de sorgulayabilirsiniz. Bu sayede aklınızda olan alan adına en yakın alan adına sahip olabilirsiniz.

7. Sosyal medya platformlarını araştırın. Domain sorgulama ve domain belirleme konusunda gerekli bilgi sahibi olduktan sonra instagram, facebook, twitter, youtube gibi sosyal medya platformlarında araştırmalar yapın. İlk etapta bu platformlarla işiniz olmasa bile belirlediğiniz domain ile bu alanda ileride faaliyet gösterme ihtimalinizi göz önünde bulundurabilirsiniz.

8. Uzun vadeli planlar yapın. Alan adı belirlerken kısa vadeli düşüncelerle bu işe girilmemelidir. Domain adresleri uzun vadeli yatırımlardır. Gelecek odaklı düşündüğünüzde web sitenizi çok daha işlevsel şekilde yürüteceğinize emin olabilirsiniz.

9. Fikirlerinizi tartışmaktan çekinmeyin. Doğru domain belirlemek için fikirlerine değer verdiğiniz insanlarla tartışabilirsiniz. Yapacağınız sohbetlerle en doğru sonuca ulaşabilirsiniz.

Domain Satın Alma

Web Sitesi Kurarken Neler Gerekiyor? Tam Boyutta Gör

Domain sorgulama işlemi ile doğru alan adını tespit ettikten sonra pratik şekilde domain satın alma işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Satın alma işlemini yapmanız için ICANN yetkisine sahip bir kayıt merkezi bulmalısınız. Bu kapsamda faaliyet gösteren Natro ile tüm gereksinimlerinizi karşılayabilirsiniz. Seçtiğiniz alan adının fiyatı uzantısına göre değişebilir. Domain sorgulama işlemini tamamladıktan sonra sepete ekleyebilirsiniz. Gerekli ödeme adımlarını tamamlayarak domain satın alma işlemini sonlandırabilirsiniz. 

Domain sorgulama aracına buradan ulaşabilirsiniz: https://www.natro.com/domain-sorgulama

Domain ücretini ödedikten sonra sistem tarafından kontrol paneline yönlendirilirsiniz. Bu panelde domain kaydını tamamlamak için kullanılan kurulum kutusunu bulabilirsiniz. Bu panelde domain satın alırken girilen bilgilerin doğruluğunu kontrol edebilirsiniz. Bu aşamadan sonra girdiğiniz bilgiler WHOIS adı verilen domain sahiplik veri tabanına kaydedilir. Söz konusu kayıt gerçekleştikten sonra domain tamamen sizin olacaktır.

Domain satın alma sürecinin son adımında yeni bir alan adı adresinin onaylanması istenir. Bu işlem için de sisteme kaydolduğunuz e-posta adresini kullanmalısınız. Birkaç dakikalık süre içinde domain kurulumu tamamlanır.

Kurulum tamamlama süreci başarısız olursa tekrar kontrol paneline talebinizi gönderebilirsiniz. Bu kontrolü bir an önce yapmanız menfaatinize olacaktır. Kontrol için 15 günden fazla bir süre geçirmeniz durumunda sistem, kayıt işlemlerinizi geçici olarak askıya alabilir. Domain sorgulama ile başladığınız adımları alan adı kontrolleri ile tamamladığınızda ve her adımı titizlikle uyguladığınızda sorunsuz şekilde alan adını kullanmaya başlayabilirsiniz.

En Güvenilir Domain Markası

Domain, sadece web sitesi açmak için değil, aynı zamanda marka değeri açısından da çok önemli bir kavramdır. Hatta ülkemizde ve dünyada alan adı ticaretinin önemli bir boyuta ulaştığını söyleyebiliriz. Her yıl belli medya organları tarafından yapılan açıklamalarda milyon dolarları bulan rakamlarla domain satışının yapıldığı yönünde bilgiler kamuoyu ile paylaşılır. Hatta düşük fiyattan satın alınan bir alan adının, geliştirme faaliyetleri ile birkaç yıllık süre sonunda çok yüksek fiyatlara satıldığı göze çarpar. Bu da söz konusu alana yoğunlaşmanın artmasına neden olur. Özellikle domain ticareti yapan şirketlerin sayısı da önemli sayılara ulaşmıştır.

Dünyada domain alım satımı anlamında faaliyet gösteren birçok firmanın olduğunu görebilirsiniz. Ülkemizde de bu alanda önemli atılımlar yapılmıştır. Bu anlamda ülkemizde ve dünyada ciddi bir pazar oluştuğunu da söyleyebiliriz. Önümüzdeki süreçte bu pazarın daha da gelişeceği düşünülmektedir.

Domain sorgulama ve domain satın alma işleminizi natro.com üzerinden kolayca gerçekleştirebilirsiniz. Güvenli ve kaliteli hizmeti bir arada bulacağınız Natro ile alacağınız hizmetten memnun kalacağınıza emin olabilirsiniz. Siz de web sitesi faaliyetlerinizde güvenlik, verimlilik ve işlev anlamında sorun yaşamak istemiyorsanız Natro ile tanışın!

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Yoruma Kapalı: Bu içeriğe yorum eklenemiyor.
Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim