Anlık Bildirim

Microsoft Windows nasıl en başarılı işletim sistemi oldu?

Microsoft Windows bugün satılan bilgisayarlarda kullanılan işletim sistemleri arasında en büyük pazar payına sahip yazılım, peki nasıl oluyor da onlarca yıldır bu başarısını sürdürebiliyor?

Bir PC'niz varsa 1985'den bu yana işletim sistemi olarak da Windows kullanıyor olmanız oldukça muhtemel.

Teknoloji sektörü araştırma şirketi Gartner'a göre bazı insanlar yüksek güç verimliliği sağlayan Arm çipsetli bir Mac alıyor veya bazıları Chromebook tercih ediyor olabilir ancak Microsoft halen işletim sistemi yarışında %83'lük devasa bir pazar payına sahip. Gartner'in pazar analizi yapmaya başladığı 2000' li yıllardan bu yana bu durum böyle.

Bugün Windows, Microsoft'un toplam gelirinin %14'ünü oluşturuyor ve Windows'un şirket için tarihsel konumuna bakarsak Windows, 2 trilyon dolarlık getirisi ile şirketin diğer tüm bölümlerinden daha kârlı oldu. Windows büyüdükçe Microsoft'ta bundan büyük fayda sağlamaya devam ediyor.

Şirket, temelde pazar payını büyütme sebebiyle 24 Haziran'da Windows 11'in duyurulmasıyla işletim sistemini bir kez daha yeniliyor. Yeni sistem gereksinimleri ihtiyacı yaratacak olan bu güncelleme, bazı kişilerin Windows 11 çalıştırabilen yeni bilgisayarlar satın almasına neden olabilir ve bu durum Windows'un pazar payını daha da arttırır.

Windows neden en yaygın işletim sistemi?

Windows'un sicili her zaman mükemmel olmadı. Geçtiğimiz dönemlerde popülerlik kazanmak için atası olan DOS işletim sisteminden bazı güncellemeler kopyaladı. Windows Vista ve Windows 8 oldukça kötü karşılandı ve istenilen pazar payına ulaşamadı. 2000'li yıllarda akıllı telefonlar büyük çıkış yakaladığında Microsoft bu alanda istenilen yazılım talebine cevap veremedi, mücadelenin gerisinde kaldı ve yarışı kaybetti.

Peki Microsoft Windows'un bu başarısının sırrı ne?

Microsoft'un iyi yaptığı şeylerden biri PC'ler için Windows'u yıllar geçtikte başlat menüsü gibi eklentilerle kullanımı daha kolay bir hale getirdi. Mevcut kullanıcılara ücretsiz üst versiyona güncelleme hakkı tanıdı. Üretilen kişisel bilgisayarların çoğu beraberinde Windows ile satılmaya alışkanlık kazandığından ve Microsoft'un üreticilerle olan müthiş pazarlama ilişkileri sebebiyle Microsoft'un bugün en yaygın işletim sistemi olmaya devam ediyor.

Ayrıca Microsoft rakiplerine karşı önlem almayı da ihmal etmiyor. Chromebook'ların en belirgin özelliklerinden biri olan Android uygulamaları çalıştırma özelliğini Windows 11'e ekleyerek buradan doğan talebe de erken cevap vermeyi amaçlıyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
7879 kez okundu.
15 kişi, toplam 15 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Windows, pazarlama ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim