Anlık Bildirim

Ağrı kesicilerde bizi bekleyen tehlike

Yeni yapılan araştırma oldukça yaygın kullanılan ağrı kesici etken maddesinin karaciğere nasıl zarar verdiğini ortaya çıkardı. Peki bu zararlar bu güne dek neden ortaya çıkmadı?
İnsanoğlunun onlarca yıllardır ağrı kesici etkisi sebebiyle kullandığı etken maddesi Parasetamole dair yapılan yeni araştırma oldukça dikkat çekici. Madde son yapılan araştırmaya göre karaciğer üzerinde ciddi yan etkilere sahip. Parasetamol bu güne dek sindirim sisteminde bir yan etki göstermemesi, güvenilirliği ve gebelerde kullanılabilmesi sebebiyle daha yeni nesil ağrı kesicilere kıyasla ağrı kesici özelliğinin daha hafif kalmasına rağmen tercih ediliyordu.

Karaciğer Dokularını Tahrip Ediyor!

Ağrı kesicilerde bizi bekleyen tehlike

Edinburgh Üniversitesi’ndeki araştırmacıların yaptıkları son çalışmada maddenin insan ve fare karaciğer dokusu üzerindeki etkisi incelendi. Parasetamol’ün karaciğer hücrelerinin birbirleriyle olan iletişimini sağlayan sıkı bağlantılar adı verilen yapılara zarar vererek karaciğer dokusunda harabiyete sebep olduğu, hücrelerin çalışmasında anormalliklere sebep verdiği ve hatta hücreleri ölüme götürdüğü gözlemlendi.

Bilim adamları bu tür hücre hasarının hepatit, siroz ve kanser gibi çeşitli koşullarda meydana geldiğini fakat parasetamolün toksisitesiyle bir ilişkisinin bilinmediğini belirttiler. Öte yandan araştırmacılar şu an maddenin alınan doza ve kullanım süresine bağlı olarak verdiği zararı araştırmanın yanı sıra yeni ilaçlardaki hedefleri belirlemeye odaklandılar.

Yeni İlaçlar Geliştirilmeli

Üniversitenin Hepatoloji Labaratuarı ve Biyomühendislik Enstitüsü’nden Dr. Leonard Nelson maddenin tedavi amaçlı uygulanan dozda güvenli ve etkili olmasının yanı sıra ucuz olduğunu aktardı. Buna karşılık ortaya çıkan yan etkinin ciddi bir boyutta olduğunu ve bu durumun kendilerini yeni ilaç geliştirilmesine iteceğinin altını çizdi.

Bunca Yıldır Neden Fark Edilemedi?

Üniversitenin Rejeneratif Tıp MRC Merkezi yazarı Pierre Bagnaninchi konunun 40 yıldır araştırıldığını fakat biyosensör teknolojisindeki gelişmelerin biyolojik mekanizmaları daha iyi inceleme imkanı vermesiyle zararın daha iyi anlaşılabildiğini yazdı. Son olarak parasetamol içeren ilaçların daha önce ağrıyı hissetmemizi engellemesinin yanı sıra empati yeteneğimizi de azalttığı ortaya çıkmıştı.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
11450 kez okundu.
17 kişi, toplam 19 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
bilim haberleri, bilim ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim