Anlık Bildirim

Apple daha ucuz ve küçük iPhone modeli hazırlıyor

Nokia tepe yöneticisi Stephen Elop çalışanlarına yazdığı mektupta, Apple iPhone ve Google Android platformlarının hızlı yükselişine vurgu yapmış, üst seviye telefonlarla başlayan Android platformunun ucuz yollu telefonlarda da hızla yaygınlaştığına dikkat çekmişti. Açık kaynalı platform olarak geliştirilen Android işletim sistemi, dünya çapında 100 milyondan fazla cihazda kullanılıyor ve rakip olan diğer tüm platformlardan farklı olarak çok sayıda üretici tarafından farklı fiyat segmentlerindeki çok sayıda cihazda kullanılıyor. Saygın ekonomi yayıncısı Bloomberg'in yeni haberine göre, Android platformunun yaygınlaşma hızı Nokia ile birlikte Apple'ı da harekete geçirmiş gibi görünüyor.

Bloomberg'in konu hakkında bilgi sahibi kişilere dayandırdığı haberine göre Apple, iPhone için birden fazla sayıda yeni model üzerinde çalışıyor ve bunlardan birisi, Android'in yükselişine karçı daha küçük ve ucuz bir versiyon olacak. Prototipi görenlerden edinilen bilgiye göre, mevcut iPhone modellerinden 1/3 oranında daha küçük olduğu ve üzerinde "home" butonu bulunmadığı belirtilen telefonun, artan Android tehdidine karşı iPhone'un cazibesini arttırmak için düşük fiyatlı olacağı hatta kontratsız olarak 200 dolara satılacağı öne sürülüyor. Bu haber henüz Apple tarafından doğrulanmamakla birlikte daha önce bazı örnekleri olduğu gibi projenin doğmadan iptal edilmesi de mümkün.

Apple cephesinde yaşanan bir diğer önemli gelişme ise "Dual Mode" teknolojisi. Bilindiği üzere dünya genelindeki telefon operatörleri, genel olarak iki farklı ağ altyapsını kullanıyorlar; GSM ve CDMA. GSM için hazırlanan telefonlar CDMA ağında, CDMA için hazırlanan telefonlarsa GSM ağında çalışmıyordu. Ancak Qualcomm gibi firmalar taraından geliştirilen hibrit iletişim çipsetleri sayesinde artık bu mümkün kılınıyor zira Verizon için hazırlanan iPhone 4'te benzer bir çözümle CDMA/GSM desteği sunabiliyor. Apple'ın Evrensel SIM teknolojisi üzerinde çalıştığı ve bu teknoloji ile hangi ağ üzerinde olursa olsun, telefonun SIM kart dahi değiştirmeden çalışır olacağı belirtiliyor.

Evrensel SIM teknolojisinin detayları hakkında çok fazla bilgi olmasa da, Qualcomm tarafından geliştirilen ve iPhone 4'ün Verizon versiyonunda kullanılan çip veya bir benzeri gelecekteki iPhone modellerinde standart olabilir. Hatırlanacağı üzere, bir süre önce ortaya atılan bir haberde Apple'ın bazı komponentlerin üretimi için 4 milyar dolara yakın bir yatırım yapacağı belirtiliyordu. Son çıkan haberler kapsamında bu komponentler arasında, farklı ağlara destek sunan melez yapılı iletişim yongasının olabileceği ihtimali konuşulmaya başlandı. Apple'ın bu hamle ile CDMA ve GSM'in yaygın olarak birlikte kullanıldığı Amerika pazarında daha fazla kullanıcıya ulaşmayı planladığı belirtiliyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
40770 kez okundu.
23 kişi, toplam 33 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
iphone 5, Apple
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim