Anlık Bildirim

Biyonik parmak ucu sakat kişilerin dokuları hissetmesini sağlayacak

Yapay parmak ucu kullanıcıların sinirleriyle doğrudan iletişim kurmasını sağlayıp sakat kişilerin dokuları hieetmesini sağlayacak. Böylece cerrahi müdahele öncesi önlem alınacak.
Biyonik parmak ucu sakat kişilerin dokuları hissetmesini sağlayacak Tam Boyutta Gör

Çeşitli uzuvlarını kaybetmiş kimseler için yapay uzuv sahibi olma ümidi gün geçtikçe artıyor. İsviçre'de sinir mühendisi Silvestro Micera ve Ecole araştırma merkezindeki ekibi tarafından yapılan çalışmada yapay parmak ucu üretilerek dokuları hissetme konusunda büyük başarı yakalandı.
Yeni teknoloji sayesinde sadece baskı hissedilmiyor. Aynı zamanda düz ve pürüzlü zeminler arasında da ayrım yapılabiliyor. Bu durumu mümkün kılmak koldaki sinirlere bağlı bir yapay parmak ucu üreten bilim insanları, sensörlerle sinirleri entegre edebilmek için kablolar kullanmışlar. Sensörler yüzeyde hareket ettikçe elektrik sinyallerini bir PC'ye aktarıyorlar ve bu PC de sinyalleri dokunma hissiyle ilgili bildirimlere dönüştürüyor. Bu bildirimler de sinirlere ulaştırılarak gerçek hisler doğru bir şekilde kullanıcıya iletiliyor.
Danimarkalı 11 yaşındaki bir uzuv kaybı yaşamış bir genç olan Dennis Aabo Sørensen'de bu sistemi uygulayan bilim insanları başarılı sonuçlara ulaşmışlar. Dennis dokunduğu yüzeyin düz mü, yoksa pürüzlü mü olduğunu %96 oranında doğru bir şekilde hissetmiş.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim