Anlık Bildirim
Şu anda 1 kişi burada

CRISPR çölyak hastaları için de kullanılabilir

Son dönemin popüler bilimsel başlıklarından CRISPR’a dair çalışmalar yapılmaya devam ediliyor. Yapılan son çalışma çölyak hastaları için umut vadeder nitelikte.
 
Son yıllarda bilim dünyasının üzerine bir hayli yoğunlaştığı CRISPR tekniği bir çok alanda kullanılma potansiyeline sahip. Bunun son örneği çölyak hastalarına yönelik yapılan çalışma oldu.

Çölyak nedir?

Bilindiği üzere çölyak hastalığı bünyenin glutene karşı kronik alerji geliştirmesi durumuna denilmekte. Eğer çölyak hastası bir birey gluten içeren bir gıda ile beslenirse bağırsağın yapısında bulunan villuslar tahrip olarak gastrointestinal sistem emilim vazifesini yerine getiremiyor. Dolayısıyla bu rahatsızlığa sahip kişiler içerisinde gluten içermeyen besinlere yönelmek durumundalar. En çok bilinen örnek olarak sıkça kullandığımız beyaz buğday ve ürünleri gluten içerdiği için bu alerjiye sahip kişiler ömür boyunca beyaz ekmek yiyemiyorlar.
Tabi bir takım çözümler mevcut, çölyak hastaları kara buğday ve mısır unu gibi alternatiflerin kullanıldığı unlu mamülleri tüketebiliyor. Buna karşın bu besinlerin fiyatları, genelde kullanılan muadillerine göre bir hayli yüksek. Üstüne daha az bulunması da cabası.

Önemli bir adım

Uzmanlar da hastaların bu sorununu çözmek ve daha kaliteli bir yaşam sürebilmelerini sağlamak için kolları sıvamışlar. CRISPR tekniği ile buğdayın içerdiği gluten miktarını azaltmayı başaran bilim adamlarına göre elde edilen buğdaylar doğal haline göre %35-45 arasında değişen bir oranda daha az gluten içeriyor.

Tabi ki de elde edilen sonuç henüz hastaların işine yarayacak düzeyde değil fakat çalışma bu yolda önemli bir adım olması sebebiyle oldukça önemli. Son olarak tekniğin gerçek hayatta kullanılabilir hale ne zaman geleceğine dair bir bilgi henüz mevcut değil. Umarız ilerleyen dönemde hem çölyak hastaları için hem de çeşitli rahatsızlıklar için faydalı gelişmeler kaydedilmeye devam edilir. Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim