Anlık Bildirim

Casusluk iddiaları Lenovo'yu da sarstı: Hisseleri yüzde 20'nin üstünde değer kaybetti

Çin'in anakartlar üzerinden ABD'li şirketlere sızdığı iddiası üzerine Hong Kong merkezli Lenovo'nun hisse değerinde de ciddi bir düşüş meydana geldi.
Bloomberg'ün dün paylaştığı rapora göre Çin, internet tarihinin en büyük casusluk faaliyetini ilginç bir donanımsal operasyonla yürütmüştü. Çin'de üretilen Super Micro'nun anakartlarına pirinç boyutunda çip yerleştiren Çin hükümeti, bu sayede söz konusu anakartların kullanıldığı sunuculara sızmış ve bu sunucuları kullanan Amerikan şirketlerini gözetlemişti. İddiaların ardından başta Super Micro olmak üzere raporda adı geçen şirketlerin hisseleri değer kaybederken bilgisayar üreticisi Lenovo'nun hisseleri de iddialardan etkilendi.


Yüzde 23 oranında kayıp 

Merkezi Hong Kong'da bulunan Lenovo, Çin'de birkaç araştırma merkezine ve bir operasyon merkezine sahip. Ürünlerinin büyük bir kısmı Çi'de üretilen şirketin hisse değerinde bugün yüzde 23'e varan kayıp meydana geldi. Tabi Bloomberg'ün raporunda Lenovo'nun adı geçmese de şirketin Çin'de üretim yapması nedeniyle şüpheli konumuna gelmiş olabileceği düşünülüyor.


Piyasalar hakkında araştırmalar yapan Motley Fool şirketi tarafından yapılan açıklamaya göre Lenovo'nun ABD'de pek çok kurumsal müşteriye sahip bir bilgisayar üreticisi olması, hisse düşüşün arkasındaki temel sebep. Analist Leo Sun, Çin'in casusluk yaptığı haberinin yayılmasıyla birlikte kurumsal müşterilerin, üretiminin bir kısmını ABD'de gerçekleştiren (HP gibi) farklı üreticileri tercih edebileceğini belirtiyor.


Bloomberg'ün iddiası Apple, Amazon, Çin Dışişleri Bakanlığı ve Super Micro tarafından reddedilse de casusluk iddiası küresel piyasalarda ciddi bir etki yaratmış durumda. İddiaların ardından Apple ve Amazon hisselerinde yüzde 2 civarında düşüşler meydana geldi. Apple'ın Asya'daki tedarikçilerinden; Japon üretici TDK'nın hisselerinde yüzde 5, Japon parça tedarikçisi Murata Manufacturing'in hisselerinde yüzde 4, LG Display'in hisselerinde yüzde 2 ve TSMC hisselerinde de yüzde 2 civarında hisse düşüşü gözlemlendi. İdddiaların merkezinde yer alan Super Micro'da ise kayıp yüzde 50'yi aşmış durumda. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim