Dokunmatik ekran teknolojisi yaklaşık 25 yıldır yaygın olarak elektronik cihazlarda kullanılıyor. Tabletlerden medya oynatıcılara, saatlerden reklam panolarına kadar hayatızımın hemen her alanında dokunmatik ekranlar mevcut.
Dokunmatik ekranları vazgeçilmezler arasına sokan ise ilk iPhone modelinin tüketicilerin dokunmatik ekranlara olan tutkusunu ortaya çıkarması oldu. Ardından çok büyük yatırımlar yapılan dokunmatik panel teknolojisi bugünkü en gelişmiş halini aldı.
İsveç'te bir grup mühendis dokunmatik ekranların geleceğini değiştirecek bir buluş üzerinde çalışıyor. Senseg firması tarafından yürütülen projenin adı E-Sense teknolojisi. Projenin amacı dokunmatik ekranlarda dokunma hissini veren desenler oluşturmak.
Bunun için "tixel" adı verilen dokunulabilir pikseller kullanılıyor. Tixeller cihazın dokunmatik yüzeyinden birkaç milimetre yukarıda elektriksel bir alan oluşturuyor. Herhangi bir desene dokunduğunuzda bu alan derinize elektrik akımları göndererek o desenin bir kopyasının his olarak beyninizde oluşmasını sağlıyor. Böylece dokuduğunuz desenleri aynı zamanda hissedebiliyorsunuz.
Bu teknoloji şu anki pek çok telefonda kullanılan dokunmatik ekranların çok önünde bulunuyor. Hali hazırda bir dokunmatik ekrana tıkladığınızda ancak cihaz titrediğinde dokunduğunuzu anlayabiliyorsunuz.
Proje tamamlandığında geniş bir kullanım alanına sahip olacak. Gerçek bir klavye hissi veren uygulamalar, daha gerçekçi kullanıcı arayüzleri, oyunlar gibi pek çok yerde kullanılabilecek. Özellikle sanal körler alfabesi gibi faydalı işler için de uygun olacak.
Senseg firması, dokunmatik his teknolojisinin donanım firmaları açısından üretimi oldukça ucuz ve kolay olduğunu belirtiyor. Şimdiden Toshiba bu teknolojiyi kullanmak için firma ile görüşmelere başlamış. İlerleyen aylarda daha çok ortaklık anlaşmalarının imzalanacağı ve teknolojinin yaygınlaşacağı belirtiliyor.
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü
GENEL İSTATİSTİKLER
5296 kez okundu.
21 kişi, toplam 23 yorum yazdı.
HABERİN ETİKETLERİ
Diğer Bilim