Anlık Bildirim
Sıradaki Video

Kör nokta kalmayacak V2 "TP-Link Deco P7 Mesh Wi-Fi incelemesi"

Bu videoda TP-Link Deco P7'yi inceliyoruz. Mesh Wi-Fi router sisteminin tasarımını ele alıyor, bileşen detaylarına iniyor, kurulumunu yapıp hızını ve menzilini sınıyoruz.
Deco P7, aslında daha önce incelediğimiz, sitemizde ve kanalımızda incelemesini bulabileceğiniz Deco M5 ile Mesh Wi-Fi sistemi anlamıda aynı mantıkla, aynı şekilde çalışıyor. Hatta P7 tasarımı da birebir aynısı olduğu için bir model üstü gibi görünebilir ama peki niye M7 değil adı P7, P nereden geliyor? P, Powerline, yani TP-Link’in elektrik hattı üzerinden internet ve bağlantı aktarımı yöntemini simgeliyor. Yani Deco P7 hem bir Mesh Wi-Fi sistemi, hem de elektrik hattı üzerinden internet ve bağlantı aktarımını mümkün kılan Powerline özellikli, hibrit bir cihaz.
Kör nokta kalmayacak V2 'TP-Link Deco P7 Mesh Wi-Fi incelemesi' Tam Boyutta Gör


Gayet detaylı, tüm özelliklerini görebileceğiniz, turkuaz renkli bir kutusu var. Kutunun kartonundaki kalite, açtığınızdaki sunumu, seçilen renkler derken gerçekten kaliteli bir şey almışım ben dedirttiriyor, beğendim. İçinde modüller ve ayrı ayrı kutularda 5V 1.2A adaptörler var. 1.5 metre, yeterli boydaki kabloları silikonlu, dayanıklı. El altında, sürekli tak çıkar yapacağınız bir şey değil ama Tip C arayüzünü kullanılmış, Deco P7’nin hanesine ilk puanı buradan yazıyorum. Üzerindeki LED’lerle Powerline bağlantısının sağlanıp sağlanmadığını takip edebiliyorsunuz.
Kör nokta kalmayacak V2 'TP-Link Deco P7 Mesh Wi-Fi incelemesi' Tam Boyutta Gör


Son olarak bir de düz yapılı bir RJ-45 kablosu çıkıyor, ürün 3 yıl garantili. Rakiplerine göre önemli bir avantajı da şu, ücretsiz kurulum hizmeti sağlıyor TP-Link, geliyorlar, kurulumu yapıyorlar, her şey çalışmaya hazır.
Kör nokta kalmayacak V2 'TP-Link Deco P7 Mesh Wi-Fi incelemesi' Tam Boyutta Gör


Tasarım. 12CM çapında ve 3.8CM kalınlığında yuvarlak modüller halindeler, ülkemizde şu an için ikili ve üçlü paketi var, teklisi de gelecektir. Sert plastik bir malzemeden imal edilmiş, gayet dayanıklı, ağırlığı da bu hissi kuvvetlendiriyor. Beyaz rengi itibarıyla çoğu alana, ortama gidebilecek bir tasarım diyebilirim, sırıtacak bir hali, görünüşü yok.
Üstünde bağlantı durumunu takip edebileceğiniz bir durum LED’i, iki Gigabit RJ-45 portu ve bir Tip C güç girişi var. Modüllerin hepsi aynı donanımsal özelliklere sahip, biri ana makine, diğerleri ona bağlı gibi bir sistem değil yani, sadece birini ağ geçidi olarak belirliyor. Sonra diyelim daha büyük bir ortama geçtiniz, daha fazla menzil için yine Deco P7 modül alıyorsunuz, bu ağa kolaylıkla ekleyebiliyorsunuz.
Kör nokta kalmayacak V2 'TP-Link Deco P7 Mesh Wi-Fi incelemesi' Tam Boyutta Gör


Bir modemin/router’ın teknik detaylarından bahsederken cihazın içini ben mutlaka açarım ama Deco P7’nin öyle bütün bir yapısı var ki, ne bir vida ne de esnetmek için bir pay, büyük ihtimalle kıracağım için açamadım içerisini arkadaşlar. En nihayetinde TP-Link’in belirttiğine göre içerisinde Qualcomm’un 4 çekirdekli bir yongası var, 256MB da RAM eşlik ediyor. Qualcomm yongaların stabilitesi başkadır, Broadcom ile başbaşadır stabilitesi, kullandığım
1-2 aylık süre boyunca da hiç kapa aç gerektirmedi.
Kör nokta kalmayacak V2 'TP-Link Deco P7 Mesh Wi-Fi incelemesi' Tam Boyutta Gör


802.11AC standardında Deco P7. Her Deco P7 ünitesinde 4 anten var, MU-MIMO ve Beamforming destekli. 2.4GHz bandından 400Mbit, 5GHz bandından 867Mbit’e kadar hız potansiyeli mevcut. Dediğim gibi internet ve bağlantı aktarımı için elektrik hattını da kullanabiliyor, burada da 300 metreye kadar hat uzunluğu ve 600Mbit’e kadar destekli.

Numara bir, bu cihazları çoklu prizde, özellikle de akım korumalı çoklu prizlerde kullanamıyorsunuz, sinyal karakteristiğini değiştirdikleri için aygıtlar birbirini görmüyor, numara iki, elektrik hattının yapısı, uzunluğu, kalitesi parazit miktarını, dolayısıyla da hız ve stabiliteyi etkiliyor. Powerline’in avantajı şu, sadece internet için kablo döşeme derdinden kurtarıyor sizi, elektrik hattına bir zararı yok bu cihazların.
Kör nokta kalmayacak V2 'TP-Link Deco P7 Mesh Wi-Fi incelemesi' Tam Boyutta Gör


Mesh Wi-Fi da kısaca özetlersek, büyük bir eviniz var diyelim, normalde kablosuz bağlantıyı yaymak için erişim noktası cihazları, tekrarlayıcılar, sinyal güçlendiriciler kullanırsınız. Önrnek verelim, evinizin alt katındasınız, tekrarlayıcıya bağlısınız, aldınız telefonunuzu üst kata çıktınız, bağlantıyı kesip oradaki tekrarlayıcıya bağlanmanız gerek. Mesh Wi-Fi sistemi işte bunu ortadan kaldırıyor, siz hangi modüle yakınsanız bağlantınızı otomatik bir şekilde o ona aktarıyor, sizin bir şey yapmanıza gerek yok. Router’a yeterince yakınsanız 5GHz, uzağındaysanız 2.4GHz bandına bağlıyor sizi, bant geçişini de otomatik yapıyor, bu sayede Wi-Fi bağlantılarına bakarken bir tane 2.4GHz, bir tane 5GHz şeklinde ayrı ayrı SSID, yani ağ adı görmüyorsunuz.

MU-MIMO, kabaca yine MU-MIMO destekli cihazlara, cihaz başına bir sinyal ayrılması olarak özetlenebilir, teoride daha stabil bir bağlantı ortaya çıkıyor. Beamforming için de alıcının olduğu yöne doğru sinyal alanının şekillendirilmesi denebilir. Bunlar açık haldeler, özellikle açmanız gereken özellikler değiller.
Kör nokta kalmayacak V2 'TP-Link Deco P7 Mesh Wi-Fi incelemesi' Tam Boyutta Gör


Kuruluma geçelim. TP-Link Deco adında mobil bir uygulaması var, Android ve iOS destekli. Kurulum aşamasını anlatıyor uygulama, kurarken aktif bir internet bağlantısı da lazım, sonra Deco’lara yakın bir yere geçip cihazların bulunmasını sağlıyorsunuz, ağ adı, şifresi giriyorsunuz, ofis mi oturma odası mı ortam belirleyebiliyorsunuz isterseniz, eklemek istediğiniz başka Deco’lar varsa yine bu aşamada ekleyip tamamlıyorsunuz süreci.
Kör nokta kalmayacak V2 'TP-Link Deco P7 Mesh Wi-Fi incelemesi' Tam Boyutta Gör


Arayüzü sade ve kullanışlı. Ana ekranda bağlantı durumu ve bağlı cihazları görüyorsunuz. Dahili olarak Trend Micro’nun güvenlik duvarı ve filtresiyle geliyor, zararlı yazılım filtresi, izinsiz girişlere karşı koruma ve virüs, zararlı yazılım bulaşmış aygıtların özel verileri dışarı aktarmasına engel olmaya odaklı birkaç koruma önlemi sunuyor. Üyelik bazlı değil, yani aylık yıllık abone ücreti yok.

Evebeyn kontrolü var, profil adı girip kim için profil oluşturacağınızı seçiyorsunuz, çocuk, genç, yetişkin, farklı kategorilerde filtreler var, varsayılan gruplar var ama istediğinizi ekleyip çıkarabiliyorsunuz. Gün belirlemek, hafta içi hafta sonu belirlemek var, saatini de giriyorsunuz, şu saatte internete girebilsin, misal veriyorum çocukların yatma saatinde kesilsin demek de var, en sonunda da hangi cihazlar için geçerli olacak bunlar seçiyorsunuz, bu kadar.

Wi-Fi ayarları, hız testi, kara liste, cihazları güncelleme, temel şeyler var ayarlarda, detaylı ayarlarda da port yönlendirme, DDNS, çalışma modu gibi ilgilisine ayarlar var. QOS tüm ağa veya ağdaki seçtiğiniz cihazlara göre ayrıcalık veya mod atanmasını sağlayabiliyor, ben oyun oynuyorum, ping olmasın, oyun modunu da açayım, ağdaki küçük veri paketi önceliği bende olsun gibi gibi.
Kör nokta kalmayacak V2 'TP-Link Deco P7 Mesh Wi-Fi incelemesi' Tam Boyutta Gör


Hız testi. Maksimum potansiyelini sınamak adına QNAP TS431P NAS’ımdan Deco P7’yi köprü olarak kullanıp masaüstü bilgisayarıma ASUS PCE-AC88U Wi-Fi adaptörüyle video dosyaları çektim. 5GHz bandındaki sonuç yaklaşık 580Mbit yani 70MB/saniye civarı bir hız. Bu 4K video aktarmaya da, büyük dosyaları taşımaya da, oyun indirmeye, her şeye açık bir hız. Açıkçası profesyonel kullanıma da yetebilecek, son kullanıcı odaklı Mesh Wi-Fi sistemleri arasında da elde edebileceğiniz en yüksek hızlardan biri olduğunu vurgulayayım,  Bu hız için elde edebileceğiniz maksimum hız diyebiliriz, araya duvarlar, ortamdaki diğer elektronik cihazlar, sinyal ve parazit yoğunluğu gibi birçok faktör girdiğinde elde ettiğiniz hız değişecektir elbette.
Kör nokta kalmayacak V2 'TP-Link Deco P7 Mesh Wi-Fi incelemesi' Tam Boyutta Gör


Menzil. Evim büyük bir ev değil, 3 duvar ardından 75 metre karelik bir evin bir ucundan diğer ucuna, tek modülle bile oldukça düşük bir kayıpla sinyal gönderebildim, dizüstüyle de telefonla da bağlantı kurup dosya aktarmakta, internetten video izlemekte sorun yaşamadım. Zaten TP-Link Deco P7’nin her bir modülü içi 185 metre kareye kadar menzil belirtmiş, bu da yaklaşık 550 metre kare yapar ki evet, Deco P7 öyle bir dairelik bir şey değil, birkaç katlı villalarda, büyük ofislerde kullanılabilecek yüksek menzilli bir Mesh Wi-Fi sistemi.

Powerline, yani elektrik hattından faydalanabilmesi ne işe yarıyor, diyelim ki Deco’lar arasındaki mesafe 185 metre kareyi geçmedi, elektrik hattı, kablosuz ağ, beraber hibrit çalışıyorlar, kablolu-kablosuz bağlantı birbirini destekliyor, diyelim ki geçti bu sefer de elektrik hattından aralarındaki bağlantıyı sürdürüyorlar ve yaptığım testlerde yaklaşık 250-300Mbit, ortalama 35MB/saniye civarı bir hız elde edebildi, tekrar vurgulayayım, evinizin elektrik hattı kalitesine göre değişir.
Kör nokta kalmayacak V2 'TP-Link Deco P7 Mesh Wi-Fi incelemesi' Tam Boyutta Gör


TP-Link Deco M7. TP-Link’in Deco serisi zaten ülkemizde, son kullanıcıya hitap eden en iyi Mesh Wi-Fi sistemlerinden biriydi, Powerline eklentisi aklıma gelmişti açıkçası, istediğim şeyi yapmışlar bu sefer. Videonun çekildiği tarih itibarıyla fiyatı 2000 liraya yakın ama Dolar-TL dalgalı, güncel fiyatına mutlaka kendiniz bakın. Kayda değer rakiplerinden biri Asus’un Lyra çözümü, benzer fiyata kağıt üstünde daha yüksek hızlar vaadediyor lakin evde kurulum desteği yok, Powerline desteği yok ve kağıt üstünde 50 metre kare daha az menzile sahip, 3’lü paketi için tabii, Lyra da kötü bir cihaz değil kesinlikle ama Deco P7 fiyatına oranla daha mantıklı görünüyor. Bir editör olarak, büyük bir evim veya ofisim olsaydı eğer tercih listemdeki ilk 1-2 Mesh Wi-Fi sisteminden biri olurdu Deco P7, lakin Powerline özelliği benim işime yaramayabilir, benzer hızda daha uygun fiyatlı bir şey istiyorum derseniz Deco M5 var, 1300-1400TL civarındaki fiyatıyla tavsiye edebilirim.

















 
Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim