Anlık Bildirim

Otonom katamaran Kelt Denizi'ni keşfe çıktı

Otonom katamaran Kelt Denizi'ni keşfe çıktı
 
İrlanda'nın güneyinde, Atlas Okyanusu'na bağlı olan Celtic ya da Türkçe karşılığıyla Kelt Denizi, sürekli hareket halinde olan "Oluklu Balina" gibi canlıları çeken birçok sıcak nokta barındırıyor. İşte bu noktaları araştırmayı hedefleyen National Oceanography Centre ve WWF tarafında desteklenen araştırmacılar, C-Enduro isimli otonom araçtan yararlanıyor.
20 Ağustos tarihinde insansız deniz altı RRS Discovery yanına gönderilen C-Enduro, araştırmanın esas amacından daha dikkat çekici teknik detaylar ortaya koyuyor. Çalışmak için hem güneş, hem rüzgar hem de normal fosil yakıt kullanabilen araç, bu sayede su üzerinde 3 aya yakın araştırma yapabiliyor ve özel kaza önleme sistemleriyle otonom şekilde çalışma gösterebiliyor. Maksimum hızının saatte 13 km olduğu belirtilen katamaran formundaki deniz aracı, ASV Unmanned Marine Systems tarafından üretiliyor ve 350 kg'lık ağırlığıyla taşıma noktasında büyük sorunlar yaşatmıyor.
Kelt Denizi üzerindeki araştırmalarında GoPro kameralar, deniz memelisi akustik dedektörü ve meteoroloji istasyonu ile donatılacak olan C-Enduro, belirli noktalarda uydu üzerinden kontrol edilecek ve başında Prof. Russell Wynn'in olduğu bilim adamlarına çok önemli yaşamsal bilgiler getirecek. Otonom aracın daha önce çekilen bir tanıtım videosunu aşağıda izleyebilirsiniz.
Otonom katamaran Kelt Denizi'ni keşfe çıktı
 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim