Anlık Bildirim
Sıradaki Video

The Division PC grafik değerlendirme videosu

Çıktığı günden beri oyuncuların dilinden düşmeyen The Division grafikleriyle de adından çok söz ettirdi. Biz de oyunun PC sürümünün low, medium ve ultra ayarlarda nasıl göründüğünü değerlendirdik.
The Division ilk tanıtım videosundan itibaren grafikleriyle adından söz ettiren bir oyundu. Açık dünya olmasına karşın grafik detay seviyesiyle ağzımızı açık bırakan The Division her ne kadar downgrade yese de görsel yönden hala harika işler çıkarıyor.

Özellikle oyunun PC sürümünün en düşük ayarlardaki görselliği bile takdirimizi kazandı.
Tabi oyunun başarılı grafiklerini en düşük ayarlarda rahatça oynayabilmek için bile Nvidia GTX 760 veya eş değer bir karta ihtiyaç duyacaksınız. Biz ise oyunu GTX 970’te en düşük ayarlardan en yükseğine kadar denedik. Şimdi isterseniz oyunun grafikleri Low, Medium ve Ultra ayarlarda nasıl görünüyor hep birlikte bakalım.

Öncelikle bazı PC oyunlarının aksine The Division’ın grafikleri en düşük seviyede bile gerçekten iyi iş çıkarıyor. Özellikle sokak aralarında gezerken ışıklandırmalar, binaların kaplamaları ve yansımalar düşük seviye için etkileyici diyebiliriz. Hani The Division bu kadar reklamı yapılmayan, büyük beklentilere sokmayan bir oyun olsaydı en düşük ayarlarda bile grafiklere genel anlamda kötü diyemezdik. Low ayarlarda en çok gözümüze batan şey gaz bombası atıldığında efektin kötü, hatta berbat görünmesi oldu diyebiliriz.

Bir de ekran kartınız ne olursa olsun low ayarlarda binaların ve kaplamaların sonradan oluşması da sinir bozucu. Aynı ekran kartıyla normal veya ultra ayarlarda oynarken bu sorunla karşılaşmıyoruz. GTX 970 ile en düşük ayarlarda oyunu oynarken fps seviyesinin 100 ila 140 arasında seyrettiğini de vurgulayalım. Yani son derece akıcı bir deneyim sunuluyor.

Low ayarlar kaliteli olsa da bazı mekanlara medium ve ultra ayarlarda baktığımızda grafikler aklımızı gerçekten de başımızdan alıyor. Medium ayarlarda son derece tatmin edici olan grafikler, ultra’ya geldiklerinde film tadı veriyorlar. Yalnız uyaralım, bu sadece bazı mekanlar için geçerli.

Alev, ışıklandırma ve buhar gibi efektler ayarları üst seviyeye çektikçe coşacaklar. Her şeye rağmen bizce medium ayarlar oyunun dünyasını, grafiksel gücünü görmek için yeterli olacaktır. Özel efektler aklımı başımdan alsın derseniz ultra ayarlar zorunlu diyebiliriz.

Özellikle açık alanlarda koştururken medium ve ultra arasındaki farkı anlamak pek kolay değil. Uzakta bulunan binalardaki görsel farkı anlamak için şöyle durup dikkatlice bakmanız gerekiyor. Açıkçası bazı binaların detayları low ve ultra ayarlarda da pek farklı görünmüyor. Bazı binaların yakınına gidip ayarları değiştirdiğinizde neredeyse hiç bir fark oluşmamasını geliştiricilerin tembelliğine mi, yoksa low ayarların kalitesine mi versek bilemedik.
The Division PC grafik değerlendirme videosu Tam Boyutta Gör

Bazen yolun karşısında durup binalara şöyle bir baktığımızda aradaki en önemli farkın gölgelerin kalitesi olduğunu görüyoruz. Gölgelerin kaliteli olması hiç kuşkusuz oyunun daha hoş gözükmesini sağlıyor. Buna karşın kaplamalarda pek farklılık olmaması şüphe yaratıyor.

Sadece açık alanlarda değil, bazı kapalı mekanlarda da low ve ultra ayarlar arasında neredeyse hiç bir fark göremiyorsunuz. Sanırım Ubisoft bazı mekanlarda ayarlar arasında ciddi fark oluşturmayı becerememiş. Bu durum ister istemez az da olsa bir rahatsızlık yaratıyor. Oyunun low ayarlarda bile GTX 760 gibi güçlü bir kart istemesinin de sebebi bu olsa gerek.

The Division’da low, medium ve ultra arasındaki grafiksel farkı özellikle bitki örtülerine veya yerdeki çöplere yakından baktığımızda anlıyoruz. Şöyle yerdeki eşyalara farklı ayarlarda durup bakınca aradaki farkı rahatlıkla anlayabilirsiniz. En düşük ayarlarda detaydan yoksun olan nesneler ultra ayarlarda hacim kazanıyorlar. Kapalı mekanlarda bu nesnelerin detaylı olması gerçekten de önemli. Açık mekanlarda bu nesnelerle pek etkileşime geçmiyoruz, fakat kapalı mekanlarda grafiklerin kalitesi büyük oranda bu eşyalara bağlı.

The Division’daki karakterler ise hangi ayarda oynarsanız oynayın grafiksel yönden çok farklı görünmüyorlar. The Division açık dünya bir oyun olduğundan karakterlerin Uncharted ve Tomb Raider’daki gibi görünmesini beklemek yanlış olur. Ubisoft grafiksel farklılığı daha çok özel efektlerle oyuncuya göstermek istemiş. Bunu başardığı da tartışılmaz. Karakterler arasında fazla fark olmaması ise açıkçası beni hiç rahatsız etmedi; çünkü bu tarz bir oyunda karaktere odaklanmak gerçekten çok zor
The Division PC grafik değerlendirme videosu Tam Boyutta Gör

Peki oyunu ultra ayarlarda neden oynayalım diyebilirsiniz. İşte burada devreye özel efektler giriyor. Ayarları ultraya aldıktan sonra daha fazla özel efekt açabiliyorsunuz. Ekran kartını oldukça zorlayan bu efektler oyunun neredeyse downgrade yediğini unutturacak kadar iyiler. Bu ayarlarda güneş ışığının tüm sokağı aydınlatıp gözünüzü aldığı sahneler geliştiricilerin ne kadar harika bir iş çıkardığını kanıtlıyor. Bunda hbao+ gibi teknolojilerin de etkisi çok büyük. Açıkçası bütün oyun boyunca beni en çok etkileyen şey oyundaki gün doğumu ve gün batımı oldu. Ubisoft gelecekte çıkacak benzer türdeki oyunlar için çıtayı yükseltmiş. Zaten grafiklerin sizi en çok etkilediği anların gün ışığının gözünüzü aldığı, kar ve yağmurun yağdığı sahneler olduğunu fark edeceksiniz. Yani The Division görsel şölenini özel efekt sayesinde başarıyor. Tabi GTX 970 ultrada bütün özel efektleri sonuna kadar açtığınızda 30 fps’nin altına iniyor. O yüzden ultra’daki extra özellikleri açmak istiyorsanız GTX 980ti veya eş değer bir karta ihtiyaç duyacaksınız.

Sonuç olarak The Division’ı GTX 970 gibi bir kartla medium ayarlarda 70 ila 90 fps arasında, ultrada ise 35 ila 55 fps arasında rahatlıkla oynayabilirsiniz. Özellikle normal ayarda oynadığınızda grafiksel yönden son derece memnun kalacağınızı düşünüyoruz. Siz yine de ekran kartım sadece low ayarlarda çalıştırır diye endişelenmeyin; çünkü oyunun grafikleri bu şekilde bile rahatsız edici değil. Bir başka grafik değerlendirme videosunda görüşmek üzere hoşça kalın.
Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim