Anlık Bildirim
Uzmanların bir kısmı günümüzde bazı iş kollarından insanların işlerini devralan yapay zekanın, gelecekte iş gücünün tamamını üstleneceğini düşünüyor. Tabi kimileri bu senaryonun gerçekleşmesi için 40-50 yıl olduğunu düşünürken kimileri sürecin çok daha uzun bir zamana yayılacağını düşünüyor. Google Çin'in eski başkanı Kai-Fu Lee de yapay zekanın, bütün iş kollarında iş yükünü omuzlayacağını düşünenlerden ancak Lee'ye göre bu süreç beklenenden çok daha kısa.


 

Daha önce Microsoft Çin'de 7 yıl başkan yardımcılığı ve Google Çin'de 4 yıl başkanlık yapan deneyimli isim,geçtiğimiz günlerde CNBC tarafından düzenlenen bir etkinlikte yapay zekanın geleceği hakkında düşüncelerini paylaştı. Bugün insanlığın yaptığı bütün işlerin yarısının önümüzdeki 10 yıl içinde yapay zeka tarafından devralınacağına inanan Lee, bu dönemin aynı zamanda tarihin en hızlı ''bozulma dönemi'' olacağına da işaret ediyor. Lee ayrıca yapay zekanın ilk olarak beyaz yakalı olarak tabir edilen ve bedensel olmayan işlerde çalışan kişilerin işlerini elinden alacağını düşünüyor.


Önce Beyaz Yakalıların İşlerini Devralacak 

"Beyaz yakalıların işlerin alınması daha kolay, çünkü bunlar niceliksel bir analitik süreçtir.'' diyen Lee, yapay zekanın; ticaret, pazarlama, tele satış, müşteri servisi ve analiz gibi alanlarda sahip olduğu yazılım ile insanların yerini kolayca alabileceğini belirtiyor. Lee'ye göre yapay zeka beyaz yakalıların yanı sıra mavi yakalıların yani ağırlıklı olarak beden gücüyle çalışan kişilerin de işlerini devaralacağını ancak bunun biraz daha uzun bir süreçte gerçekleşeceğini dile getiriyor. Bu sürecin biraz daha uzun olmasının nedenini ise Lee, ''Mavi yakalıların işleri elle göz koordinasyonunu gerektiriyor. Bunlar makinelerin yeteri kadar iyi olmadığı şeyler." ifadesiyle açıklıyor.


Lee'nin CNBC ile paylaştığı diğer merak uyandırıcı düşüncesi ise evrensel temel gelir hakkında. Halihazırda Elon Musk, Bill Gates ve Mark Zuckerberg gibi teknoloji dünyasının önde gelen isimleri, yapay zekanın iş gücünü üstlenmesi halinde devletlerin, en az, insanların temel ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri kadar bir miktarı vatandaşlara koşulsuz şartsız ödemesi gerektiğini savunuyor. Evrensel temel gelirin akıllı otomasyonların yaygınlaşması sonucunda oluşacak işsizliğe olan etkilerini araştıra Lee ise evrensel temel gelirin bütün soruları çözebileceğini düşünmüyor.


Evrensel Gelir ve İstihdam Çalışmaları Yetersiz 

Evrensel temel gelirin bazı bölgelerde işsizlik sonrası oluşan ekonomik problemleri çözmede ve işsizliği etkilerinin hafifletilmesinde işe yarar olacağını belirten Lee, bu gelirin; ekonomik istikrarsızlıktan ciddi derecede etkilenen bölgelerdeki yansımaları ise telafi edebileceğine inanmıyor. Lee ayrıca yeni model evrensel temel gelir uygulamalarının denendiği yerlerde ek olarak yürütülen istihdam çalışmalarını da yeterli bulmuyor. Lee'ye göre insanlara yeni işler bulmak gerekiyor ancak bu konuda net bir fikir üretemeyen Lee'nin karamsar olduğunu söyleyebiliriz.


"Herkesin uygun bir meslek edinebilmesi için insanları yeniden eğitilmeli ve eğitimi uyarlamalıyız." diyen Lee, aslında Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim'in ve farklı uzmanların da desteklediği yeniden eğitim ve farklı iş modelleri oluşturma düşüncesini benimsemiş durumda. Bununla birlikte Lee farklı iş modelleri konusundan da endişe duyuyor zira bazı uzmanların hayal ettiği ''Yapay zeka tarafından işleri elinden alınan insanların robot üretimi ve programlama gibi işlerde çalışabileceği'' düşüncesi Lee'ye mantıklı gelmiyor. Bu noktada Google'ın baş mühendisi  Ray Kurzweil'in düşüncesi Lee için daha mantıklı. Kurzweill, yeni iş modellerinin günümüzde var olmadığını ancak yapay zekanın yaygın olduğu bir gelecekte bu iş modellerini kavrayabileceğimizi dile getirmişti.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
2687 kez okundu.
12 kişi, toplam 12 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Yapay Zeka, Diğer Bilim ve Popüler Bilim
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim