Anlık Bildirim

AMD + 512kb L2 Önbellek + 128kb L1 Önbellek + 54.3 milyon transistör + 2.17 GHz != P4 3.06 HT

p>Başlık belki biraz garip oldu ama oldukça uzun zamandır beklenen Barton işlemcilerin bir denklemle ne olduklarını anlaşılır biçimde ortaya koydu zannediyorum.

AMD + 512kb L2 Önbellek + 128kb L1 Önbellek + 54.3 milyon transistör + 2.17 GHz != P4 3.06 HT

Şimdi olayın başına dönelim. AMD bugün resmi olarak Barton 3000+ işlemcisini tanıttı. İşlemci aynı Northwood Pentium 4'ler gibi (!) 512kb L2 önbelleğe ve 333MHz'e yükseltilmiş FSB'ye sahip. L1 önbellek ise 64+64 olmak üzere toplam 128 kb. 2.17 GHz gerçek hızdaki işlemci 54.3 milyon transistörden oluşuyor ve bu anlamda P4 3.06'yı 55 milyon yakalamış durumda.

AMD + 512kb L2 Önbellek + 128kb L1 Önbellek + 54.3 milyon transistör + 2.17 GHz != P4 3.06 HT

Barton ailesinin tabii ki daha düşük hızlarda da modelleri bulunuyor ama iş rekabete gelince mühim olan kimin önde olduğunu tespit etmek. Bu yüzden hemen hemen bütün yayınlanan incelemeler iki rakip firmanın başrol oyuncularını karşılaştırmışlar. Bu durumda da AMD'nin karşısında P4 3.06 HT çıkıyor.

Önce AMD'nin bugüne kadar ki politikasını gözden geçirelim: Rakibinden daha uygun fiyatlı ve saat hızına aldırmaksızın daha yüksek performans sağlayan işlemciler üretmek ki burada sanırım herkes bana katılacaktır.

Bu noktada yeni çıkan 3000+'ın fiyatı önem kazanıyor. Performans değerlerinden önce bunu irdelemek bence daha önemli. İşlemcinin Pricewatch.com (Amerika) fiyatı (ki bu eğer Amerika'da ikamet ediyorsanız satın alabileceğiniz en düşük değeri gösteriyor) tam tamına 623$. Intel Pentium 4 3.06 GHz HT ise aynı sitede 619$'a bulunabiliyor. Maliyetler konusunda artık bilgi sahibi olduğumuza göre işlemci Throughbreb B'lerin üzerine ne katmış, Intel'le performans yarışında nerede bunların sonuçlarını inceleyelim.

Pek çok farklı sitede çeşitli testler yapıldığı için bunları buraya al(a)mıyorum. Aşağıdaki linklerden sizin bunları görme şansınız var. Bu yüzden sadece sonuçlar hakkında yorum yapacağım. Yalnız burada bir şeyi önemle hatırlatmak isterim: Testlerdeki konfigürasyonları mutlaka inceleyin. Çünkü bu bazen kasti (veya bilmeden) bir biçimde herhangi bir tarafın lehine çekilebilecek ilginç sonuçların çıkmasına ve haksızlıkların yaşanmasına neden oluyor. Tam olarak bir örnek olmasa da benzer sayılabilecek bir şey burada da var: Ace's Hardware ile Tech-Report'un SPEC ViewPerf: drv-08 testleri. İki sitede benzer bir kaç parça hariç benzer sistemler kullansa da sonuç dramatik şekilde farklı. Çünkü Ace's Hardware burada ki bu test Open GL Profesyoneller uygulamaların performansını ölçmek için yapılır Quadro 4 XGL 900 kullanmış. Tech Report ise Radeon 9700 Pro ile gerçekleştirmiş testi. Şimdi Radeon 9700 Pro'da üst düzey performanslı bir kart diyeceksiniz ama benim kişisel olarak dikkate aldığımı iki önemli olay var: Bir bu tip sistemleri genelde profesyonel uygulamalar kullanacak kişiler toplarlar, ve ikincisi bunlar da doğal olarak Quadro gibi profesyonel donanımları tercih ederler. Ufak bir fark gibi gözükse de bence oldukça önemli bir ayrıntı.

Aşağıdaki linklerdeki sonuçlara göz gezdirdiyseniz Barton 3000+'ın zaman zaman önde olduğunu görsek de P4 3.06 HT'nin genel de biraz daha önde olduğunu göreceksiniz. Hatta P4 2.8 GHz bile nadir de olsa Barton 3000+'ı geçebilmeyi başarmış.

Peki sonuçta kazanan kim ? Bana soracak olursanız burada kazanan Intel.

P4 2.8 GHz'in 367$'lık fiyatı (Pricewatch Amerika) ve hem P4 3.06 HT'ye hem de Barton 3000+'a yakın performansı ile birincilik kürsüsünü hakkediyor.

AMD Barton'la fena iş yapmamış ama maliyet bakımından eski avantajını kaybetmiş. Öte yandan önbelleği ikiye arttırması Intel'in Willamatte'den Northwood'a geçişi kadar ki etkiyi yapmamış.

Barton'ların da oyuncu olarak katıldığı piyasa da neler olacak ? Intel 800 MHz FSB ve HT ile genel uygulamalarda ki performans farkını iyice açacak. AMD ise Barton 3200'ü piyasaya sürerek P4 3.2 GHz'in karşısında durmaya çalışacak. Ama AMD'yi ilk başlardaki dezavantajlarına rağmen piyasada tutunmasını sağlayan ve Intel'in de üzerinde baskı yaparak bütün pazardaki fiyatların aşağı çekilmesine yol açan avantajının yerinde artık yeller esiyor gibi gözüküyor.

Barton İncelemeleri:

- Aceshardware
- [H]
- ExtremeTech
- TheTechReport
- HotHardware

Not: Yazıdaki satış fiyatları Amerika son kullanıcı fiyatlarıdır ve öncede belirttiğim gibi Pricewatch.com'dan alınmıştır. Bu fiyatlar bugün itibariyle (11 Şubat) bakılmıştır. Diğer incelemelerde yer alan bazı fiyatlar 1000 adetlik dağıtıcı fiyatlarıdır.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim