Anlık Bildirim

AMD Fusion detaylandı; 40/32nm, çift çekirdek ve RV800 serisi entegre gpu

İki sene önce ATi'yi satın alarak operasyonlarına hız kazandıran ayrıca kimlik kartına " platform üreticisi" sıfatını da ekleyen AMD'nin yol haritasına dahil ettiği uzun vadeli en önemli projesi Fusion idi. Geleneksel işlemci tasarım anlayışının aksine cpu ve gpu'yu tek bir çatı altında birleştirmeyi hedefleyen bu proje için AMD cephesinden uzun süredir herhangi bir haber gelmiyordu. İşlemci ve grafik işlemcilerinin geliştirilmesine yoğunlaşan ayrıca finansal kötü gidişe dur demek için yoğun çaba sarf eden firmanın Fusion çalışmalarında hangi noktaya geldiği henüz resmi olarak açıklanmış olmasa da endüstriyel kaynaklardan elde edilen bilgiler AMD'nin kapalı kapılar ardında devam eden Fusion çalışmalarına da ışık tutuyor.

Merkezi işlem birimi olarak bilinen cpu ve grafik işlem ünitesi olarak tanımlanan gpu'yu biraraya getirme fikrinin en azından sesli olarak ilk defa AMD-ATi tarafından dile getirildiği biliniyor. Firma yöneticileri tarafından ilk defa 2006 yılının sonlarına doğru konuşulmaya başlanan Fusion teknolojisinde gelinen son nokta henüz açıklanmış olmsa da rakip Intel'in henüz resmi duyurusunu gerçekleştirmediği Nehalem kod adlı yeni nesil mikroişlemci mimarisini esas alacak Havendale kod adlı işlemci ailesi ile cpu ve gpu'yu biraraya getireceği hatta yeni mimarinin sağladığı esnek tasarım anlayışı sayesinde Intel'in özellikle önümüzdeki yıl içerisinde farklı konfigürasyonlara sahip çok sayıda alternatif işlemci modelini kullanıma sunabileceği de belirtiliyor.

AMD, Fusion teknolojisini pek çok farklı segmentte kullanmayı hedefliyor.

Maliyetleri minimuma indirmek için üretim bantlarını kapatıp kapatmayacağı henüz netlik kazanmayan AMD'nin Fusion teknolojisini temel alacak işlemci veya işlemcilerini muhtemelen TSMC üretecek. ATi'nin tasarladığı grafik işlemcilerininin hacimli üretimini de gerçekleştiren fimanın Fusion tabanlı işlemcilerin üretim sorumluluğunu üstleneceği de iddia edilirken bu sayede AMD'nin yeni işlemci tasarımlarına daha fazla konsantre olabileceği de ifade edilmiyor değil. Kullanıma sunulacak Fusion tabanlı ilek işlemcinin Shrike kod adına sahip olması beklenirken sahip olacağı teknik detaylar hakkında da bazı yeni bilgiler gün ışığına çıktı. Elimize ulaşan yeni detaylara göre 45nm üretim teknolojisine geçiş için yoğun mesai hacayan AMD'nin Fusion tabanlı ilk işlemcileri 40nm ve devam eden süreçte 32nm ile olacak.

Intel'in aksine henüz 45nm üretim sürecine geçemeyen fakat yapılan çalışmalar çerçevesinde yılın son çeyreğinde yeni üretim teknolojisine geçmek için geri sayıma başlayan AMD'nin Fusion tabanlı ilk işlemcileri için 45nm üretim teknolojisiyle hazırlanan Deneb kod adlı Phenom işlemcilerinin aksine önce 40nm hemen ardından ise 32nm üretim sürecine geçilecek olması dikkat çekici bir gelişme olarak değerlendirilebilir. Zira ATi ve Nvidia'nın yeni nesil grafik işlemcileri için gelecek yılın başında 40nm üretim sürecine geçiş yapmayı planlayan TSMC'nin yine gelecek yılın son çeyreğinde gpu üretimi için 32nm'ye geçiş yapma planları olduğunu da biliyoruz. Kullanıma sunulacak Fusion tabanlı ilk işlemcinin çift çekirdekli Phenom işlemcisini baz alacağı ayrıca RV800 seriis grafik çekirdeğini içereceği bildiriliyor.

AMD Fusion detaylandı; 40/32nm, çift çekirdek ve RV800 serisi entegre gpu

AMD tarafından ilk defa 2006'da telaffuz edilen cpu+gpu teknolojisini kimin hayata geçireceği merak konusu; Intel Havendale vs. AMD Shrike

AMD'nin Fusion teknolojisi ile ilgili olarak daha önce ortaya atılan iddialar çerçevesinde çift çekirdekli Kuma işlemcisini temel alacağı ve RV710 kod adlı grafik işlemcisine sahip olacağı belirtiliyordu. Fakat gelen yeni haberler merakla beklenen Fusion tabanlı ilk işlemcinin DirectX 10.1 desteği sunan ayrıca yüksek tanımlı videolar için donanımsal hızlandırma da yapabilen RV800 tabanlı bir ileri jenerasyon entegre grafik çekirdeğini kullanacağını işaret ediyor. 40nm üretim teknolojisi ile hazırlanacağı belirtilen ilk etap Fusion işlemci veya işlemcilerinden sonra 2010 ile birlikte 32nm üretim sürecine geçilmesi hedeflenirken aynı dönemde AMD'nin Bulldozer kod adlı yen mimarisini duyuracak.

Bulldozer mimarisini baz alan Falcon kod adlı yeni nesil Fusison işlemcisinin de yine TSMC tarafından 32nm SOI üretim teknolojisi ile hazırlanması bekleniyor. Açıkçası AMD'nin Fusion tabanlı ilk işlemcilerinde kullanacağı RV800 mimarisini esas alan grafik işlemcisinin sunacağı performans henüz kestirilememekle birlikte ATi'nin bu alanda sahip olduğu tecrübeden de yola çıkarak Intel'in Havendale serisi karşısında Shrike kod adlı ilk jenerasyon Fusion işlemcilerinin daha başarılı olacağı öngörülebilir. DDR3 destekli ve soket FS1 formunda olması ayrıca 40nm/32nm üretim teknolojisi, çift çekirdekli yapı, RV800 serisi entegre grafik işlemci gibi özellikleriyle dikkat çekeceği düşünülen Fusion tabanlı işlemcilerin ilk etapta mobil sistemler için kullanıma sunulması bekleniyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim