Anlık Bildirim

AMD'den 65nm üretim teknolojisi ile üretilen X2 işlemciler ve FX-2P 4x4 işlemcileri

Geçtiğimiz günlerde ana sayfamızdan arka arkaya verdiğimiz Intel haberlerinden sonra, AMD hakkında da yeni bilgiler elimize ulaşmaya başladı. Firma bir yandan yeni mimarisi üzerinde çalışmaya devam etsin diğer taraftan da 65nm üretim sürecine geçmeye ve elindeki mimari ile yapılabilcek herşeyi yapmaya gayret gösteriyor. Son gelen haberlere göre AMD, 65nm üretim teknolojisi ile birlikte çift çekirdekli ürün gamını oluşturan X2 işlemci ailesinde bazı değişiklikler yapmayı planlıyor.

Bilindiği gibi AMD geçtiğimiz aylar içerisinde özellikle X2 ailesinden bazı işlemcilerin ön bellek boyutlarını düşürmüştü. Bunlar arasında X2 3800+, X2 4200+, 4600+ ve 5000+ yer almaktaydı. Bu modeller de L2 bellek boyutu 1Mb'a çekilmişti. Firma bunların yanında ayrıca 2x1Mb L2 belleğe sahip olan X2 işlemcilerinde de 65nm üretim sürecine geçiş ile birlikte bazı değişiklikler yapmayı planlıyor.

Şuan satılmakta olan 90nm üretim teknolojisi ile üretilmiş, Windsor çekirdeğine sahip 1MBx2 L2 bellekli AMD Athlon64 X2 4000+, 4400+ ve 4800+ işlemcileri 65nm ile birlikte Brisbane çekirdeğini kullanmaya başlayacaklar. Buna paralel olarakta bu modellerin de bellek boyutları 512Kbx2 yani toplam 1Mb'a düşürülecek. Bu noktada AMD, düşen bellek boyutlarından doğabilecek açıkları saat hızlarını arttırarak kapatmayı tercih etmiş. Her üç modelinde saat hızlarını 100MHz artacak. Buna göre X2 4000+ 2,1GHz, X2 4400+ 2,3GHz ve X2 4800+ da 2,5GHz saat hızlarına sahip olacaklar. Ayrıca işlemcilerin güç tüketimleri de 89 watt'dan 65 watt'a düşürülüyor. Bunlara ek olarak AMD, X2 5000+ işlemcisinin de 65nm üretim teknolojisi ile üretilen modelini hazırlamakta. Bu işlemci 90nm'lik işlemcilerde olduğu gibi Windsor çekirdeğini kullanacak. En büyük değişiklik işlemcinin güç tüketiminde olacak ve 76 watt'a düşürülecek.


Resim HKEPC sitesinden alınmıştır.

AMD ayrıca 65nm üretim teknolojisi ile üreteceği yeni Athlon64 FX, Athlon X2 (Brisbane) ve Sempron (Sparta) işlemcilerinde çarpan değerini 1 basamaklı adımlar yerine 0,5'lik adımlar ile değişitirilmesine olanak sağlayacak. Bu sayede artık çarpan arttırımı yada azaltımı sırasında işlemci hızları 200 yerine 100MHz'lik değerler ile değişecek ki bu hem hız aşırtma yapmayı sevenlerin işini bir nebze kolaylaştıracak hemde firmanın işlemcilerini daha iyi kategorize etmesini sağlayabilecek bir değişiklik olacak.

AMD yakında çıkması beklenen Athlon64 FX-64'ü, X2 6000+ ismi ile pazara sunmayı planlıyor. Windsor çekirdeğine sahip olacak olan bu model'in en büyük özelliği ise firmanın resmi olarak 3GHz hızında çıkaracağı ilk işlemci olacak olması. Ayrıca işlemci 2MB L2 belleğe ve 125 watt TDP'e sahip olacak.


Resim HKEPC sitesinden alınmıştır.

Intel'in Kentsfiled atağına karşı AMD 4x4 platformunu piyasaya sunmakta kararlı. Bu platformun temelinde 2 adet çift çekirdekli işlemci ile birlikte yine iki adet çift gpu'lu ekran kartını çalıştırmak yatıyor. Ekran kartı kısmını bir kenara bırakırsak eğer 2 farklı işlemcinin aynı anda tek anakart üzerinde kullanımı yeni birşey değil. Özellikle zamanında masa üstü için Intel bunu denemiş ama pek başarılı olamamıştı. AMD ise zaten server tarafından uzun zamandır çift Opteron çözümlerini başarı ile uyguluyor. Firma şimdi Opteron yerine FX işlemcileri koyarak 2 işlemcili sistemleri masa üstüne getirme çabasında.

Firma 4x4 platformu için eski işlemcileri kullanmak yerine yeni işlemcileri kullanacak. Athlon64 FX-2P adı verilen işlemcilerden ilk etapta 3 model çıkması bekleniyor. Athlon64 FX-70 (2,6GHz), FX-72 (2,8GHz) ve FX-75 (3 GHz). Her 3 modelde 1MBx2 L2 ön belleğe ve 125 watt TDP'e sahip olacaklar. 90nm üretim teknolojisi ile üretilecek olan bu işlemcilerin en önemli özelliklerinden birisi de AMD'nin yeni nesil Opteron işlemciler ile birlikte duyurusunu yaptığı Socket F (soket1207) yapısında olacak olmaları. 4x4 platformunu başta Dell olmak üzere bazı büyük üreticilerin de sistemlerinde kullanmaları bekleniyor. AMD'nin yeni plaformu için şimdilik en önemli sorun anakart tarafında. 2 işlemcili sistemlerde başarılı olan ve masa üstü sistemlere en yakın olan ürünler Nvidia'nın nForce Pro yonga setine sahip olan modeller ki bu konuda AMD'nin vereceği karar oldukça önemli olacak. İşlemciler ile birlikte AMD'nin Kasım ayı içinde 4x4 platformunu piyasaya sunması bekleniyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim