Anlık Bildirim

AMD'nin 2008-2009 yol haritası; masaüstü, dizüstü, ve sunucu tarafında gelecek yenilikler

AMD, firmanın mali pozisyonu ile ilgili değerlendirmelerin yapıldığı finansal analizciler toplantısında 2008 ve 2009 yılı yol haritasını da ortaya koydu. Firmanın masaüstü, dizüstü, ve mobil operasyonları ile ilgili yol haritalarını mercek altına alıyoruz.

AMD 2008-2009 Yol Haritası Bölüm-1: Ana Segment

İşlemci dünyasının iki devinden biri olan AMD, 2008 ve 2009 yılları için yaygın anlamda temel teşkil edecek iki yeni platform ile kullanıcılarının karşısına çıkmaya hazırlanıyor. Firmanın duyurduğu platformları "Cartwheel" ve "Cartwheel Refresh" isimlerini taşımakta. Kod adlarından da anlaşılacağı üzere firmanın önümüzdeki yıl, yeni nesil donanımları üzerine inşa edeceği "Cartwheel" platformunu duyururken 2009 yılında ise bu platformunu 45nm üretim teknolojisine sahip işlemciler başta olmak üzere yeni donanımlar ile güncelleyecek.

AMD'nin Cartwheel platformuna baktığımız zaman ana noktada 65nm üretim teknolojisine sahip yeni nesil işlemcilerin olduğunu görüyoruz. AMD bu platform dahilinde yanlız dört çekirdekli değil yılın ikinci yarısı içerisinde anons edilmesi beklenen çift ve üç çekirdekli Phenom X2 ve Phenom X3 işlemcilerini de kullanmayı planlıyor. Platform dahilinde yeni nesil işlemcilere yataklık yapmak üzere hazırlanan anakartlarda ise firmanın DirectX 10 destekli entegre grafik işlemcisine sahip olan ve SB700 köprüsü desteklenen RS780 yonga seti kullanılacak.

Tabi işin birde gpu boyutu var. ATi'nin de etkisi ile artık platform üreticisi olan AMD, hemen her segmente yönelik olarak beklenti ve ihtiyaçlar doğrultusunda işlemci, yonga seti ve gpu çözümü hazırlamayı planlarken hazırlanan platformlarda bu çerçevede özelleştirilecek. Firmanın giriş seviyesinde yer alan Cartwheel platformunda RS780 yonga seti RV610 tabanlı dahili grafik yongası ile giriş seviyesinde platforma renk katarken opsiyonel olarak R6xx türevi grafik işlemciler ve detaylarına sonra değineceğimiz Hybrid Crossfire özelliği de platform ile kullanılabilir olacak.

2009 yılına geldiğimizde ise firma adına en büyük gelişmenin 45nm üretim sürecine geçiş olduğunu gözlemleyebilmek mümkün. Cartwheel platformunun yerini alacak olan güncellenmiş Cartwhell Refresh platformu yenilik olarak 45nm üretim teknolojisine sahip işlemcilerin yanı sıra R7xx olarak adlandırılan AMD-ATi'nin yeni nesil grafik işlemci mimarisinin muhtemelen giriş ve orta segmentte yer alan üyelerini kullanacak. Bu arada yeni platform ile soket AM3 ve DDR3 bellek desteğinin devreye girdiğine de tanık olacağız.

Bu arada giriş seviyesinde Cartwheel ve Carthweel Refresh platformlarının temel yapı taşları arasında Windows Vista Premium uyumluluğu, Soket AM2+/AM3 formu ve Planned Energy Star 4.0 uyumluluğu da yer alacak.

AMD 2008-2009 Yol Haritası Bölüm-2: Yüksek Performans Segmenti

Bilindiği gibi 15 Kasım'da 55nm üretim teknolojisine sahip RV670 gpu'sunu esas alan Radeon HD 3800 serisi ekran kartlarını piyasaya süren AMD, 19 Kasım'da da yeni nesil Phenom işlemci ailesi ve 7 serisi yonga setlerini duyurarak beklenen 3'lüyü tamamlamış ve Spider platformunu duyurmuştu. Önümüzdeki yılın ilk yarısına kadar 65nm üretim teknolojisine sahip Phenom işlemciler, 7 serisi yonga seti ailesi ve Radeon HD 3800 serisi grafik kartlarından gücünü alacak olan Spider platformu 45nm üretim teknolojisine sahip, kod adları Deneb ve Propus olan üç ve dört çekirdekli işlemcilerin devreye girmesi ile birlikte yerini ormanlar kralı Aslan'a bırakacak.

Gelecek yılın ikinci yarısı ile birlikte Spider platformunun yerini alacak olan Leo platformunun temelinde 45nm üretim teknolojisine sahip yeni işlemciler yer alıyor. Bu işlemciler sadece nanometrik anlamda küçülmeyecekler zira AMD, mimari anlamda da önemli geliştirme ve iyileştirmelerle karşımıza çıkacak. Firmanın 45nm üretim teknolojisine sahip işlemcileri K10 yerine K10.5 adı verilen mevcut mikroişlemci mimarisinin özellikle IMC olarak bilinen dahili bellek kontrolcüsünün ciddi anlamda geliştirileceği belirtilen yeni bir varyasyonunu kullanacak. Öte yandan AMD, Leo platformuyla da soket AM2+ formunu ve DDR2 bellek desteğini sürdürmeye devam edecek. Yonga seti cephesinde ise sadece güney köprüsü güncellemesi yaşanacak ve SB600 yerini SB700'e bırakacak.

AMD'nin 2008-2009 yol haritası; masaüstü, dizüstü, ve sunucu tarafında gelecek yenilikler

AMD'nin işlemci dışında ikinci büyük operasyonu kuşkusuz grafik departmanı. Firmanın yeni platformu ile ilgili olarak resmi sunumlar R6xx olarak tanımlanan grafik çözümlerini işaret etmekte. Peki nedir bu R6xx serisi. Bilindiği üzere AMD, 3 yeni grafik çözümü üzerinde çalışmakta ki bunlar; Radeon HD 2400 serisine güç veren RV610 gpu'sunun 55nm üretim sürecine dahil edilen ve DirectX 10.1 gibi önemli yenilikler ile revize edilen yeni versiyonu RV620, aynı şekilde Radeon HD 2600 serisine güç katan RV630 gpu'sunun 55nm üretim tekniği ile üretilecek olan ve başta DirectX 10.1 ve PCIe 2.0 desteği ile elden geçrilen yeni versiyonu RV635 ve HD 3870'e güç veren RV670XT gpu'sunun iki tanesini üzerinde barındıracak olan R680 olacak.

Spider platformu ile Leo platformu arasındaki farklara baktığımızda dikkat çekici en önemli detayın 45nm üretim teknolojisine sahip işlemcilerin devreye girmiş olması gösterilebilir. Yoksa belirttiğimiz gibi yonga seti cephesinde ufak bir güncelleme dışında mevcut düzen pozisyonunu korurken grafik cephesinde ise Leo ile birlikte çok büyük bir ihtimalle çift grafik işlemcili R680 yani piyasaya çıkması muhtemel ismi ile HD 3870 X2 (Gemini) kullanılacak. Ayrıca AMD, 4 ekran kartının kullanımına olanak tanıyan ve Quad-Crossfire teknolojisini de kapsayan üstelik çoklu monitör desteği de sunan Crossfire X teknolojisini de Leo platformunda kullanmayı amaçlıyor.

AMD 2008-2009 Yol Haritası Bölüm-3: Dizüstü Platformu

Firma yetkililerinin de kabul ettiği üzere rekabet anlamında AMD'nin en geri kaldığı nokta kuşkusuz mobil arena. Zira firma platform yapılandırabilmenin ötesinde uzun süredir yeni bir mobil işlemci anonsu bile yapmış değil. ATi'nin satın alınmasının ana nedenlerinden biri olan dizüstü dünyasına yönelik platform hazırlayabilme yeteneğine artık sahip olan AMD, bu yönde çalışmalarına da hız katmış durumda. Dizüstü bilgisayarlar başta olmak üzere mobil dünya, işlemci üreticileri için son derece önemli bir pazar, zira mobil aygıtların satışlarındaki önlenemez yükseliş hız kesmeden devam ediyor. Hatta daha önce bazı haberlermizde de dile getirdiğimiz üzere, sektör içinde yer alan kimi bağımsız araştırma kuruluşlarının raporlarına göre, 2015'den önce dizüstü bilgisayarların masaüstü bilgisayarların yerine alabileceğnden bahsediliyor.

AMD'nin yol haritasına baktığımızda firmanın 2008 ile birlikte dizüstü bilgisayar dünyasına hızlı bir giriş yapmayı planladığını görmekteyiz. Firma 2008 ve 2009 yıllarına dönük olarak kod adları Puma ve Shrike olan iki yeni mobil platform üzerinde çalışıyor. Öncelikli olarak Puma platformuna bakarsak, Puma platformunun temel bileşeni AMD'nin Griffin kod adlı yeni mobil işlemcileri olacak. Şu an satılmakta olan Turion 64 X2 işlemcileriyle aynı mimariyi kullanan Griffin işlemcileri pek çok yenilik ve iyileştirme ile geliyor. Dahili bellek kontrolcüleri geliştirilen ve soket S1 formunda olan Griffin işlemcileri ayrıca HT 3 ve gelişmiş güç yönetim sistemi olan AMD PowerNow teknolojisini de destekleyecekler. Yonga seti anlamında ise Puma kod adlı yeni mobil platforma RS780M ve SB700 yonga seti paketi eşlik edecek. Mayıs ayında çıkması beklenen RS780 yonga seti DirectX 10 destekli grafik işlemciye de sahip olacak.

AMD'nin 2008-2009 yol haritası; masaüstü, dizüstü, ve sunucu tarafında gelecek yenilikler

Geçtiğimiz günlerde dizüstü bilgisayarlar da kullanılmak üzere 65nm üretim teknolojisine sahip Mobility Radeon HD 2700 gpu'sunu kullanıma sunan AMD-ATi, gelecek yıl için hazırlıkları süren Puma platformuna yönelik olarak yeni gpu'larda hazırlamakta. 55nm üretim teknolojisine sahip mobil grafik işlemcileri de bir daha ki sene içerisinde görebileceğimiz söylenirken Hybrid yani melez Crossfire özelliği de dizüstü bilgisayarlara getirilmiş olacak. Ayrıca dizüstü bilgisayarlar için son derece önemli olan bağlantı teknolojilerine baltığımızda Puma platformunun 3G, 802.11n/a/b/g ve 3G desteğiyle birlikte geldiğini de görmekteyiz. AMD'nin 2009 yılında yapacağı platform güncellemesinin kapsamı da bir açıdan masaüstü kardeşlerine benziyor.

2009 yılında 45nm üretim teknolojisine sahip 3.jenerasyon çok çekirdekli mobil işlemcilerini anons edecek olan AMD, işlemci üzerine dahil edeceği 1 gpu çekirdeği ile birlikte uzun süredir konuşulan Fusion teknolojisinin de temellerini atmış olacak. 45nm ile birlikte dizüstü cephesinde de DDR3 bellek desteğini kullanıma alacak olan AMD, uzun sayılabilecek bir süre sonunda soket değişikliğine de gidiyor ve soket S1'den soket FS1 formuna geçiş yapan mobil işlemcilerin yanı sıra yeni nesil güney köprüsü, M9x adı verilen yeni mobil grafik işlemci ailesi ve bazı yeni teknolojiler de AMD'nin Shrike platformu ile birlikte kullanıcılara sunulacak.


AMD 2008-2009 Yol Haritası Bölüm-4: Sunucu ve İş İstasyonları

AMD'nin paylaştığı yeni yol haritalarının belkide en dikkat çekici olan ve kendi içinde radikal değişiklikler barındıranı sunucu ve iş istasyonlarına yönelik yol haritası olduğunu söyleyebilmek mümkün. Opteron ile sunucu cephesinde zaten güçlü ve iddialı olan AMD, 65nm üretim teknolojisine sahip yeni nesil doğal 4 çekirdekli Barelona işlemcileri ile çok daha iddialı bir konuma gelmeyi planlıyor. Şimid isterseniz gün yüzüne çıkan detaylara birlikte bakalım.

AMD, Eylül ayında duyurduğu Barcelona kod adlı yeni nesil Opteron işlemci ailesi ile başlattığı dönüşüm rüzgarlarını Şangay ve Montreal kod adlı yeni işlemcileri ile devam ettirecek. 2008 ve 2009 yılında anons edilecek 45nm üretim teknolojisine sahip Şangay ve Montreal işlemcileri sahip oldukları özellikleriyle hayli dikkat çeleceğe benziyorlar. Yine doğal 4 çekirdekli tasarıma sahip olacak Şangay işlemcisinin aksine AMD, Montreal ile birlikte Intel'in yaptığını yapacak ve 4 çekirdekli iki işlemciyi tek bir paket dahilinde birlşetirip 8 çekirdekli ilk işlemcilerini de duyuracak.

AMD'nin 2008-2009 yol haritası; masaüstü, dizüstü, ve sunucu tarafında gelecek yenilikler

Bu arada şu an için daha çok Nvidia ve Broadcom tarafından hazırlanan yonga setlerinin güç verdiği anakartlar üzerinde çalışan sunucu işlemcileri için AMD en nihayetinde kendi profesyonel yonga setlerini de 2009 yılı itibariyle pazara sunmuş olacak. Zira AMD RD890S ve 870S yonga setlerini sunucu dünyasının takdirine sunarken yeni yonga setleri SB700S köprüsüyle de destekelenecekler. Porfesyonel dünyanın grafik yükünü ise özellikle 2009 yılında R700 mimarisini esas alan yeni nesil FireGL serisi ekran kartları çekecek.

Soket yapılanmasına baktığımız zaman AMD'nin Barcelona ve Şangay kod adlı işlemcilerinde soket F yapılanmasının devam ettiğine tanık olarak yeni soket değişikliğini Montreal kod adlı işlemciler ile birlikte yaşayacağız . Zira 12MB'a kadar paylaşımlı L3 belleğe sahip olması beklenen Montreal kod adlı işlemciler AMD'nin sunucu cepheside DDR3 bellek desteğine geçişinin de önemli bir basamağını oluşturacak. Tüm bu geliştirmeler sonucunda Montreal kod adlı sunucu işlemcileri Piranha adı verilen soket G3 formunda hazırlanacaklar.

Daha fazla detay için AMD'nin haber içinde verdiğimiz resmi sunum dökümanlarını inceleyebilirsiniz.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim