Anlık Bildirim

AMD'nin iddialı gelecek planları-2: Bulldozer, Fusion ve yeni nesil platformlar üzerine

Geçtiğimiz Cuma günü yayına verdiğimiz yazımızın birinci bölümünde AMD'nin 8 çekirdekli işlemcisi ve 3GHz'de sunum yaptığı doğal 4 çekirdeğe sahip yeni işlemcisine ek olarak firmanın temel bazı hedeflerinden de bir miktar bahsetmiştik. Yazımızın ikinci bölümünde ise yine AMD'nin yaptığı resmi açıklamalar çerçevesinde firmanın 2009 yılına dönük olarak çalışmalarını sürdürdüğü yepyeni işlemci mimarisi, Fusion teknolojisi, yeni yonga setleri ve paralelinde yeni platform oluşumlarından bahsedeceğiz.

AMD'nin Çalışmaları BULLDOZER Üzerine

AMD, en büyük ve ezeli rakibi Intel'in geçtiğimiz Nisan ayında yapılan IDF ve geride bıraktığımız Haziran ayında gerçekleşen Computex fuarında yaptığı iddialı açıklamalara ve geleceğe dönük projeskiyonlarına kendi plan ve hedefleri doğrultusunda hazırlık çalışmalarını sürdürdüğü yeni mimari ve teknolojilerinin bazı temel detaylarını açıklayarak cevap verdi.

Öncelikle AMD, önümüzdeki ayın 27. gününde uzun süredir beklenen Barcelona işlemci ailesinin 2GHz'de çalışan ilk modelini resmen anons etmiş olacak. Barcelona yani yeni nesil Opteron işlemcileri AMD'nin sunucu odaklı geliştirdiği işlemci serisinin 2. jenerasyonunu oluşturmakta. AMD, 2009 yılına dönük olarak çalışmalarını sürdürdüğü 3. jenerasyon Opteron platformunun ana hatlarını bazı detaylar doğrultusunda üstü kapalı olarak açıkladı. 8 Çekirdekli Sandtiger işlemcisinin eşlik edeceği 3. jenerasyon Opteron platformunda AMD, M-SPACE adı verilen yeni bir mimari kullanacak. Bulldozer adı verilen çekirdeklerden oluşacak firmanın yeni mimarisi AMD'nin K8 adını verdiği ve ciddi başarı kazandığı mikroişlemci mimarisinden bu yana baştan aşağı yeniden tasarlayarak geliştirdiği ilk mikroişlemci mimarisi olacak.

Zira bilindiği gibi AMD'nin birkaç ay içerisinde çıkması planlanan ve heyecanla beklenen Barcelona ile Phenom işlemcilerinin kullandığı K10 mikroişlemci mimarisi aslına bakılırsa K8 mimarisinin güçlü özelliklerinin alınarak geliştirilmesi ve yeni teknolojiler ile desteklenmesi sonucu oluşturulmuş bir mikroişlemci mimarisi. Şimdi gelin isterseniz AMD'nin 2009'a yönelik olarak hazırladığı M-SPACE mimarisinin bazı anahtar niteliklerine birlikte bakalım. AMD yeni mimarisiyle hıza dönük modüler tasarım anlayışı ile birlikte tek ve çoklu uygulamalara yönelik doğrusal ölçeklemeyi de göz önüne alıyor. Tabi taşınabilirlik tarafında da AMD, EE (Energy Efficient) adını verdiği enerji verimliliği teknolojisi üzerine de yoğunlaşıyor. Bununla birlikte yeniliğe açık, sürdürülebilir bir yapı kurmak isteyen firma geriye dönük uyumluluk konusunda da adımlar atacak gibi görünüyor. Tabi yeni mimarinin önde gelen tanımlayıcılarından biri ise yüksek verimlilik olacağı ifade ediliyor.

Daha öncede bahsettiğimiz gibi AMD'nin 8 çekirdekli Sandtiger işlemcileri ile görmeye başlayacağımz Bulldozer çekirdekleri ile watt başına düşen performansta ciddi bir performans artışı yaşanacağı ifade edilirken özellikle bu konuda AMD'nin son derece iddialı olduğu bildirilmekte. Tabi baştan tasarlanan bir mimari ile sunulacak olan AMD'nin Bulldozer tabanlı işlemcileri özellikle sunucu sistemler için hazırlanan çoklu uygulamalarda ciddi performans avantajı getirmesi bekleniyor. Özellikle Sandtiger işlemcisi ile birlikte çekirdeklerin spesifik görevlere atanması da ciddi anlamda yaygınlaşabilir. Tabi AMD'nin uygulamaya alacağı modüler M-SPACE teknolojisi firmanın Fusion planları için de olmazsa olmazlardan biri olacak gibi görünüyor.

 AMD'nin iddialı gelecek planları-2: Bulldozer, Fusion ve yeni nesil platformlar üzerine

Elimize ulaşan son bilgilere göre, Fusion teknolojisinin ilk basamağını oluşturacak olan Falcon yapısı entegre grafik işlemciye sahip 4 adet Bulldozer çekirdeğinden oluşacak. Üstelik sunulacak olan entegre grafik işlemci DirectX 10 veya günün şartlarına göre DirectX 11 destekli olacak ve üstüne üstlük AMD-ATi'nin Universal Video Decoder (UVD)adı verilen ve yüksek çözünürlüklü video uygulamaları için işlemci üzerindeki yükü alan özel teknoloji de Falcon ile desteklenecek. Entegre PCIe desteğine de sahip olacak Falcon ilk etapta giriş seviyesindeki masaüstü sistemler ve mobil çözümlede kullanılacağı belirtilmekte. Tabi bu tip bir toplu çözümün olumlu etkilerinin üretim maliyetlerine ve son kullanıcılara yansıyan etiket fiyatlarında da ciddi bir değişiklik yaratabileceği gelen haberler arasında. Bulldozer'e ek olarak AMD, Fusion işlemcilerine yönelik olarak ilk detaylarını bizim de daha önce ana sayfa haberi olarak verdiğimiz Bobcat işlemci çekirdeklerini de tasarlayacaklar. Özellikle yüksek taşınabilirlik seviyesine sahip bilgisayarlar ve tüketici elektroniği alanında kullanılması beklenen Bobcat tabanlı işlemciler 1 watt'dan daha az güç tüketimleri ile de dikkat çekecekler.

AMD'nin Bulldozer ve Bobact tabanlı Fusion işlemcileri için hedef belirlediği yıl olarak 2009 yılının altı özellikle çiziliyor. Her ne kadar daha önce ortaya atılan iddialar çerçevesinde AMD'nin Fusion adımının 2010 yılına kalacağı söylenmiş olsa bile firma 2009 yılında kararlı gibi görünüyor.


AMD'nin Yeni Yonga Setleri, Yeni Grafik İşlemcileri ve Platform oluşumları

Kullanıcılarını uzun süredir bekleten AMD, 2008 yılını son derece hızlı geçirecek gibi görünüyor. Zira firma önümüzdeki yıl dahilinde pek çok yeni ürününü kullanıcılar ile buluşturacak. ATi'yi bünyesine katması birlikte işlemci üreticiliğinden platform üreticiliğine terfi eden AMD'nin platform oluşumları çerçevesinde hazırladığı yeni nesil çözümlere firmanın açıkladığı detaylar etrafında birlikte bakalım.

AMD'nin planları arasında 3 yen platform oluşumu yer alıyor. Bunlardan birisi 2007 yılının son dönemi için planlanırken bir diğer 2008 sonuncusu ise 2009 yılı için düşünülüyor. AMD'nin ilk duyuracağı platformu Spider (Örümcek) olacak. Bu platform firmanın yılın son çeyreği içerisinde duyurmaya hazırlandığı çift ve dört çekirdekli Phenom X2 ve Phenom X4 işlemcilerinden oluşacak. Tabi firma yeni nesil işlemcilerini yeni nesil yonga setleri ile de destekleyecek. Detaylarını daha önce forumlarmızda paylaştımığımız RD7xx serisi yonga seti ailesi dikkat çekecek gibi görünüyor. Firmanın yeni yonga seti ailesi PCIe 2.0 spesifikasyonlarına verdiği destek ile de ilgi odağı olabilir. Bilindiği gibi Intel tarafında da Eylül ayında çıkması beklenen X38 yonga seti PCIe 2.0 uyumluluğuna sahip olacak.

 AMD'nin iddialı gelecek planları-2: Bulldozer, Fusion ve yeni nesil platformlar üzerine

AMD'nin Spider platformunun Phenom işlemciler ve RD7xx yonga setleri ile 3. ayağını ise R600 gpu'su oluşturacak. Zira AMD'nin yeni platformu ile birlikte GDDR3 ve GDDR4 bellekli Radeon HD 2900XT modellerinin kullanılması bekleniyor. Genel olarak Spider platformuna baktığımızda DDR-2 belleklerin kullanıldığı , yeni nesil işlemcilerin can verdiği ve DirectX 10 desteği olan güçlü bir platform olarak sunulacak. Aynı süre zarfında rakip Intel ise özellikle 45nm üretim teknolojisine sahip işlemcileri üzerine yoğunlaşacak. AMD, Spider platformunu takip eden süreçte 2008 yılına dönük olarak Leo (Aslan) platformunu hazırlayacak. Leo platformunda Phenom X2 ve Phenom X4 işlemcilerinin 45nm üretim sürecine geçirilmiş ve arttırılmış belleği olan yeni üyeleri kullanılacak. Yonga seti tarafında RD7xx ailesi kullanılmaya devam edilirken önemli bir yenilik olarak 4 ekran kartının aynı anda kullanımına olanak sağlanacak. Yüksek performanslı işlemciler ve 4 ekran kartının aynı anda tek bir sistem üzerinde kullanımı muazzam bir hesaplama gücünü de kullanıcılarına sunabilir.

Bilindiği gibi AMD'nin yeni nesil DirectX 10 destekli R600 gpu'su önemli teknolojik yeniliklere sahip olmasına rağmen sektör beklentilerini arzulanan ölçüde karşılayamadı. Bu noktada kolları sıvayan AMD, Radeon 3000 serisi ekran kartlarına can vermesi beklenen R7xx gpu ailesini de 2008 içinde sektöre sunacak. Tahmin edebileceğiniz gibi Leo platformu da bu gelişmelere paralel olarak R7xx gpu'ları ile desteklenecek. Henüz AMD-ATi'nin R7xx gpu'ları hakkında gün yüzüne çıkmış çok fazla veri bulunmuyor ama gpu'ların özellikle 55nm üretim teknolojisi ile üretileceği ve PCIe 2.0 destekli olacakları bildirilmekte. AMD'nin 2009 planları ise belkide en dikkat çekici olanı. Zira 65nm ve 45nm üretim sürecine rakibi Intel'den çok daha geç geçiş yapan firma 32nm üretim teknolojisine adaptasyon sürecinde ise eline daha çabuk tutacak gibi görünüyor.

 AMD'nin iddialı gelecek planları-2: Bulldozer, Fusion ve yeni nesil platformlar üzerine

Firmanın 2009 yılına dönük olarak hazırlamayı düşündüğü Python (Piton Yılanı) platformu doğal 4 çekirdeğe sahip, soket AM3 formunda olan ve 32nm üretim teknolojisi ile üretilen işlemcilerden güç alacak. Yonga seti ve kullanılacak ekran kartı tarafında ise detaylar netleşmiş değil. Açıklanan tabloya göre, Python platformu üzerined RD8xx adı verilen yeni nesil yonga seti serisi ve yeni jenerasyon grafik işlemci ailesi kullanılacak. Tabi yeni platform ile birlikte DDR-3 bellek kullanımının AMD tarafında yaygınlaşmaya başladığına da tanık olacağız. Bahsettiğimiz 3 yüksek performanslı platform yapılanması haricinde AMD, giriş seviyesinde de varlığını hissetirecek. Şu an çift çekirdekli Athlon X2 işlemcileri, 690 serisi yonga setlerinden ve Radeon HD 2000 serisi DirectX 10 destekli Pinwheel platformu gelecek yıl yerini Cartwheel platformuna bırakacak. Bu platform özellikle 45nm üretim teknolojisine sahip giriş seviyesi çift çekirdekli işlemciler, RS700 serisi PCIe 2.0 ve DirectX 10 destekli entegre grafik işlemcisi gibi donanımları ile dikkat çekecek. AMD-ATi'nin R7xx serisi grafik işlemci ailesi burda da varlığını ortaya koyacak. 2009 yılı için planlanan Copperhead platformu ise doğal 4 çekirdeğe sahip ve 32nm üretim teknolojisi ile üretilen soket AM3 formundaki işlemcilerden oluşacak. Copperhead için Fusion teknolojisi de devreye girecek. Yeni jenerasyon grafik işlemciler bu platform içinde gündemdeki yerini doğal olarak koruyacak.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim