Anlık Bildirim

Araç içi modifiyede son nokta ; Araç içi PC'ler

Araç modifiyesi dendiğinde artık motor ve dış görünüşte değişiklik yapmak yeterli gelmiyor. Aracınız dıştan ne kadar iyi görünürse görünsün araç içerisinde en azından iyi bir müzik sistemi ve ya görüntüleme sistemi aracınızı meraklı gözlerle inceleyen kişilerin baktıkları arasında. Durum böyle olunca sektörde ileri gelen firmalar araç içi ses ve görüntü sistemlerine her geçen gün yeni modeller ekliyorlar.

Şu sıralar 1000$ civarı bir harcama ile orta halli bir ses ve görüntü sistemini aracınıza koymanız olanaklar dahilinde. Yolculuklarınız sırasında bu sistemler sayesinde VCD, DVD, DivX izleyebilir veya MP3 dosyalarını çalabilirsiniz. Fakat bu tip işe özel yapılmış multimedya aygıtları yeni çıkan dosya formatlarına ve benzeri gelişmelere kapalı olduklarından belli bir süre sonra ihtiyaçlarınıza cevap veremeyeceklerinden değiştirmek zorunda kalabilirsiniz. Mesela bir sene evvel aldığınız bir DivX oynatıcı bu gün DivX 6.0 ın bütün nimetlerinden yararlanamayan güncelliğini kaybetmiş bir ürün oldu bile.

Araç içi modifikasyonda artık bu tip güncelliğini kaybeden veya tek işe özel yapılmış cihazlara çok güçlü bir alternatif var, bu alternatif hem genişleme özelliği hemde upgrade edilebilmesi ile rakiplerini geride bırakıyor ayrıca yazılım olarakta çok çok yol kattetmiş durumda. Yeni trend araç içi PC sistemleri. VIA ve Intel'in çok az güç tüketen ve az ısınan işlemciler üretmeyi başarmaları ile birlikte masa üstü sistemlerin işlerini görebilecek özelliklere sahip bilgisayarları oldukça küçük kasalar içerisinde monte etmek mümkün oldu. Mini ITX standartlarında bordlar kullanan ve yer yer onbord CPU dahi içeren modelleri olan Micro PC'leri masa üstü sistem olarakta temin etmek mümkün. Bu küçük PC lerin araçlarda, ses sitemleri için düşülen ön konsollardaki boşluklara sığabilen modelleride yurtdışında satılmakta. Soğutma sistemleri ve sarsıntılara karşı dayanıklı yapıları ile araç içi PC ler yol koşullarına hazırlıklılar.

Araç bilgisayarları yurtdışında neredeyse araç içi DVD oynatıcılar ile aynı fiyatlardan satılmaktalar. Örnek vermek gerekirse içerisinde 40GB sabit disk bulunan, 24x CD Romlu, Bluetooth ve Wi-Fi kablosuz bağlantı yetenekleri bulunan, Audigy2 ZS 7.1 ses sistemi destekli ses kartı olan, 7'' 1600 x 1200 çözünürlük destekli dokunmatik ekrana sahip, 512 MB bellekli, Windows XP Home işletim sistemli ve 1.2Ghz VIA Nehemiah CPU bulunan bir sistemin fiyatı yaklaşık 1400$ a gelmekte.

Mini klavyesi, dokunmatik ekranı, kablosuz bağlantı yetenekleri güçlü ses düzeni ve araç için geniş sayılabilecek sabit diski ile 1400$ lık bu araç içi sistem film, müzik, Internet ve PC ile yapılan bütün işleri araç içerisinde yolculuğunuz sırasında yapmanıza olanak verecektir. Öyleki şehirler arası yolculuklarınızda Bluetooth destekli telefonunuzla GPRS veya EDGE üstünden internete bağlanıp sörf yapmanız bu tip bir sistemin yapabildiği basit sayılabilecek işler arasında.

Araç içi bilgisayarlara GPS alıcıları takıp konum belirleme ve yön bulma için kullanmakta mümkün. Her ne kadar aracınızın ön konsoluna sığabilecek kadar küçük bir cihaz olsada sonuçta bu cihaz bir PC olduğundan genişleyebilirlik açısından sınırsız olanaklara sahip oluyorsunuz. İsterseniz USB portundan sisteme dilediğiniz cihazı takıp eklenen cihazın genişleme yeteneklerinden de faydalanabilirsiniz mesela yolculuk sırasında EDGE gibi hızlı bir bağlantı ile USB bir kamera üzerinden görüntülü görüşme yapmak inanılmaz bir deneyim olacaktır. Bilindiği üzere Turkcell ülkemizde mobil olarak hızlı Internet erişimi sağlayan ve 56kb analog modemle bağlanıyormuşçasına bir performans sunabilen EDGE kablosuz bağlantı hizmetini vermekte.

Ayrıca dahada ileri uç noktalarda çeşitli donanımlarla motor performansını dahi bu bilgisayarlar ile kontrol etmeniz olası. Günümüzdeki bir çok araçta bulunan bilgisayarlı beyin sistemlerine takılacak bir kontrol cihazı ile bilgisayar üstünden motorun turbo yönetimini kendi ayarlarınızla ele alıyorsunuz. Ve ya motorun performansını grafiklerle direk araç içerisinden izliyorsunuz. Kısacası araç içi PC sistemleri basit birer multimedya istasyonundan çok daha fazlasını sizlere sunabiliyorlar.

Ayrıca bu sistemlerin dokunmatik ekranları genelde S-Video girişlerine sahip oluyorlar ve bu sayede oyun konsolları veya televizyon alıcıları gibi cihazlarıda sisteme dahil etmeniz olasılıklar içerisine dahil oluyor. 1400$ her ne kadar fiyat olarak ilk başta ürkütücü olsada en az 20.000 YTL ödenerek alınan araçların fiyatları yanında oldukça küçük kalmakta. Aracınıza tek cihazla katabileceklriniz düşünüldüğünde araç PC leri arabası olan kişilerin göz önünde bulundurmaları gereken bir genişleme seçeneği.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim