Petrol gelirleri sayesinde ciddi bir sermaya birikimine sahip olan Arap dünyasındaki yüksek teknoloji ilgisi devam ediyor. Özellikle Abu Dabi (Birleşik Arap Emirliklerinin başkenti) merkezli firmaların yatırımları dikkatlerden kaçmıyor. Abu Dabi merkezli Mubadala firmasının Ferrari F1'e sponsor olmasıyla başlayan bu akımda AMD ile birlikte GlobalFoundries firmasının kurucu iki ortağından birisi olan ve %65.8 gibi çoğunluk hisseyi elinde bulunduran ATIC (Advanced Technology Investment Company) önemli bir girişim de daha bulunarak Chartered Semiconductor firmasını satın alacağını açıkladı.
Fabrikası olmayan yarıiletken firmaları için hacimli üretim yapan ve TSMC firmasından sonra bu alandaki en büyük oyunculardan birisi olan Chartered Semiconductor firması ile anlaşmaya varıldığını açıklayan ATIC, hisse başına 1.87$ olmak üzere toplamda 1.8 milyar dolarlık bir ödeme karşılığında firmayı satın alacağını açıkladı. ATIC'den Waleed Al Mokarrab açıklamasında uzun dönem yatırım planları ve finansal desteği ile Chartered firmasının yeni nesil üretim teknolojileri için seviye atlayacaklarını ve yeni yetenekler ve ileri teknoloji fabrikasyon süreçleri için yeni fırsatlar yakalayacağını açıkladı.
Son çeyrekte tamamlanması beklenen satın alma ile birlikte ATIC firmasının yarıiletken endüstrisinde güçlü bir oyuncu olacağı belirtiliyor. AMD ile birlikte GlobalFoundries firmasını yöneten, Dresden'deki üretim tesislerine ek olarak New York'ta açıldığı an itibariyle dünyanın en gelişmiş yarıtilek tesisi olacağı belirtilen Fab2 isimli yeni fabrikanın temellerini atan ayrıca Fab3 için de planlama aşamasında olduğu belirtilen ATIC, Chartered firması ile birlikte fabrikasız yarıtiletken üreticileri için hacimli üretim olanaklarını arttıracağı ve bu açıdan TSMC'ye güçlü rakip olacağı belirtiliyor.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:


++++++++++++++'lar sana'dır.Başka lafım yok ,lakin bu batılılar şimdi kriz var diye böyle bir sermeyeyi kabul ediyorlar , işleri bitince de tekmeyi basacaklardır.Bu tür işletmeler sadece sermaye koymakla yerli olmuyor ,devlet koruması altında olması lazım , devletinde çok güçlü olması lazım.Araplara koca bir hiç diyen hemşerim sen ne yaptın diye sormazlar mı adama 86 yıldır.Osmanlı'yı sadece tarım yapmakla suşlayanlarda ,tarihden bihaber dolaşıyorlar ortalarda vah yazık.
TR ile ısbırlıgı yapmları mukemmeliyetcı bır yaklasım olur, sermayeler bagımsız yatırımlar olmaz...Tübitak var, aselsan var havelsan vs... ancak statiko...
Şimdi zar başı daha az kâr edecek şirketler, daha ucuza ürün alabileceğiz...
dubai nin arap emriliklerinin petrol sonrasi ekonomi icin cok guzel yatirimlari var. hazir ellerinde petrolden gelen buyuk sermaye varken yeni sektorler olusturmak istiyorlar.
ama genede geleceklerini iyi gormuyorum. petrolun verdigi zenginlik yuzunden toplumsal gelisimleri ortacagda donmus kalmis durumda. hala asiretler halinde yasiyorlar. petrolun zenginligi olmadan somaliden hic bir farklari yok.
petrolden gelen sermaye olmadan buyuk sirketleri yatirimlari yonetecek ve isletecek bir dunya gorusu ve toplum yapisindan yoksunlar.
Güzel yorum.