Anlık Bildirim

Araştırma: Kızgın arılar daha iyi zehir üretiyor

Avusturalya’daki Curtin Üniversitesi’ndeki bilim insanları, davranışsal ve ekolojik faktörlerin, hastalıkların tedavisinde kullanılan arı zehrinin kalitesini nasıl etkilediğini ortaya çıkardı.

PLOS ONE isimli akademik dergide yayınlanan yeni bir çalışma, güney Avusturalya’da bulunan bal arılarının zehrindeki protein çeşitliliğini ilk kez analiz etti. Araştırmada, davranışsal faktörlerin Parkinson ve eklem kireçlenmesi gibi hastalıklarda kullanılan arı zehrinin kalitesini nasıl etkilediği ortaya çıkarıldı.

Araştırma: Kızgın arılar daha iyi zehir üretiyor Tam Boyutta Gör

Araştırmacılardan Dr.Daniela Scaccabarozzi, çalışmanın insan sağlığına ve arıcılık sektörüne önemli faydalar sağlayabileceğini belirtti.

Scacccabarozzi araştırma ile ilgili şunları söyledi: “Yaklaşık üçte biri önceden tanımlanmış 99 arı zehri proteini bulduk. Zehirde ne kadar fazla protein bulunursa zehrin kalitesi o kadar artıyor. Bu proteinlerin çeşitliliğini anlamak için de ekibimiz, arıların davranışları gibi bir dizi faktörü inceledi.”

Agresif arılar daha yoğun proteinli zehirler üretiyor

Araştırmacılar incelemeler sonucunda, daha “kızgın” olan arıların uysal arılara göre daha yoğun proteinli arı zehirleri ürettiğini keşfettiler. Uzmanlar bununla ilgili, “Arılar tarafından salınan zehir miktarı, diğer arıları sokarak tepki vermeye neden olan feromon salgısına dayanıyor. Bunun da arıların agresifleşmesini sağlayan genetik değişikliklerin bir sonucu olduğunu düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

Araştırma: Kızgın arılar daha iyi zehir üretiyor

Çalışmada ayrıca, coğrafi konumun da arı zehirlerinin kalitesi üzerinde oldukça etkili olduğu ortaya çıkarıldı.

Araştırmacılara göre, arı zehirlerindeki proteinlerin daha detaylı ve geniş çapta incelenmesi gerekiyor çünkü bu tarz çalışmalar tıpta ve arıcılık sektöründe önemli gelişmeler sağlayabilir.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim