Anlık Bildirim

Peru'da iplerle bağlanarak gömülmüş 1200 yıllık mumya bulundu

Peru’nun başkenti Lima’da çalışmalarını sürdüren arkeologlar ilginç bir keşfe imza attı. Yapılan kazılarda 1200 yıllık olduğu düşünülen ve iple bağlanmış bir mumya bulundu.

Peru’nun başkenti Lima’da çalışmalarını sürdüren arkeologlar, kazı yaptıkları bölgede ilginç bir keşfe imza attı. Yapılan kazılarda 1.200 yıllık olduğu düşünülen ve gizemli bir şekilde iple bağlanmış bir mumya bulundu.

Keşfedilen mumyanın 1200 yıllık olduğu tahmin ediliyor Tam Boyutta Gör

Uzmanlar, bulunan insanın 18-22 yaşları arasında bir erkek olduğunu, elleriyle yüzünü kapatmış ve tüm vücudunun iple bağlanmış bir şekilde gömüldüğünü ifade etti. Ayrıca açıklamalarda, kazı bölgesinin doğusunda bulunan mumyanın yerin 1.4 metre altındaki 3 metre uzunluğunda bir oda mezara gömüldüğü belirtildi.

Cajamarquilla ismi verilen bölgede kazı çalışmalarını sürdüren arkeolog Pieter Van Dalen de buldukları bu mumyayı ‘esrarengiz ve tuhaf’ olarak nitelendirdi: “Vücudu bağlanmış olarak gömülen mumyanın 1.200 yıllık olduğunu düşünüyoruz.”

Elleriyle yüzünü kapatan mumyanın vücudu iplerle bağlanmış Tam Boyutta Gör

Önemli bir insan olabilir

Araştırmacılara göre mumyanın böyle ilginç bir şekilde gömülmesinin sebebi, o dönemde yaşayan insanların bir cenaze geleneği olabilir. Buna ek olarak arkeologlar, mezarda lama etlerine ve sebze türlerine rastlandığını; bu yüzden de gömülen insanın o dönemde önemli bir kişilik olabileceğini ifade edildi.  

Arkeologlardan Yomira Huaman Santillan da keşifleriyle ilgili şunları söyledi: “Bütün ekip çok mutlu; çünkü bu kadar önemli bir keşif yapabileceğimizi hiç düşünmemiştik. Keşfimiz, Cajamarquilla bölgesi ile ilgili yeni bilgileri ortaya çıkarabilir”

Mumya, bölgenin cenaze gelenekleri sebebiyle böyle gömülmüş olabilir

Ekip şimdi karbon tarihleme yöntemiyle kişinin kim olabileceği ve tam olarak hangi zaman diliminde yaşadığı ile ilgili yeni bilgiler edinmeye çalışacak.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
54030 kez okundu.
14 kişi, toplam 14 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
peru, arkeoloji ve
2 etiket daha mumya Popüler Bilim
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim