Anlık Bildirim

ARM Cortex-A8 ; Dünyanın en hızlı taşınabilir platform işlemcisi

Bu gün Cep telefonları, cep bilgisayarları, taşınabilir çoklu ortam çalıcıları ve benzeri taşınabilir cihazlardan kullanıcıların ortak beklentisi hiç kuşkusuz daha fazla performans ve daha uzun pil ömrü olmakta. Intel'in XScale işlemcileri ile hızlanan ve pil ömürleri makul seviyelere gelen taşınabilir cihazlar da ARM, geçtiğimiz günlerde resmi tanıtımını yaptığı Cortex-A8 işlemcisi ile performans ve pil ömrü konusunda çıtayı bir üst seviyeye taşımaya hazırlanıyor.

90nm ve 65nm üretim teknolojileri kullanılarak üretilen ve çekirdek hızı 600MHz'den başlayıp 1GHz'e kadar çıkabilen Cortex-A8, firmanın belirttiğine göre 300 mW'dan daha az güç tüketimine sahip olacak. 1GHz hızında çalışan modelinin 2000 DMIPS (kayar nokta işlemi içermeyen, bir kodun 1 saniye içindeki tekrarlanma sayısı) işlem kapasitesine sahip olduğu işlemci oyun, çoklu ortam ve ofis uygulamalarında masa üstü sistemlere yakın performans vaad ediyor. İçerdiği Intelligent Energy Manager (IEM) teknolojisi sayesinde o an çalışmakta olan uygulamanın ihtiyaç duyduğu kadar hız ve güç tüketimi sunan işlemci, her zaman en yüksek hızda çalışmayarak pilden tasarrufda sağlıyor.

Şu an kullanılmakta olan en son sürüm H.264 MPEG4 video sıkıştırma standartına ve MP3 ses kodlamasına donanımsal destek veren Cortex-A8, üreticilerin geleceğin mobil cihazlarını birer çoklu ortam merkezi haline getirmelerine olanak verecek. ARM tarafından geliştirilen ve Cortex-A8'de bulunan NEON teknolojisi sayesinde, programcılar işlemcinin geliştirme kitlerini alarak karmaşık kod dizileri ile uğraşmadan basite indirgenmiş kodlar ile direk işlemci tarafından donanımsal olarak desteklenen çoklu ortam ve oyun uygulamaları geliştirebilecekler. NEON teknolojisi karmaşık kayar nokta, çoklu ortam ve 3D işlemler için ayrı bir bölüm olarak işlemci içersinde yer almakta.


Diagramın büyük hali için üzerine tıklayınız

Donanımsal olarak içerdiği Jazelle-RCT Java acceleration teknolojisi sayesinde JAVA uygulamalarının daha hızlı ve bellekte daha az yer işgal ederek çalışmalarına da yardımcı olacak olan Cortex-A8, TrustZone teknolojisi ile kopyalamaya karşı dijital olarak korunmuş içeriğin saklanmasını ve tekrar oynatılmasını donanımsal olarak desteklemekte. İlk defa kullanılacak olan ARMv7 mimarisini içeren Cortex-A8, programcılara hata takibi ve hata denetlemesinde de büyük kolaylıklar sağlamakta. Ayrıca ARMv7 ile birlikte kullanıma geçecek olan Thumb-2 teknolojisi ile kodlar çok daha ileri tekniklerle derlenerek %31'e varan performans artışları sağlanacağı verilen bilgiler arasında. Thumb-2 teknolojisi bundan önce ARM bazlı işlemciler için yazılmış porgramların derlenmesinde kullanılan Thumb teknolojisi ilede uyumlu ve aynı yazılımların tekrar Thumb-2 kullanılarak derlenmesi sonrasında performans artışlarından yararlanmak olası. ARM'ın programcıları düşünerek geliştirdiği hata takip, kolay yazılım ve hızlı derleme araçları sayesinde bu işlemciyi kullanan platformlar için oldukça gelişmiş 3. parti yazılımların önü açılmış oluyor.

ARM'ın belirttiğine göre MHz başıan 2 DMIPS'den daha fazla işlem yapabilme kabiliyetinde olan işlemciler 90nm ve 65 nm üretim teknolojileri kullanılarka üretilecekler. 2006'nın ilk çeyreğinde geliştirme kitlerinin ve 65nm üretim sürecinden geçmiş ilk örnekleri görücüye çıkacak olan yeni nesil mobil işlemcinin, 2007 yılına doğru taşınabilir aygıtlarda yer alması planlanıyor. ARM, Freescale, Matsushita, Samsung ve Texas Instruments'ında bulunduğu elektronik devleriyle ve belli mobil yazılım geliştiricileri ile Cortex-A8 için lisans sözleşmeleri imzalamış durumda.

Görünen o ki gelecekte cep bilgisayarları ve cep telefonları, video oynatma ve işleme, müzik, oyun, ofis uygulamaları ve Internet konularında kullanıcıları tatmin edebilecek performans sundukları gibi gelişen pil teknolojileri ve işlemcilerin az enerji tüketmeleri sayesinde şarj gerektirmeden kullanım süreleride oldukça uzayacak. Bu arada Intel'inde yeni nesil XScale işlemcileri ile 1GHz hızlara çıkmayı planladığını ve bu işlemcileri taşıyan cep bilgisayarlarının 2006'da raflarda olmasının planlandığını ekleyelim.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim