Anlık Bildirim

Asus ve Sapphire'den aynı noktaya farklı açılardan bakış

Son günlerde belkide herkesin dilinden düşmeyen ortak sözcük DirectX 10 olsa gerek. Nvidia'nın G80 tabalı GeForce 8 serisi ile donanımsal olarak, Ocak sonunda da birçoğumuz için Windows Vista ile birlikte yazılımsal olarak hayatımzın içine girmeye başlayacak olan DirectX 10'a yönelik olarak birçok kişi şimdiden hazırlık yapmaya başladı. Fakat özellikle ATi tarafında DirectX 9 tabanlı son derece güçlü kartlar duyrulmaya da devam ediyor. En başta Sapphire ardından da Asus'un üzerinde ATi'nin en güncel grafik işlemcilerinden biri olan 80nm üretim teknolojisie sahip RV570 (1950 Pro) gpu'sunun çiftini barındıran modelleri gün yüzüne çıkmaya başladı. Aslına bakılırsa DirectX 10 daha çıkmadı ve zaten ATi'nin ön görülerine göre de firma 2007'nin 2. yarısından önce DirectX 10'un yaygınlaşmasını beklemiyor ama rakip firmanın iddialı DirectX 10 modelleri piyasada yer alırken ve daha ucuz DirectX 10 çözümlerinin Şubat ayı içinde piyasaya çıkacağı söylenirken böyle "extreme" ve yüksek sayılabilecek fiyat etiketine sahip olan modellerin ne kadar başarılı olacağını zaman gösterecek ama şunu da unutmamak gerek bu kartların en temel amaçlarından biri de yüksek satış adetlerinden ziyade firmaların birbirlerine göz dağı vermesi, kendi Ar-Ge birimlerinin ne kadar güçlü olduğuna dair sinyal gönderme çalışmaları olduğu da sektör içinde konuşuluyor, biliniyor.

Sapphire "The Godfather" X1950 Pro Dual

Aslında ATi tarafında çift grafik işlemcili kart sevdası çok yeni bir olgu değil. 2000'li yıllarında başında firma "Rage" serisi ekran kartlarına yönelik olarak çift grafik işlemcili "Rage Fury Maxx" isimli ekran kartını duyurmuş fakat özellikle sürücü tabanlı yazılımsal sorunlardan dolayı kart gerekli başarı ve o oranda popülariteyi yakalayamamıştı. Son dönemde çift grafik işlemcili kartlar konusunda en başarılı çözümler ise genelde Nvidia'dan gelmekte ve Nvidia tabalı gpu kullanan kartlar ki akımı yeniden başlatan 6600GT'ler oldu, çift grafik işlemcili kartlar için ciddi sayılabilecek bir başarı yakaladılar. ATi tarafında iseçift ekran kartı konusunda son dönemin sayılabilecek en başarılı modellerinden birini geçtiğimiz günlerde Sapphire duyurdu. Firmanın duyurusunu yaptığı "The Godfather" kod adına sahip olan X1950 Pro Dual modeli, üzerinde barındırdığı çift X1950 Pro gpu'su ile oldukça iddialı. Kart üzerinde yer alan çift grafik işlemci Crossfire modunda çalışıyor. Ama bu noktada belirtmekte fayda var, kart çalışmak için Crossfire destekli bir anakarta ihtiyaç duymuyor. Hatırlatmakta yarar var, Nvidia tabanlı çift grafik işlemciye sahip birçok modelin en büyük sorunu çalışmak için SLI destekli bir anakarta ihtiyaç duymalarıydı. Sapphire'in iddialı kartına geri dönersek, kartın bir diğer önemli özelliği de Crosfire köprüsüne sahip olması. Bu sayede aynı karttan iki tane alarak "Quad-GPU" yani 4 grafik işlemcili bir sisteme sahip olabilmeniz de mümkün.

Her bir grafik işlem ünitesi için 512MB GDDR3 bellek bulunduran kartın üzerinde toplamda 1GB (1024MB) bellek bulunmakta. Profesyonel kullanıcılara ve kurumsal müşterilere yönelik olarak hazırlanan Fire GL serisi kartları saymazsak, son kullanıcaya yönelik olarak hazırlanan 1GB' lık bellek miktarı ile Sapphire'in kartı ATi'nin yüzünü bir kez daha güldürmeyi başarıyor. Kartın üzerinde yer alan çekirdeklerin saat hızları 580MHz, belleklerin hızları ise 1400MHz. "The Godfather" üzerinde iki adet HDCP uyumlu DVI çıkışı bulunuyor. Ayrıca TV çıkışı da eksik edilmemiş. Fakat dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan biri de, kart CrossFire modunda çalışırken yalnızca bir DVI çıkışının kullanılabildiği belirtiliyor. Ocak ayının sonu gibi piyasaya çıkması beklenen kartın fiyatı hakkında net ve kesin bilgiler belli olmasa bile, bugün standart bir X1950 Pro'nun 220$ civarı fiyat etiketi ile satıldığını düşündüğümüzde çift grafik işlemcili kartın fiyatını aşağı yuları kestirebilmek mümkün oluyor. Zaten 400$ civarından satışa çıkacağı da ifade edilmekte.

Asus'dan Sapphire'e Rakip Geliyor

Asus ve Sapphire'den aynı noktaya farklı açılardan bakış

Donanım dünyasında henüz Sapphire'in "The Godfather" modelinin yarattığı etkiler devam ederken, Asus'un da üzerinde çalıştığı çift X1950 Pro grafik işlemcisine sahip kartın mühendislik örneğinin bilgileri ve resimleri de gün yüzüne çıktı. Aynı Sapphire'de olduğu gibi iki adet RV570 (X1950 Pro) grafik işlemcisini üzerinde barındıran kart, temel yapı olarak Sapphire'e göre farklılıklar gösteriyor. Zira Sapphire'in çözümü her ne kadar üzerindeki soğutmadan dolayı çift slot kaplasa da çift grafik işlemciye sahip tek kart olarak tasarlanmıştı. Asus'da ise işler daha farklı. Temel olarak Asus'un çözümü, Nvidia'nın çift grafik işlemci tarafında son örneği olan 7950GX2 ile benzer bir yapı sergiliyor ve kart iki pcb'nin birleştirilmesinden oluşuyor ayrıca iki kart arada kullanılan bir köprü vasıtası ile haberleşmelerini gerçekleştiriyor. İşte bu noktada kartın Crossfire desteğine sahip olmayan anakartlarda çalışıp çalışmayağı konusu henüz tam netlik kazanmış değil.

Asus ve Sapphire'den aynı noktaya farklı açılardan bakış
Asus ve Sapphire'den aynı noktaya farklı açılardan bakış

Kartın ön ve arka yüzünü kaplayan iri ve kompleks yapısı ile dikkat çekici bir soğutmaya da sahip olan Asus'un Dual X1950 Pro çözümünün Sapphire'in "The Godfather" modelinden ayrılan ve farklılaşan bir diğer özelliği ise kart üzerinde katı kapasitörlerin kullanılıyor olması. Sapphire'in çözümünde her çekirdek için 512MB bellek kullanımı tercih edilip toplamda 1GB kullanıcılara sunulurken, Asus'da bu yarı yarıya düşürülmüş. Yani kart her çekirdek için 256, toplamda ise 512MB GDDR3 belleğe sahip. 585MHz çekirdek ve 1400MHz bellek hızlarına sahip olan kartın bir diğer özelliği ise yine Sapphire'de olan Crossfire köprüsüne sahip olmayışı. ATi'nin Catalyst 6.12 sürücüleri ile sorunsuz çalıştığı belirtilen kartın Crossfire köprüsüne sahip olmaması nedeniyle AMD'nin 4x4 platformu ile kullanılması da zora giriyor. Bu noktadea zaten sadece AMD(ATi) çözümlerine odaklanan tek firma olma konusunda ısrarlarını sürüdüren Sapphire, böylelikle avantajını bir adım öteye götürmeyi başaracak gibi. Asus'un kartı henüz mühendislik örneği aşamasında olduğu için eldeki veriler Sapphire'e göre çok daha az ama kartın kısa süre içinde piyasaya çıkması ve en az Sapphire "The Godfather" modelinin sahip olduğu fiyat etiketi kadar bir fiyata sahip olması beklenebilir.

 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim