Anlık Bildirim

ATi'den CUDA'ya yanıt; Stream masaüstüne geliyor

ATi'den CUDA'ya yanıt; Stream masaüstüne geliyor

Çift grafik işlemcili Radeon HD 4870 X2 modeliyle masaüstü performans liderliğini ele geçiren AMD-ATi, Radeon HD 4000 serisiyle elde ettiği başarıyı yeni özellik ve teknolojik atılımlar ile pekiştirmek istiyor. Bilindiği üzere Nvidia son dönemde kendi ekran kartlarının yüksek performansın yanında katma değer sağlayan CUDA ve PhysX gibi önemli teknolojilere de sahip olduğunu belirtiyor ve Graphics Plus olarak tanımladığı bu özelliklere rakibinin yanıt veremediğinin altını çiziyordu.

AMD-ATi ise rakibinin bu iddiaları karşı sessizliğini bozdu ve CUDA'ya yanıt olarak Stream desteğini masaüstü için hazırlanan Radeon HD 4600 ile Radeon HD 4800 serilerine getireceğini açıkladı. Bilindiği üzere son dönemdeki gelişi hızlarıyla dikkat çeken modern grafik işlem üniteleri, 1 TeraFLOP'un üzerine çıkan yüksek işlem kabiliyetleriyle göz doldurmayı ve dikkat çekmeyi başarıyor. Tabii üreticiler de bahsi geçen işlem yeteneğini oyunların ötesinde farklı uygulamalarda da değerlendirmek istiyor.

Nvidia geliştirdiği CUDA mimarisi ile bu yönde önemli bir adım atmış bugün gelinen noktada özellikle bazı önemli video uygulamalarında CUDA desteğini aktif etmiş durumda. AMD-ATi ise bu gelişmeler karşısındaki sessizliğini 10 Aralık'ta kullanıma sunmayı planladığı Catalyst 8.12 sürücüsü ile bozmaya hazırlanıyor. Yeni sürücü ile gelecek Stream desteği sayesinde Radeon HD 4600 ve HD 4800 serisi ekran kartları oyunların yanında farklı alanlarda da kullanılabilecek. Peki masaüstünde hangi uygulamalar Stream desteği sunacak?

ATi'den CUDA'ya yanıt; Stream masaüstüne geliyor

Gelen bilgilere göre ATi'nin Avivo Video Converter isimli video düzenleme uygulamasına ek olarak önde gelen yazılım firmalarından ArcSoft ve CyberLink de ATi'nin Stream teknolojisini destekleyecekler ve bu sayede özellikle video düzenleme gibi yüksek işlem gücü gerektiren uygulamlarda CPU'lara kıyasla daha hızlı sonuç elde edilebilecek ve ciddi kazanımlar sağlanabilecek. Bu arada Cyberlink'in CUDA desteği için Nvidia ile ortak çalışma yaptığını da belirtmekte fayda var çünkü bu detay önemli, peki neden?

Hem Nvidia'nun CUDA mimarisini hem de ATi'nin Stream teknolojisini destekleyecek ortak bir platformun olması güncel ekran kartlarının paralel işlem yeteneklerini test ederek mukayese yapabilmek için oldukça önemli. Bugün bilindiği üzere işlem gücü açısından 2.4 TeraFLOP'luk potansiyeliyle Radeon HD 4870 X2 kasları en kuvvetli model. İşte bu açıdan yani güç testi, paralel işlem birimlerinin verimliliği gibi detaylar da Stream teknolojisinin ve destek veren uygulamaların yaygınlaşması ile birlikte değerlendirilebilecek.

AMD-ATi'nin 10 Aralık'ta kullanıma sunacağı Catalyst 8.12 sürücüsü ile aktifleştirilecek Stream desteğinin ilk etapta Radeon HD 4600 ve 4800 serisi ile kullanılabileceği bilgisini de bir kez daha hatırlatalım. Bu arada AMD'den gelen bilgilere göre ATi Stream için hazırlanan yazdılım geliştirme kitinin yani SDK'nın OpenCL desteği sunduğunu da belirtelim.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim