Anlık Bildirim

Linux tabanlı akıllı telefon projesi gerçeğe dönüştü

Purism Librem 5 adındaki akıllı telefon ihtiyacı olan bağışı topladı ve 2019 yılında hayata geçecek. Peki Linux tabanlı akıllı telefonların pazarda tutunma şansı ne?

Bugün akıllı telefon pazarında tam bir Android ve iOS hakimiyeti yaşanıyor. Bu işletim sistemlerinin dışında pazara girmek isteyen platformların ise işi çok zor. Linux tabanlı akıllı telefon projesi Purism şansını denemeye kararlı.

Yeni bakış açısı

Purism Librem 5 adındaki telefon Debian Linux tabanlı bir işletim sistemi üzerinde çalışıyor. Güvenliği ön plana koyan işletim sistemi PureOS adını almış. GNOME veya KDE arayüzünü seçebileceğiniz telefonda diğer Linux dağıtımlarını kullanmak da mümkün olacak.

Telefonlarında tam kontrol isteyen tüketicileri hedefleyen Librem 5, yan kısımlarında ekstra tuşlar barındırıyor. Bu tuşlar ile WiFi, Bluetooth, kamera ve veri bağlantısı anında kapatılabiliyor. Böylece izinsiz harici erişimlerin önüne geçilebiliyor. Ayrıca VoIP ve anlık mesajlaşma da uçtan uca şifreleme ile korunuyor.

Telefonda 5 inçlik bir ekran var. Duruma göre Qualcomm’un satın aldığı NXP tarafından geliştirilen i.MX 6 veya i.MX 8 yonga setlerini kullanacak. i.MX 8 yonga setinde 2 adet Cortex-A72 çekirdeği ve 4 adet Cortex-A53 çekirdeği bulunuyor. İki adet ARM Cortex-M4F kontrolcüsü ile bağlantı güvenliği en üst seviyeye çıkıyor. i.MX 6 yonga seti ise 32-bitlik ARM çekirdekleri barındırıyor.

Purism daha önce aynı konsepti iki farklı dizüstü modelinde denemişti ve ikisi de kitlesel fonlama konusunda başarıya ulaşmıştı. Purism Librem 5 girişimin kendi sitesinde destek toplamaya başladı. İlk etapta ilgi olmasa da GNOME ve KDE platformlarının destek açıklamalarıyla hızlıca 1.5 milyon dolar seviyesine çıktı. Halen devam eden bağış sürecinde seviyenin daha da yükselmesi bekleniyor.

İlk Librem 5 telefonların sevkiyatı 2019 başlarında yapılacak. Bu bakımdan geliştirme süreci devam ediyor diyebiliriz. Eğer açık kaynak platformların desteği sürerse telefon piyasada tutunabilir aksi takdirde devam edebilmesi biraz zor olacaktır zira Firefox OS ve Ubuntu mobil gibi hayal kırıklığı olan örnekler var. 

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
8356 kez okundu.
16 kişi, toplam 17 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
purism librem 5, pure os ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim