Anlık Bildirim

Covid-19'nun kökeni 20 bin yıl öncesine dayanıyor

ABD'de yapılan bir araştırmaya göre Covid-19 virüsünün antik kökenleri 20 bin yıl öncesine dayanıyor. Ayrıca araştırmada virüsün DNA'mızda bıraktığı izlere rastlandı.

Covid-19 20 bin yıl öncesinden geliyor Tam Boyutta Gör

Amerika Birleşik Devletleri'nde yapılan bir araştırmada Covid-19'un kökeninin 20 bin yıl öncesine dayandığı iddia edildi. İddiaya göre Doğu Asya'da toplumlarında görülmüş olan bu hastalık, DNA'mızda iz bırakacak kadar güçlü olmuş. 

Current Biology dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre, 20 bin yıl önce yaşanan Covid-19 salgının evrimsel izlerini hala taşıyoruz. Araştırmaya göre 20 bin yıl önce Doğu Asya bölgesinde uzun yıllarca etkili olduğu için izlerini hala taşıyoruz ve bu anlamda bugün yaşadığımız Covid-19 kontrol altına alınmazsa aynı şekilde gelecek nesillerin DNA'sında bu izler olacak. 

Çalışmanın koordinatörü ve Arizona Üniversitesi evrimsel biyoloğu David Enard bu durumun bizi endişelendirmesi gerektiğini söylüyor. Çünkü şu anda olan salgın belki de nesiller boyunca devam etmiş veya ediyor olabilir. Enard ve ekibi virüsü araştırırken, mevcut virüsün genlerine bakmak yerine virüsü taşıyan insanların DNA'sı üzerindeki etkilerini araştırdılar ve insan genomunun virüsle muazzam miktarda değişime uğradığını gördüler. 

Araştırmada virüsler ve insanlar karşılaştıktan sonra her iki tarafın da geliştirdiği mutasyonlar takip ediliyor. Sonuç olarak geriye gidildiğinde Doğu Asya topluluklarının 42'sinin bu genlere sahip olduğu tespit ediliyor. Araştırmada hayret verici olan ise 20-25 bin yıl önce oradaki topluluklar avcı-toplayıcı olarak yaşadığı halde nasıl olup da virüsün bu kadar yayılabildiği. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim