Anlık Bildirim

DH Özel: Gigabyte Radeon HD 3870 ve Detayları

Bir süre önce başladığımız ve ara ara devam edeceğimiz "DH Özel" haber serisine AMD-ATi'nin Radoen HD 3800 serisi ekran kartları ile birlikte yeniden başlıyoruz. Bilindiği üzere uzun bir çalışmanın ardından AMD-ATi, yarın itibariyle 55nm üretim teknolojisiyle üretilen RV670 gpu'sunu esas alan Radeon HD 3800 serisi ekran kartı ailesini resmen anons edecek. Intel'in 45nm üretim teknolojisi işlemci alanında yeni bir devri başlatırken AMD-ATi'nin Radeon HD 3800 serisi ile birlikte de 55nm üretim sürecine giren grafik işlemciler de GPU dünyasında yeni bir dönemin kapısını aralıyorlar. AMD-ATi'nin ekran kartı üretiminde önemli partnerleriden biri olan Gigabyte da Radeon HD 3870 modelini hazırladı. İlk defa paylaşacağımız görsel eşliğinde kartın detaylarına birlikte bakalım.

Gigabyte'ın Radeon HD 3870 modeline geçmeden önce AMD-ATi'nin RV670 gpu'sunun ayrıntılarından biraz bahetmekte fayda var. 55nm üretim teknolojisi ile üretilen grafik işlemcinin iki farklı varyasyonu olacak ki bunlar Radeon HD 3850 modeline güç veren RV670 Pro ve Radeon HD 3870 modeline güç veren RV670XT. Aslında her iki modeli birbirinden ayıran en önemli detay saat hızları ve kullanılan bellek tipi. Zira RV670XT dolayısıyla Radeon HD 3870 modeli kardeşi HD 3850'den daha yüksek saat hızlarına sahip ve farklı olarak GDDR3 bellek yerine GDDR4 bellek kullanmakta. 55nm üretim teknolojisi ile üretilen grafik işlemcilerin üzerinde 666 milyon transistör bulunmakta. 320 adet paralel işlem birimine sahip olan grafik işlemciler 256-bit bellek veri yolunu destekliyorlar. DirectX 10.1 ve PCIe 2.0 edsteğine sahip olan gpu'lar ayrıca yüksek tanımlı (HD) videolar için donanımsal hızlandırma teknolojisi UVD ve güç yönetim teknolojisi olan PowerPlay özelliklerine de sahipler.

DH Özel: Gigabyte Radeon HD 3870 ve Detayları

Gigabyte'ın Radeon HD 3870 temelli yeni modeli genel itibariyle AMD-ATi'nin Radeon HD 3870 için hazırladığı referans tasarımı kullanıyor. Tabi Gigabyte tarafından katı kapasitörler ile desteklenen ekran kartı, kullanılan referans soğutma itibariyle çift slot kaplıyor ve soğutmasının üzerinden Neverwinter Nights 2 oyunun çıkartması bulunuyor. Zira ekran kartı ile birlikte bu oyun hediye olarak kullanıcılara sunulmakta. Çift DVI ve HDTV destekli tv çıkışına sahip olan ekran kartı ayrıca DVI-HDMI dönüştürücü adaptörü sayesinde HDMI desteği de sunmakta. Tabi Crossfire desteğini de es geçmemek gerek. Aslına bakılırsa Quad-Crossfire desteğine de sahip olan ekran kartı çift slot soğutmanın bir handikapı olarak bu yeteneğini malesef sergilemeyecek gibi gözüküyor.

Anakartlarında olduğu gibi ekran kartlarında da elini çabuk tutan Gigabyte, Radeon HD 3800 serisinin lansmanına paralel olarak ekran kartını pazara sunacak. Kısa bir süre içerisinde ülkemiz pazarına da giriş yapması kuvvetle muhtemel olan Gigabyte Radoen HD 3870'in fiyatı hakkında net bir bilgi şimdilik bulunmuyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim