Anlık Bildirim

Antidepresanlar ne kadar işe yarıyor?

Gerçek mi yoksa plasebo etkisi mi? Geçtiğimiz aylarda Tıp dergisi The Lancet’ta yayımlanan çalışma, antidepresanların ne düzeyde etkili olduğunu ortaya koyuyor..

Antidepresanlar ne kadar işe yarıyor? Tam Boyutta Gör

Bedenlerimizde salgılanan ve psikolojik durumumuzla ilgisi olan bazı hormonlar vardır. Bu hormonların salgılanması günlük hayatta yaşadığımız olaylardan, beslenme ve uyku düzenimizden ve genetik yatkınlık gibi bazı sebeplerden etkilenir. Sonuç olarak işler bazen yolunda gitmez ve ruhsal çökkünlük (depresyon) dediğimiz durum oluşabilir. Peki bu durumda antidepresan denilen ve Türkiye’de çoğu reçetesiz satılan ilaçlar ne kadar işe yarıyor?

Bahsi geçen konu yıllardır tartışılıyor. Bir grup araştırmacı, antidepresanların kısmen işe yaradığını fakat bunun plasebo etkisiyle gerçekleştiğini düşünüyordu. Başka bir gruba göre bu ilaçlar beyin kimyasını etkilediği için gerçekten de işlevseldi. Fakat yakın zamanda gerçekleştirilen geniş kapsamlı bir araştırma, bu konudaki merakımızı giderebilir.

116 bin kişi üzerinde araştırma yapıldı

116 bin 477 kişinin dâhil olduğu ve 522 ayrı deneyden elde edilen sonuçlar değerlendirildi. En çok kullanılan 21 antidepresan ilacın, depresyonun etkilerini, herhangi bir etkisi olmayan plasebo haplardan daha iyi engellediği görüldü. Fakat farklı ilaçların farklı düzeylerde etkisi olduğu sonucuna da ulaşıldı. Çalışmanın sonuçları The Lancet dergisinde yayınlandı. Araştırma ekibinin başkanı, Oxford Üniversitesi’nden Dr. Andrea Cipriani bu sonuçları, “Hastalara en çok önerilen ilaçların, orta düzeyden ağır düzeye kadar olan aralıktaki depresyonlarda işe yaradığını gördük. Bence bu hem hastalar hem de doktorlar için iyi haber” olarak yorumladı.

Komedyen Christian Talbot, psikoterapilerin kendisi için etkisiz olduğunu düşünmeye başlamıştı. Bunun üzerine doktorunun önerisiyle antidepresan almaya başladığını ve faydasını gördüğünü söyledi. İnsanların çevreleri tarafından damgalanmaktan çekinmemesi gerektiğini, antidepresanların da diğerleri gibi tıbbi ilaçlar olduğunu söyledi.

Araştırmacılar, sonuçların çoğunu sekiz haftalık tedaviler üzerinden elde etti. Dolayısıyla aynı sonuçların uzun süreli tedaviler için geçerli olmayabileceğini söylediler. Dr. Cipriani, ilaç tedavilerinin psikolojik terapilerle birlikte düşünülmesi gerektiğine vurgu yaptı.

İşte en etkili antidepresan ilaç içeriği:

  • Agomelatin
  • Amitriptilin
  • Escitalopram
  • Mirtazapin
  • Paroxetin

Bunlar da etkisi en az olanlar:

  • Fluoxetin
  • Fluvoxamin
  • Reboxetin
  • Trazodon

Eğer ruhsal çökkünlük, sosyal fobi, kaygı veya panik bozukluğu gibi bir rahatsızlığınızın olduğunu düşünüyorsanız bir doktora başvurmakta ve onun önerilerini dinlemekte fayda var. İşe yarasalar bile hangi ilacın hangi durumlarda kullanılacağı, hangi dozda alınacağı ve yan etkileri gibi hususlar uzmanların bileceği iş.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
6497 kez okundu.
14 kişi, toplam 15 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Sağlık, antidepresan ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim