Anlık Bildirim

Dizüstü bilgisayarlarda 4 çekirdekli işlemci ve GeForce Go 8800GTX SLI devri başlıyor

Dizüstü bilgisayar dünyasının önlenemez yükselişi devam ediyor. Gelişen donanımlar ve yapılan yatırımlar ile birlikte hızla ilerleyen mobil dünyada kuşkusuz ana rol dizüstü bilgisayarlara verilmiş durumda. Sürekli artan satış rakamları ve geleceğe dönük yapılan pozitif projeksiyonlar üretici firmaların iştahını kat be kat arttırıyor. Tabi rekabet dozunun son derece yüksek olduğu bu sektörde firmalar satış rakamlarını arttırabilmek ve rakiplerinin önüne geçebilmek için yapılmamaşı yapmak ve denenmemişi denemek adına güçlerinin büyük bir bölümünü dizüstü bilgisayarlara yoğunlaştırdıkları da gözlerden kaçmıyor.

Uzun yıllardır dizüstü bilgisayar denildiğinde özellikle kullanıcı tarafında öncelikli düşünce taşınması kolay bir bilgisayara sahip olmaktı. Bu düşünce hala yerini korurken bir süredir özellikle yurt dışında Alienware ve Voodoo PC gibi "enthusiast" sistemler hazırlayan firmaların da katkısı ile "Desktop Replacement" denen yeni bir dizüstü segmenti oluşturuldu. Bu segmentte yer alan dizsütü bilgisayarların öncelikli amacı kesinlikle taşınabilirlik veya uzun pil ömrü değil. Bu kategori altında yer alan bilgisayarlar ile üreticilerin amacı masaüstü bilgisayarların sağlayabildiği donanımsal gücü dizüstü bilgisayarlar ile kullanıcılara sunabilmek.

Tabi amaç maksimum güç ve yüksek performans olunca üreticiler farklı metodlar izlemeye de devam ediyorlar. Son olarak Avustralyalı dizüstü bilgisayar üreticisi Pioneer bilgisayar hazırladığı yeni dizüstü bilgisayarı ile dünyanın en güçlü çözümünü hazırladığı iddiasında ki spesifkiasyonlarına baktığımızda bunun hiçte yabanı atılır bir iddia olmaıdığını görüyoruz. Clevo'nun D900C modelini esas alan Pioneer bilgisayarın yeni dizüstü modeli Dreambook D90, Intel'in 4 çekirdekli işlemcisini kullanan ilk dizüstü bilgisayarlardan biri olması ile de dikkatleri çekiyor.

Tahmin edebileceğiniz gibi kullanılan işlemci mobil segment için hazırlanmış bir işlemci değil. Zira Intel'in henüz 4 çekirdekli mobil bir işlemcisi bulunmuyor. 2.4GHz'de çalışan ve 8MB seviye 2 ön belleğe sahip olan Core 2 Quad Q6600 işlemcisi ile gelen Dreambook D90, 17" WUXGA+ (1920x1200) geniş format ekrana sahip. Ekrana can verecek olan ve dizüstü bilgisayarın en iddialı donanımlarından bir diğeriyse ekran kartı tarafında bizleri karşılıyor. Zira Nvidia'nın yeni nesil DirectX 10 destekli ekran kartı ailesinin en güçlü mobil üyesi olan GeForce Go 8800GTX 512MB'in iki tanesi SLI konfigürasyonunda dizüstü bilgisayar üzerindeki yerlerini almış durumda. Pioneer bilgisayarın yeni dizüstü bilgisayarı Dreambook D90 işlemci ve ekran kartı tarafında kesinlikle şimdye kadar kullanılan en iyi donanımları sunuyor.

Dreambook D90 üzerinde 667MHz'de çalışan 2 adet 2GB'lık bellek modülü kullanılıyor. Tabi 4GB'lık sistem belleğinin hakkını verebilmek için 64-bit işletim sistemi kullanılması gerektiğini de unutmamak gerek. Dizüstü bilgisayarın son derece iddialı olduğu bir diğer nokta ise depolama tarafında bizleri karşılıyor. Zira bilgisayar üzerinde 32GB'lık iki adet SSD disk RAID konfigürasyonunda çalışmakta. Özellikle sistemde SSD disk kullanımı Dreambook D90'ın olumlu özellikler hanesine önemli bir +puan daha kazandırıyor. Ayrıca SSD disklerin sunduğu depolama alanının yetmemesi riskine karşı sistem 5400rpm dönüş hızına sahip 160GB'lık geleneksel bir hard disk ile de desteklenmiş durumda.

Pioneer Dreambook D90'ın ek özelliklerine geldiğimizde ise, Intel Pro Wireless 3945AGM kablosuz ağ ve entegre bluetooth modülü, digital tv kartı, 1.3MP dahili kamera, 8x DVD-/+RW Dual Layer dvd yazıcı, işletim sistemi olarak Windows Vista Ultimate ve taşıma çantası veriliyor. Bellek konusunda 800MHz'lik modüllerin optik sürücü tarafındaysa Blu-Ray veya HD-DVD'nin bu tip bir bilgisayara daha çok yakışacağını da düşünmeden edemiyoruz. Tabi tv kartı ve dahili kamera konusunda da daha iyi çözümler günedeme alınabilirdi. Ürünün özellikle pil ömrü konusunda ise şimdilik çok net bilgiler verilmiyor ama büyük bir ihtimalle 12 hücreli batarya ile gelecek olan Dreambook D90'nın sahip olduğu 4 çekirdekli işlemci ve GeForce Go 8800GTX SLI gibi donanımlar dikkate alındığında pil ömrü için herkesin aklında tahmini bir süre oluşacaktır diye düşünüyoruz.

Haberimizi belkide en önemli detay olan fiyat bilgisi ile sonlandıralım. Üretici firma Pioneer'ın henüz resmi duyurusu yapılmayan Dreambook D90 için ön gördüğü fiyat etiketi yaklaşık 7350$.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim