Anlık Bildirim

Everest Dağı’nın en son yapılan ölçümlerde 73 santim daha uzun olduğu belirlendi

Dünya'nın en yüksek zirvesi Everest Dağı'nın bilinenden 73 santim daha yüksek olduğu belirlendi. Söz konusu tespit, Çin ve Nepalli araştırmacıların yürüttükleri çalışma sonucunda yapıldı.

Everest Dağı’nın en son yapılan ölçümlerde 73 santim daha uzun olduğu belirlendi Tam Boyutta Gör

Dünyanın en yüksek zirvesi olan Everest dağı, son yapılan ölçümlerde rekor tazeledi. Çin ve Nepalli araştırmacıların ortak yürüttüğü bir çalışmada yapılan ölçümler, dağın 73 santim daha yüksek olduğunu ortaya çıkardı.

Elde edilen son veriler ışığında dağın yüksekliğinin 8 bin 848 metre 86 santim olduğu Nepal Dışişleri Bakanı Pradeep Kumar Gyawali tarafından duyuruldu. Everest Dağı’nın yüksekliği ilk kez 1954 yılında ölçülmüştü. Gyawali yaptığı açıklamada “Bugüne kadar yapılan ölçümler arasındaki en doğru verinin bu olduğundan emin olabiliriz.” ifadelerini kullandı.

Elde edilen veriye yönelik çalışmaya Nepal, 2017 yılında Çin ise ülkenin cumhurbaşkanı Xi Jinping’in Nepal’i ziyareti sonrası 2019 yılında başlamıştı. Oldukça karmaşık olan ölçüm işlemi için zirveye ulaşan ekipler, zirvede uydulardan gelen GPS sinyalleri ile yerde konuşlandırılan ve özgül ağırlık ölçen gravimetre gibi cihazları kullanmıştı. Ekipte görev alan bazı personelin sağlık sorunları yaşadığı faaliyet sonunda ise mevcut veri elde edildi.

Everest Dağı’nın en son yapılan ölçümlerde 73 santim daha uzun olduğu belirlendi

Çin’in 1975 ve 2005 yıllarında gönderdiği ekiplerle birlikte 2019 yılında faaliyetlerine başlayan grup, ülkenin bu anlamdaki 3. araştırması oldu. Daha önceki yapılan ölçümlerde dağın yüksekliğinin 8 bin 844 metre 43 santim ve 8 bin 848 metre 13 santim olduğu belirtilmişti.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
1906 kez okundu.
12 kişi, toplam 12 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
everest dağı, dağcılık ve
Sorgu:

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim