Palladium Microsoft'un gelecekteki işletim sistemlerine yerleştireceği güvenliği sağlayan bir konsept. Bilgisayarınızın çalışmaya başladığı andan kapandığı ana kadar kontrol altına alıyor. Öyle ki dışarıdan izinsiz birinin müdahalesi bir yana yetkisi olmayan programların sabit diskinizde işlem yapmasına bile izin vermiyor. Bütün takılı donanımları tek tek denetliyor hatta işlemcinizin imzası sayılan seri numarasını bile kontrol ediyor(Intel ve AMD bu tip tanımlama işlemini desteklediklerini açıkladı !).
Palladium bir program çalışmadan önce programın sahip olduğu (ya da olması gerektiği) sayısal imza veya sertifikayı denetleyerek o programın çalışmasına izin verip vermeyeceğini belirliyor. Veriler şifrelenmiş biçimde saklanıyor ve sadece yetkisi olan programlar bu veriler ile işlem yapabiliyor. Örneğin MS Access'de hazırladığınız veritabanınızı bunu açmaya yetkilendirilmemiş başka bir uygulama ile açıp üzerinde oynayamıyorsunuz.
Bütün bunlar bilgisayarınızı virüs, casus yazılım, izinsiz erişim gibi olaylardan uzakta tutup güvenilir hale getirmek için. Aynı zamanda kopya yazılım ve dosyaları da çalıştırmanıza engel oluyor : )
Ama Palladium yazılım üreticilerinin dışında çok daha kuvvetli başka bir lobiye daha hitap ediyor: Hollywood : ) Her ne kadar Microsoft Palladium'un özellikle bir Sayısal İçerik Yöneticisi (DRM - MP3, DVD, e-kitap gibi çoklu ortam dosyalarının kopyalanmalarını taşınan sayısal imzalar ile kontrol eden mekanizma ) olarak tasarlanmadığını söylese de sistem sahip olduğu kabiliyetleri ile bunu çok iyi başarıyor. Mesela Kazaa gibi bir yazılım Palladium'un çalışma izni verebilmesi gerekli olan sertifikaya sahip olmayabilir ! Ya da sistemlerde sadece imzalı MP3 dosyalarının çalışmasına izin verilebilir.
Burada bir diğer ilginç nokta da Palladium'un Microsoft'un tekel konumu iyice perçinleyebileceği. Peki bu nasıl olacak ? Diyelim ki Hollywood bu sistemdeki getiriyi gördü ve sadece bu formatı destekleyen sayısal onaylı ürünler (DVD'ler, streaming video'lar, MP3'ler, vb.) çıkarttı. Bu durumda Palladium desteği olmayan Linux, MacOS (gerçi MS Apple'a da ortak : ) ) gibi işletim sistemlerinde müzik dinleyemeyecek, video izleyemeyeceksiniz. gerçi burada şunu belirtmekte fayda var Microsoft henüz Palladium'un diğer platformlarda çalışıp çalışmayacağını açıklamadı. Ama yukarıdaki nedenlerle kişisel olarak ilerleyen yıllarda Palladium'lu bir DVD oynatıcı görürsem çok da şaşırmam.
Bunların dışında bir dezavantaja daha sahip Palladium. Yapısı itibariyle sistem üzerinde tam kontrole sahip Palladium özellikle gizliliğin önemli olduğu gibi devlet daireleri gibi kurumlarda hoş karşılanmayabilir. Kendisi bir güvenlik sistemi olmasına rağmen kaynak kodları açık olamayacağı için kritik işlemlerin yapıldığı ve gizli dosyaların saklandığı yerlerde kafalarda soru işareti bırakabilir. (Örneğin McAffee anti virüs yazılımı FBI'ın yazmış olduğu Magic Lantern adlı truva atını tanımlamıyor ki bu olay Amerikan bazlı firmaların hazırladığı diğer bazı antivirüs programları için de geçerli olabilir. Bu çok da paralel bir örnek olmasa da yine de ortaya çıkan endişelerin nedenlerini göstermekte faydalı olabilir.)
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz: