Anlık Bildirim

Harvard bilim adamları CRISPR’a rakip gen düzenleme aracı geliştirdi

Son yıllarda bilim dünyasında gen düzenleme denilince akla gelen ilk tekniklerden birisi CRISPR-Cas9. Bununla birlikte tekniğin olumsuz yönleri uzmanları yeni teknikler geliştirmeye itiyor.

Harvard bilim insanlarından CRISPR’a rakip gen düzenleme aracı Tam Boyutta Gör

Gen düzenleme yöntemleri beraberinde bir çok tartışmayı getirse de hayat kurtarma potansiyeli taşıyan bilimsel gelişmeler. Yeni teknik araştırmaların daha hızlı yapılmasını sağlayacak.

Retron Library Recombineering

Harvard’ın Wyss Enstitüsü’nde görevli araştırmacılar Retron Library Recombineering (RLR) adını verdikleri yeni gen düzenleme tekniği geliştirdi. Bakterilerin retron adı verilen DNA segmentlerini kullanan RLR’de tek zincirli DNA parçaları üretilebiliyor.

Diğer taraftan CRISPR tekniğinde kullanılan materyallerin hacimli sayıda edinilmesi zor olmasının yanı sıra kullanılan Cas9 enzimi hedeflenen DNA bölümlerinin dışındaki bölümleri de kesebiliyor.

Şu ana kadarki gen düzenleme tekniklerinden daha yüksek doğruluğuyla öne çıkan CRISPR-Cas9’da mutant sekanslar hücre bölünmesi esnasında genoma eklenirken RLR’de mutant zincir yalnızca yeni oluşan DNA’ya ekleniyor.

Harvard bilim insanlarından CRISPR’a rakip gen düzenleme aracı Tam Boyutta Gör

Dolayısıyla ana DNA dizilimine zarar verilmemiş oluyor ki bu da orijinal DNA’nin çok sayıda deneye tabi tutulabilmesinin önünü açıyor.

Bununla birlikte retron sekansları bilim adamları için etiket görevi de görerek bakteri havuzundaki farklı örneklerin takibini kolaylaştırıyor.

Son olarak bilim insanlarının beklenmeyen heyecan verici yeniliklere öncülük edebileceğini düşündüğü RLR’nin günlük hayatta uygulanabilir hale gelmesi için beklememiz gerekecek.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim