Gen düzenleme yöntemleri beraberinde bir çok tartışmayı getirse de hayat kurtarma potansiyeli taşıyan bilimsel gelişmeler. Yeni teknik araştırmaların daha hızlı yapılmasını sağlayacak.
Retron Library Recombineering
Harvard’ın Wyss Enstitüsü’nde görevli araştırmacılar Retron Library Recombineering (RLR) adını verdikleri yeni gen düzenleme tekniği geliştirdi. Bakterilerin retron adı verilen DNA segmentlerini kullanan RLR’de tek zincirli DNA parçaları üretilebiliyor.
Diğer taraftan CRISPR tekniğinde kullanılan materyallerin hacimli sayıda edinilmesi zor olmasının yanı sıra kullanılan Cas9 enzimi hedeflenen DNA bölümlerinin dışındaki bölümleri de kesebiliyor.
Şu ana kadarki gen düzenleme tekniklerinden daha yüksek doğruluğuyla öne çıkan CRISPR-Cas9’da mutant sekanslar hücre bölünmesi esnasında genoma eklenirken RLR’de mutant zincir yalnızca yeni oluşan DNA’ya ekleniyor.
Dolayısıyla ana DNA dizilimine zarar verilmemiş oluyor ki bu da orijinal DNA’nin çok sayıda deneye tabi tutulabilmesinin önünü açıyor.
Bununla birlikte retron sekansları bilim adamları için etiket görevi de görerek bakteri havuzundaki farklı örneklerin takibini kolaylaştırıyor.
Son olarak bilim insanlarının beklenmeyen heyecan verici yeniliklere öncülük edebileceğini düşündüğü RLR’nin günlük hayatta uygulanabilir hale gelmesi için beklememiz gerekecek.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
Heykel var yer misin kanka?
bizimkiler tahareti tartışıyor