Apple’ın iPhone 7 ve iPhone Plus'ı tanıttığı etkinliğinde görücüye çıkarılan iOS 10'un güncel kullanım oranları açıklandı. Buna göre adaptasyon sürecini oldukça hızlı şekilde geride bırakan mobil işletim sistemi, yayınlandığı günden itibaren artan ivmeli bir yükseliş grafiği çiziyor.
Mixpanel’in verilerine göre 30 Eylül itibariyle tüm cihazların yüzde 51.98'lik bölümüne kurulmuş olan iOS 10, yaklaşık iki hafta içerisinde şu an yüzde 44.49 dilime sahip iOS 9'u geride bırakmayı başardı. İndirmeye sunulduğu ilk günün ardından yüzde 14.5, ilk hafta sonunda ise yüzde 34 kullanım oranına ulaşan iOS 10 ufak çaplı ancak kullanışlı özellikleriyle dikkat çekiyor.
Diğer taraftan Siri’nin geliştiricilere açılmasıyla birlikte daha da popüler hale gelen iOS 10 sürümü iPhone 5 veya daha yeni bir iPhone modeli, tüm iPad Air ve iPad Pro modelleri, 4. nesil iPad, iPad mini 2 ve daha yeni modeller ve 6. nesil iPod touch ile uyumlu olarak çalışıyor.
https://mixpanel.com/trends/#report/ios_10/from_date:-3,report_unit:hour,to_date:0 Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:


1- "iOS için konuşacaksak, uygulama uyumsuzluğu sorunu 2 nesil geride kalanlarda çıkan bir problem. Örnek vermek gerekirse iOS 10 çıktıktan sonra iOS 8 işletim sistemi desteği yavaş yavaş kesiliyor. iOS 9 desteklenen cihazlarda bu tür sorunlar yaşanmıyor, dediğim gibi iOS 8 sahibi cihazlar sizin bahsettikleriniz."
Uygulama uyumsuzluğu 2 nesil geride kalanlarda değil son sürüme güncellenmeyen bütün cihazları etkiler. Yukarıda da görsellerini koyduğum üzere son sürüme güncellenmeyen cihazda uygulama desteği kesiliyor ve uygulamayı ya indiremiyor ya da geliştirici lütfederse eski sürümünü belki yükleyebiliyor. Kaldı ki eski sürümün de düzgün çalışıp çalışamayacağı muamma.
2- "iOS 9'un da 4S'e kadar desteği olduğunu göz önünde bulundurarak 6 nesil(4S-5-5S-6-6S-7) telefonun sizin yukarıda abartarak, ballandıra ballandıra anlattığınız sorunları yaşamadığını rahatlıkla söyleyebilirim."
6 jenerasyon mu?
4S'te sorun yaşadığını söyleyen ben değilim. Bizzat 4S kullanıcıları Apple'a telefonu kasten yavaşlattığından dolayı dava edip davayı kazanıyorlar. Mahkeme apple'ın kasten telefonları yavaşlattığına hükmediyor, iphone kullanıcıları apple'ı savunmaya geçiyor.
3- "Bahsettiğiniz sorunu genel bir sorunmuş gibi anlatıyorsunuz, çarpıtıyorsunuz."
Evet bu genel bir sorun ve son sürüme geçmeyen tüm ios cihaz sahiplerini ilgilendiriyor.
4- "iOS sürümleri beraber çıktıkları nesiller hariç önceki 4 nesli destekleyen işletim sistemleri. Üstelik cihaz ayrımı yapmadan güncelleme tüm telefonlara geliyor. Size bir soru; 5S'in rakibi S4 ve Z1 destek almayı hangi yıl bıraktı? Siz söyleyin."
Android cihazlar genellikle 3 yıl yazılım güncellemesi alıyor. Anlamadığınız şey şu; androiddeki güncelleme ile ios taki güncelleme bir değil. ios cihaz güncelleme almazsa uygulamaları dahi güncelleyemeyecek hale geliyor, Android'de ise hala sorunsuz bir şekilde güncelleyebiliyor. ios ta kendi satın aldığım uygulamayı bile kuramadım. Neden? Yazılım desteklemiyor.
-Aynı uygulamayı 1 ay önce kullanıyordum, şimdi tekrar yükleyebiliyor muyum?
+Hayır
-Neden?
+Apple yeni sürüm çıkarttı ve uygulama yeni sürüme uygun güncellendi ve eski sürümü desteklemiyor.
Olay bu kadar basit.
5- "Yavaşlama meselesine gelince. Stabilite konusunda iOS ancak kendi ile yarışır."
Yine mi stabillik
Telefonun yavaşlamasıyla stabilite arasında nasıl bir bağlantı kurdunuz anlamadım? Telefon stabil(?) yani asla yavaşlamaz!! ya da stabil(?) o yüzden hiç bir Android telefon onunla hız konusunda ölçüşemez!! ya da stabil(?) o yüzden stabil bir şekilde yavaşlar!? Öyle mi?
6- "Sende anlatmışsın, 9.3 gelene kadar şikayetçilermiş. Ama neticede bir güncelleme gelmiş. Android'de güncelleme üretici firma lütfederse geliyor. Amiral gemileri bile güncelleme almakta zorlanıyorlar. Bilmiyoruz mu sanıyorsun?
Eylül'de çıkan ios 9 sürümü Mart'ta 9.3 e gelene kadar sorunlarla boğuşmuş ve bir çok kullanıcı bundan şikayetçi olmuş. Kaldı ki bunlar sadece 4S,5 kullanıcıları vs. değil 1 senelik iphone 6 da var. Nerede kaldı övülen stabillik? Ama en stabili iphone
Android cihazlarda güncellemeyle bir sürü yenilik gelir ve cihaz performansı, pil ömrü artar. ios güncellemesiyle yeni sunulan ios sürümünün bir takım özellikleri gelir, cihaz performansı ve pil ömrü stabil(?) bir şekilde azalır. Aradaki fark bu. Amiral gemisi diye tabir ettiğiniz cihazların bir çoğu (Samsung vs.) kendine has arayüzle ve ekstra özelliklerle geliyor. Saf android arayüzüyle gelen cihazlardan daha geç güncelleme almasının temel nedeni bu.
ios güncellemesi sadece sayıdan ibaret olduğu için hepsini anlamanızı beklemiyorum. samsung, lg vs. neden hemen güncelleme vermiyor ya da neden farklı arayüzle geliyor bunları anlamanızı beklemiyorum. Bunları amiral gemileri güncelleme almıyor demek nasıl bir düşüncedir anlamıyorum. Güncelleme alsın, ama güncelleme alan eski iphone'lar gibi sorun yaşasın, güncellemeyi ilk o alsın ama cihazın kendine has ekstra arayüzü veya özellikleri olmasın herhalde?
7- "Peki o güncellenen amiral gemilerinin yeni sürümleri çiçek gibi pürüpak mı geliyor? Yağ gibi kayan arayüzler, sorunsuz program geçişleri. Ram sorunu olmadan çalışan, adeta buz üstünde kayar gibi geçiş yapan programlar. Öylemi?"
Değil amiral gemileri 1000 liralık orta segment cihazlarda bile sorun olmuyor. Sene 2016 olmuş, 2017'ye giriyoruz, Android lollipop, marshmallow ve nougat çıkmış hala daha androidi sorunlu sanan bir kitle var. 2GB ram li cihazlar her işi yapabilecek seviyedeyken (ki orta seviye telefonlar artık 3GB, 4GB ram ile geliyor) ram sorunu olacağından bahsediyorsunuz. Piyasada ram sorunu olan tek cihazlar 6s öncesi 1gb ram ile gelen iphone'lardır