Anlık Bildirim

Halkın bilgilendirmesiyle iki yeni dev gezegen keşfedildi

Yakın zamanda yayınlanan bir çalışmada Dünya'ya çok da uzak olmayan bir mesafede iki yeni dev gezegen keşfedildi. Şaşırtıcı olan ise bu keşif vatandaşın uyarısıyla mümkün oldu.

İki yeni gezegen nasıl keşfedildi?

ABD'deki Lowell Gözlemevi'nde ve İspanya'daki Galileo Ulusal Teleskobu'ndan yapılan araştırmalar neticesinde iki yeni dev gezegen tespit edildi. Halktan vatandaşlar tarafından bildirilen bu iki yeni gezegenin Dünya'dan yaklaşık 352 ışık yılı uzaklığından olduğu söyleniyor. 

Yapılan gözlemler sonucu Monthly Notices of the Royal Astronomical Society dergisinde yayınlanan çalışmada iki büyük gaz devi olarak nitelendirilen bu ötegezengenlerin Güneş'in 1,5 katından daha büyük oldukları bildirildi. Ayrıca gezegenlere Planet B ve Planet C isimleri verildi şimdiden. 

Vatandaşların tespit etmesi sayesinde keşfedilen gezegenlerden Planet B'nin Neptün'e benzediği çalışmada yer alıyor. Öte yandan bu gezegen yıldızının (bizdeki Güneş misali) etrafındaki dönüşünü Dünya günü süresiyle 12 günde tamamlıyor. Planet C ise bu dönüşü 19 ila 35 günde tamamlıyor. Yapılan tespitlere göre Planet B dünyadan 3,4 kat, Planet C ise 5,8 kat daha büyük. 

Olay ise bir gezegenin yıldızın önüne geçmesi sonucunda, yıldızın parlaklığındaki değişimden ötürü yurttaşların bilimcileri bilgilendirmesiyle gerçekleşiyor. Keşfe katkı veren yurttaş bilimcilerden ABD'li makinist Cesar Rubio küçük de olsa bu keşifte katkısının olmasının iyi hissettirdiğini söylüyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
6403 kez okundu.
11 kişi, toplam 11 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
iki yeni gezegen, Popüler Bilim
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim