Anlık Bildirim

İklim kaynaklı sorunlar göçe zorluyor!

Orta Amerika'da yaşanan iklim sorunları bölgede tarımla uğraşan insanları bölgeden göç etmeye zorluyor. İklim sorunlarına sebep olmayan ama sonuçlarını yaşayan bu insanların akıbeti belli değil.

İklim kaynaklı sorunlar göçe zorluyor! Tam Boyutta Gör

Bloomberg'in bildirdiğine göre iklim değişikliği, kuraklık ve aşırı hava koşullarının bir sonucu olarak verimli tarım arazilerinin yok olmasıyla başka bir seçeneği kalmayan Orta Amerika'da yaşayan insanlar evlerini terk edip göç etmeye karar veriyorlar. Orta Amerika (Belize, Kosta Rika, El Salvador, Honduras, Guatemala, Nikaragua ve Panama) küresel karbon kirliliğinin %1'inden bile azından sorumludur sadece. Ancak günümüz iklim değişikliği tahribatına karşı en savunmasız yerlerden birisidir. 

Kuzey Üçgeni olarak adlandırılan Guatemala, Honduras ve El Salvador sakinlerinin yaklaşık üçte biri bugün kriz düzeyindeki gıda güvencesizliğinden muzdarip. Başkan Yardımcısı Kamala Harris pazartesi yaptığı açıklamada Guatemala'dan insanların gitmesinin kendi istekleriyle bir ilgisi olmadığını söyledi. Ayrıca şimdilik iklim kaynaklı göçmenler için (uluslararası hukuka göre teknik olarak "mülteci" değiller) yasal bir çerçevenin mevcut olmadığını ve yönetimin ancak ağustos ayında bu konuyu araştıracağını söyledi. 

Kuzey Üçgeni çiftçileri son 10 yılda 5 kurak yıl yaşadı. Ayrıca Eta ve Lota kasırgaları bölgeyi resmen altüst etti. Honduras'ın tarımsal açıdan en verimli arazilerinden olan Sula Vadisi defalarca sular altında kaldı. Böyle bakıldığında bu insanları orada tutan pek bir şey kalmadığı açık. Intersteller filmindeki kum fırtınalarını hatırlatıyor resmen. Öte yandan iklim krizinin ve çevresel sorunların sonuçlarını en çok gelişmemiş veya gelişmekte olan ülkeler yaşıyor. Yakın zamanda ülkemizin en büyük çöp ithalatçısı olması da bunlardan birisi. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim